IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Токсичните“ връзки

10 април 2013 10 00

Отваряйте си очите, защото без да се усетите може да попаднете в капана на някоя от тях

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Кое е най-важното в една връзка? Любовта? Приятелството? Сексът? Парите? Всъщност истинската връзка е една съвкупност от тези и много други неща. Когато някое излезе извън границите на допустимото или пък въобще не присъства в живота на двама души, тогава връзката става капан. Капан, който те задушава и леко отравя душата ти.

„Токсичните" връзки не винаги се усещат от самото начало. И често толкова сте се омотали в своите отношения, че когато дразнението и задушаването започне, не можете или не знаете как да се измъкнете от другия.

Ето и кои връзки, може да определим като токсични или поне извън рамките на нормалните взаимоотношения:

1. Връзка тип „родител-дете"

Хората, които попадат в такива връзки, отчаяно се изпитват да компенсират някаква празнота от детството си. Без значение от точната причина определено подобни взаимоотношения прерастват в дисфункционално поведение – фантазии, постоянно объркване, чувство за вина, двусмислени думи и поведения, враждебност, хроничен негативизъм. Тогава започвате да усещате, че това не е здравословна връзка, но не знаете как да оправите нещата.

2. Връзката тип „Мъченик"

Връзката изисква компромиси и вероятно някои жертви. Но не и пълно себеотрицание (финансово, психическо и емоционално раздаване) в името на любовта. Не може само да давате, давате, копнеейки да бъдете обичани. Всичко си има граници. И това да вярвате, че заслужавате любов, защото сте „мъченик на любовта", е грешно.

Дори и връзката ви да е изпълнена с насилие, вие пак ще смятате, че човекът заслужава любовта ви и всичките ви саможертви.

3. Връзката тип „Агентът на промяната"

В тези връзки попадат хора, които са убедени, че по някакъв начин могат да направят другия „по-добър". Дори и да не виждат промяна, те не се отказват, не го приемат и са обсебени от идеята си да въздействат на партньора си. Когато не се получава, се чувстват отговорни за него, обвиняват себе си и така се самоунищожават. От друга страна не си тръгват от връзката, защото смятат, че така ще изоставят човека в нужда и пак ще ги гризе вина.

4. Връзка на база „спонсорство"

В този тип взаимоотношения единият осигурява финансите, а другият се чувства длъжен да удовлетворява всички прищявки на спонсора, защото му плаща сметките. Особено ако вторият по някаква причина не е способен да си осигурява елементарни приходи. Това го поставя в ролята на „подчинен" и ограничава възможността му да се чувства щастлив. И тъй като тази връзка не се основава на любов, то в даден момент гневът от липсата на самостоятелност взима връх.

5. „Екзотичната" връзка

Тя е рядко срещана и е се превръща в обсебване. Екзотична връзка е тази, в която единият се свързва с другия заради неговата раса, цвят на кожата, култура или религия. „Различното" привлича партньорите, но и причинява много спорове, най-често именно заради тези другости в тяхната идентичност. И в крайна сметка всеки то двамата се чувства самотен, „аутсайдър", неразбран.

6. „Бунтарската" връзка

В нея единият партньор си избира такъв, който е негова коренна противоположност. Той търси обратното на това, което вижда в семейството си, на което е учен, в което е възпитан. Стремежът към подобна връзка може да се корени в разочарование и яд, причинени от родителите или в други фактори. И тя не се базира на любов, защото „бунтарят" се интересува повече как ще реагират родителите и приятелите му на неговата половинка и връзката му може да се съпостави с едно постоянно „ риалити шоу".

7. „Кастрираната" връзка

Приятелството в една връзка е много важно, но не може да я задържи. Ако липсва химията, ласките и сексуалното привличане, то това не може да бъде наречено връзка, а е обикновено приятелство.

В тези отношения партньорите не правят секс един с друг и едновременно се ревнуват и упрекват, когато единият е привлечен от друг. Затворени са в омагьосан кръг, защото го няма пълноценният аспект от съюза им, а едновременно с това всеки от двамата не би позволил на другия да запълни липсата на привличане с трети човек.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари