IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква е тайната на влюбването?

4 ноември 2012 13 14

Ако досега любовта беше „сляпа“, то завесата пред нея вече е дръпната

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Защо се влюбвате в един човек, а към друг не можете да изпитате нищо? Чудили ли сте се? Е, д-р Хелън Фишър, антрополог и биолог, разгада скрития код на емоциите, които се крият в отделянето на хормони в организма на всеки човек.

Тя е прекарала години в изучаване на науката на влюбването и е автор на книгата "Защо той? Защо тя?" (Why Him? Why Her?).

Според нея всеки човек се оказва, един от четири основни типа личност – откривател, строител, директор, или парламентьор и всеки от тези видове се ръководи от различни химически системи в мозъка.

Водени от биологията, ние сме привлечени към партньори, които допълват нашата личност.

Учени са изследвали 40 хиляди мъже и жени и са направили някои заключения защо определени хора си пасват, а с други отношенията са проблематични.

Изследвания на д-р Фишър ще променят вашето разбиране защо обичате него (или нея), а не някой друг.

Ето няколко акцента от нейните теории за това какви са причините за влюбването:

Психологията: Какви са перфектните условия за влюбване?

Според д-р Фишър влюбването най-често се случва по време на житейски преход. Може да става въпрос за нова работа, за съкращение, за преместване в нов град, за завършване на образованието и т.н. Опасните времена също мотивират мозъка да мисли за любов. По време на сегашната икономическа криза, много хора се завърнаха към основните човешки нужди от любов и споделяне. Все пак няма твърди и ясни правила.

Защо предпочитаме определен човек пред друг?

Според авторката човек може да седи в една стая, в която всички са от една и съща среда, имат сходно ниво на интелигентност, образование и физическа привлекателност, но това не означава, че той ще се влюби във всички тях, защото няма да усети „химията" с абсолютно всички.

Според изследванията на Фишър, базирани на това как всеки организъм отделя хормоните допамин, серотонин, тестостерон и естроген има четири основни типа личности.

Типажи:

Хората, които Фишър нарича „откривателите" имат високи нива на допамин и като резултат се стремят към новости и са творчески настроени. Тези хора търсят за връзка някой като себе си.

Вторият тип са „строителите", които са семейно ориентирани и най-стабилни като хора. Те имат най-високи нива на серотонин. Те търсят в живота си помощник - друг строител. Браковете между такива хора са най-солидни.

Теорията, че противоположностите се привличат важи само за последните два типа - „директора" и „парламентьора". Тези видове гравитират един към друг. Директорите са конкурентни и решителни, поради високите нива на тестостерон.

"Парламентьорите" имат много естроген, което ги прави нежни, общителни, състрадателни и склонни на компромиси.

Ако искате брак, трябва ли да търсите „строител"?

Човек не може естествено да се насочи към този типаж, но е възможно след определен, лош житейски опит с другите типажи да стигне до решението да търси „строител".

Може би ще направите съзнателно решение да откриете някой по-надежден партньор, който да цени семейните ценности. Това не означава, че с другите типажи няма да може да създадете дългосрочни отношения. Например, „директорите" също могат да бъдат много посветени на семейството си, но те са работохолици и често слагат кариерата пред близките си. Освен това тези хора по-трудно започват връзки, защото мразят запознанствата.

Има ли такова нещо като несъвместимост?

Категорично не. Всяка двойка си има възходи и падения. Например, двойка от двама „откриватели" ще има сходни интереси, те рядко ще спорят помежду си, но и двамата ще са склонни към пристрастяване, към безразсъдство и към изневери. За повечето „откриватели" концепцията за морала е доста абстрактна. Докато „строителите" по-често имат фиксирано разбиране за морала и търсят партньор, който споделя мнението им.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

до rainbou1 (което в ( преди 11 години )
Неграмотността и ограничеността ти изпъква на преден план и от 4 изречения! Това какво ти се е случило (поздравления, влюбването може да бъде прекрасно нещо) не противоречи на теорията на д-р Фишър, която е един изключително сериозен учен!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Blue ( преди 11 години )
Доскоро излизах с човек, който, на теория, би бил страхотен партньор, обаче не се влщбих в него и това е. Не мисля, че влюбването има някакви принципи или тайна - то просто се случва.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rainbou1 ( преди 11 години )
Аз пък се влюбих в една невероятно чаровна колежка. Нито знам кой от типовете е, нито пък ме интересува. Само знам, че излъчва чар колкото 50 манекенки на Виктория Сикрет. Което автоматично прави горенаписаното продукт на Белана :)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
iiiioooo ( преди 11 години )
Любовта си е любов, влюбването влюбване и това е!Просто се наслаждавайте на любовта и не му мислете много!!!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар