IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да кажеш „извинявай“ , както трябва

7 февруари 2012 15 30

Научи се да се извиняваш, не боли

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Има хора, които просто бягат от тамян от думичката „извинявай". Обикновено това са егоцентрици, които не могат да се пречупят и да поемат вината за нещо. Те са безгрешни – поне в техните представи. Не искат да се чувстват уязвими, защото грешката разваля перфектния им ореол.

Когато обаче залогът е прекалено голям и връзката, семейството или дългото ви приятелство е пред разпад, заради това „малко" извиненийце, може би си струва да поспориш с егото си и да го изречеш. И то искрено!

Първата стъпка към извинението е осъзнаването на необходимостта му. Признанието пред теб самия, че си забъркал кашата и си се оцапал и сега трябва да почистиш внимателно. Не се страхувай да понесеш отговорност за делото или думите си. Ако отричаш до последно, няма никога да разбереш, дали не биха ти простили или приели извинението.

Втората крачка е решението да го облечеш в думи и действия. Ако „драмата" е любовна, трябва да стъпваш по терлици. Мъжете са много горделиви, жените са много обидчиви. Без значение кой трябва да се извинява, щом има намесени любовни чувства е сложно. Казахме сложно, не невъзможно.

Ето 5 начина, които могат силно да подпомогнат вашето извинение и да му добавят един малък ореол.

Прегръдката

Много е трудно да се сърдиш на някого, който те гледа с виновни очи и те е приклещил в мечешка прегръдка. Физическият контакт винаги скъсява емоционалната дистанция. Така че смело с прегръдките.

Напиши го

Може да ти прозвучи сълзливо, но пък е доста ефективно. Ако мъж се извини на дама с римувани стихове, то тя несъмнено ще се трогне от опитът му да се прояви като поет, а и в представата на жените си е доста романтично и нетипично. Може и да не е в поема, а просто обяснение.

Често думите, които не можем да кажем, можем да напишем. Освен това те остават на хартията като живо, материално доказателство, което може да доведе до резултат след някой друг прочит. Не подценявай писмените слова.

Защо искам да съм с теб

Напиши на човека, на когото се извиняваш 5-те неща, заради които държиш да продължиш отношенията си с него (любовни или приятелски). Може да започнеш ето така: „Обещах си преди време да не забравям никога защо си толкова важен/а за мен..." .

Колаж с вашите преживявания

Спомените на човека са пропити с емоции. Една снимка, една песен може да те върне години назад, може да те разплаче или да ти донесе такова вътрешно удоволствие, каквото рядко получаваш в живота. Силата на кадрите е необятна. Ето защо, когато си сбъркал, можеш да провокираш „милост" , събуждайки всички тези спомени у човека, който си наранил. Не е идиотско, сладко е. Събери десетина снимки, на които сте били заедно и напиши нещо мило от типа на: „Няма нищо по-важно от магическите моменти, които си ми дал/а досега в живота ми. 8-годишното хлапе в мен забрави това за момент днес, съжалявам".

Бъди съпричастен към важните неща в живота му/й

Когато сбъркаш и търсиш прошка се сещаш за всички онези моменти, в които си пренебрегвал желанията и интересите на партньора/приятеля си. Глупаво ще е да се сещаш за тях едва, след като сте се скарали. Но пък всяко нещо си има начало и по-добре късно, отколкото никога. Направи нещо, в което той/тя вярва – запиши се на танго, направи малко дарение в някоя организация за бездомни деца, нахрани безпризорното куче пред входа й/му ... След това му/й кажи: „Съжалявам. Знам по-добре от всеки, че действията говорят повече от думите. Ценя те, уважавам те и искам да оправя нещата между нас. Днес спрях да се интересувам само от себе си, днес започнах да мисля за по-важните неща, тези, които са по-близо до сърцето ти. Искам оттук нататък да те подкрепям повече, защото ти го правиш за мен. Съжалявам, че си позволих да забравя и да те пренебрегна. Надявам се да ми простиш!"...

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

starec ( преди 12 години )
Ti ne movesh da se izwinish nikomu i za nishto!Movesh da pomolish za izwinenie, da poiskash proshka, da se razkaesh za postypkata si i da chakash smireno s ozyznata wina, da ti byde prosteno ili da bydesh izwinen (da bydesh izwaden ot wina)!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Dejav4o ( преди 12 години )
Iskam da kaja na edin specialen chovek - Извинявай, че се намесих и обърках живота ти!! Дано поне си се чувствала добре през това време, макар и сега да съжаляваме. :(
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар