IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябва ли да се откажете, когато ви отхвърлят

21 август 2013 13 00

Бихте ли продължили да се борите, дори да няма смисъл?

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Почти всеки човек е бил в ролята на губещата любовна страна – той дава чувства, но не получава такива в замяна. Несподелената любов е може би едно от най-болезнените състояния. Доколко обаче, цялото това страдание е оправдано и кога човек трябва да се откаже, ако се почувства отхвърлен?

Отговорът на този въпрос трябва да се потърси по-надълбоко, стигайки до психологията на влюбването. Ако сте тъжни и се чувствате зле, защото скоро са ви отхвърлили, след като прочетете настоящия текст, ще знаете точно какво трябва да направите.

Защо не трябва да се отказвате твърде бързо? Въпреки че при повечето хора желанието към другия човек идва още в самото начало, има случаи, когато на даден човек му трябва повече време, за да се отпусне. Също така съществуват много психологически фактори, които могат да повлияят благоприятно върху ситуацията. Ето и някои от тях:

1. Сближаване. Установено е, че хората, принудени да прекарват повече време заедно, започват да чувстват някаква странна близост помежду си. Това се случва, дори в началото въпросните хора изобщо да не са се харесвали. Така че помислете има ли начин, чрез който да се сближите още повече с желания обект и действайте.

2. Пристрастяване. То има връзка със сближаването. Ако вие се държите страхотно с обекта на желанията си, глезите го и му обръщате внимание, това няма как да остане незабелязано. Дори в началото да не дава признаци, в един момент той или тя ще започва да изпитва нужда от вашето обгрижване. Много хора са се пристрастявали именно към личности, които никога не са смятали за потенциален партньор.

3. Несъзнателни промени. Както се казва промяната е константна. С времето човек малко или много се променя и несъзнателно изкривява своите критерии. Добрата новина е, че всъщност тези несъзнателни промени са новият опит, през който той или тя преминава. Например, ако една жена се е сблъскала с голям неверник, в един момент тя ще започне да цени много повече честността у мъжете, отколкото преди.

4. Промяна на мнението. Много хора откриват, че са сгрешили за определени личности, водени от своето първоначално чувство към тях. След отхвърляне повечето хора решават да се отдръпнат, като по този начин не дават възможност обектът на техните желание да си формира второ мнение. Това, което трябва да направите в случая, е да разберете по какви причини сте били отхвърлени, а след това да работите, за да промените това.

Няма точна рецепта, която да ви каже колко дълго трябва да изчакате преди да си тръгнете. Вие сами ще усетите най-подходящият момент. Не бъркайте гордостта с любов и не се превръщайте в мъченици.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Bazil ( преди 10 години )
Не получава само този който дава, защото този отсреща свиква само да получава без да дава каквото и да било. В един момент след време! Какво се получава, значи този който дава се превръща в даденост, а този отсреща в потребител :) Живейте си живота и правете само любов, а не мислете за любов!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Луд ( преди 10 години )
Наскоро изкарах 3-тата и последна! Изпаднала в дълбоката депресия след 6 годишна неуспешна връзка с пълния *** под направих неща за които всяка жена би мечтала и е мечтала, след като се възстанови и си стъпи на краката и ми каза Adios,не съжелявам, за пореден път помогнах безусловно исках го, направих го беше хубаво, тя ми показа и ме убеди че никога повече няма да повторя това с друга дори по-зле сега благодарение на такива като нея премачквам останалите които се докоснат до мен по-начина по които бе смачкана и самата тя. Съвет от опит: "Не Се Самосъжелявайте когато виждате накъде вървят нещата 1-ви сложете края,и не се обръщайте назад" М-28г.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Нелка ( преди 10 години )
Makarona, на хартия си много прав/а! Практиката показва друго за съжаление. Може би моята карма е такава, че само с незрели индивиди се сблъсквам, обаче винаги, когато се размекна и почвам да показвам чувства , човека вземе , че си повярва до безобразие и се почва неглежирането на връзката. В момента, в който се отдръпна и почна отново да се оглеждам, т.е. любовта ми вече не е безусловна, глей кво става...Човек е създаден с умисъла да НЕ цени, това което има!!! Само и единствено това ни качество?недостатък ни бута към прогрес! Кофти е за връзките, но има спасение - и това е УСЛОВНАТА любов! ака - "Обичам те, когато ти се чувствам обичана от теб. Правя нещо за теб, когато ти направиш нещо за мен. Глезя те, когато ти ме глезиш"Психолог ми е казвал 3-те принципа на успешната връзка, от женска гледна точка: Ще правя за мъжа си само това, което ме е помолил, нищо повече! Само тогава, когато ме е помолил. И САМО ако на мен ми е удобно и не съм затруднена"Всякакви волностти от рода на "Убий мъ, обичам те!" убиват единствено мъжката ерекция...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Makarona ( преди 10 години )
До ***: ***, принципно сте много права, с едно изключение - "Показването на безусловна любов към обекта на чувствата ви е най-краткия път да загубите интереса му". Това е така, само когато другият е незрял индивид или гради отношенията си с хората не върху чувства, а върху "интереси". И в двата случая такъв човек заслужава да го зарежеш без да помисляш за него/нея, без поглеждаш назад и без да съжаляваш за избора си. Даже и свещ трябва да запалиш, че си се осъзнал на време. Както се казва, всеки край е ново начало.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Нелка ( преди 10 години )
Този, който е писал статията, е за публично линчуване! Или просто никога не е бил отхвърлян.. или в момента е и си измисля причини да остане в една видимо неработеща връзка!1. Ако един човек не те кефи, постоянното му мотане в краката ти още повече ще те изнерви.2. Показването на безусловна любов към обекта на чувствата ви е най-краткия път да загубите интереса му. Обгрижването и глезенето запазете за децата си - партньора ви трябва във всеки един момент да се чуди вие с него ли сте или не сте... за да се поддържа интереса.3. Този процес има къде по-прозаичното наименование "навик".... Или по-лошия вариант - "компромис"4.Ако някой някога ви даде съвета да работите върху причините, поради които сте били отхвърлени, просто го застреляйте! Отхвърлени сте не защото вие имате недостатъци, които трябва да се полират, а защото човека срещу вас търси съвсем различен човек от вас! Генералния извод е "КОГАТО НЕ ВИ ИСКАТ - ТРЪГНЕТЕ СИ!" За да си дадете шанс да срещнете човека, който ще ви харесва такива каквито сте!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
lolitka ( преди 10 години )
asdfgh> имам същия проблем, така че като разбереш кво прайм драсни
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Пф. ( преди 10 години )
Жалваме се под тъпите статии в интернет.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
asdfgh ( преди 10 години )
ako priqtelkata ti te zareje sled dulgogodishna vyrzka zaradi drug koito e izlygala che ne varvi mejdu vas...i ednovremenno s tova e lygala vas nqkolko meseca kwo prawim ?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар