IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първата среща с родителите на партньора

16 септември 2012 10 04

Необходимото зло, с което всеки се сблъсква рано или късно

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Да се срещнеш с родителите на любимия/та за първи път е един малък кошмар за всеки – нервите са опънати, напрежението е голямо и това в комбинация с цялото старание да направиte страхотно първо впечатление, може да се превърне в малка (а понякога и голяма катастрофа).

Този момент наистина е плашещ, но би могъл и да не бъде – имайте предвид, че те също са притеснени от срещата ви и когато твърде много притеснение витаe в едно помещение, то наистина не е в полза на никого. Затова се успокойте, бъдете естествени и чаровни и следвайки следните няколко съвета, ще преборите ситуацията геройски!

1. Подгответе се

Опитайте се да разберете колкото се може повече за семейството на половинката си преди да се видите с тях. Какви са по професия, вярвания, политическа ориентация, любими хобита, омразни пороци (пушене, пиене, употребата на вулгарни думи и т.н.), неудобни или щекотливи теми за разговор и въобще, каквото успеете да си набавите като информация предварително, ще е само във ваша полза.

Срещата е с родителите е много подобна на първата среща с потенциален партньор – стараете се да сте в перфектен вид и се стараете максимално да направите най-доброто впечатление. Тук обаче имате съюзник, който би могъл да ви издаде малко задкулисна информация, която ще повиши шансовете ви за успех, а това е и заветната цел и на половинката ви. Така че работете в колаборация и не би трябвало да има неловки и неприятни изненади.

2. Подходящото облекло

Изборът на дрехи, с които да се явите пред „сватята" зависи изцяло от това каква двойка са те: ако са отпуснати свежари, които предпочитат удобството пред етикета, спокойно можете да се запознаете с тях в тениска и дънки, но ако държат на външността и за тях облеклото ви е израз на уважението ви към тях – официалните или поне елегантните дрехи са задължителни.

Какъвто и да е стилът ви обаче, най-важното е да изглеждате спретнати и приветливи - никакви висящи дъна на панталони, никакви нарязани блузи, скъсани чорапогащници и смачкани ризи.

3. Маниери по време на срещата

Артикулирайте ясно, оставете „сленга" за общуването с приятели, бъдете любезни и не забравяйте „моля", „благодаря" и „заповядайте". Това може и да звучи като извадено от правилник на католически метох, ала си важи с пълна сила за първата среща с родителите на половинката.

Не пропускайте да направите няколко комплимента за вкуса на ястията и подредбата на дома на домакинята (но без да прекалявате, тъй като ще звучите фалшиво) и ако можете и знаете, че се гледа с добро око на това, покажете готовност да се включите в подготовката на вечерята, масата или всяко друго нещо, в което бихте могли да помогнете.

Опитайте се да изглеждате искрени и естествени докато всичко това се случва, защото всяко престараване ще ви излезе през носа.

4. Менажирайте разговорите и поведението на тялото си

Избирайте лесни теми, в които не се крие риск за засягане на болезнени или неудобни въпроси. Избягвайте вулгарните изрази и не прекалявайте с говоренето за себе си. Те могат да се опитат да ви подхлъзнат с някой и друг капан или по-директен въпрос (за това колко пари изкарвате, например), ала вие реагирайте винаги в рамките на добрия тон и не се поддавайте на провокации.

Освен думите и разговорите, послания изпраща и тялото ви, затова е важно да го композирате правилно. За да покажете интерес към новите си познати се навеждайте напред, докато ви разказват нещо, кимайте, където е уместно и реагирайте колкото е необходимо. Не тропкайте нервно с крак или пръсти по масата, не гледайте непрекъснато часовника си и седете изправени.

5. Не се явявайте с празни ръце

Бутилка вино, кошница с плодове или някакъв десерт за вечерята са обикновено най-подходящите подаръци за тази среща с родителите. Понякога дори само букет цветя за домакинята биха били достатъчни, ала каквото и да изберете, важното е да го носите и поднесете с финес.

6. Търсейки одобрението на родителите

Нормално е да искате да се харесате на семейството на половинката си, но бъдете подготвени да не си паснете напълно. Не очаквайте между вас да пламне искрата на любовта от първия миг, ами по-скоро се настройте, че поведението им към вас ще е по-скоро подозрително за не съвсем кратък период от време.

Това, което можете да направите на този етап, е да бъдете максимално приветливи, да им демонстрирате уважение и да ги предразположите към себе си. Останалото ще дойде с времето, а не е изключено и никога да не ви приемат напълно.

А как минават тези срещи при вас обикновено?

КоментариКоментари