IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какъв тип са вашите любовни взаимоотношения

11 септември 2013 10 00

Разберете каква е връзката ви и как може да я подобрите

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Все още няма ясен отговор на това какво точно представлява любовта и по какъв начин тя може да се опише. Многобройни примери от ежедневието потвърждават, че любовта може да се изразява по различен начин от двама души. Университетът в Уайоминг предлага така наречената „триъгълна теория", според която любовта може да бъде представена в три основни измерения.

На върха на триъгълника стои интимността, която определя степента на близостта и силните емоционални връзки. Ангажиментът и страстта стоят в основата на триъгълника. Ангажиментът отразява решението на човек да остане обвързан. Страстта от своя страна отразява интензивността на сексуалното желание към партньора. Моделът на триъгълната теория прогнозира, че връзката се трансформира от страстни любовни отношения в спокойна любов.

Силното сексуално привличане е важно, но по-важни са ангажиментът и интимността. Чувствата на споделяне, както и общите цели изграждат трайни емоционални връзки. Според теорията на триъгълника има различни типове любовни взаимоотношения:

1. Съвършенство (най-висшата форма) – тук и трите точки на триъгълника имат високи измерения.

2. Единствено високи нива на страстта.

3. Високи нива на страст и отдаденост.

4. Единствено високи нива на ангажимент.

5. Високи нива на интимност и ангажираност.

6. Високи нива на интимност и страст.

7. Единствено високи нива на интимност.

Ако все още се затруднявате да определите кой вид любовни отношения имате, прочетете кратките описания и след това ще разберете точно кой тип е вашата връзка:

1. Вие сте заедно от няколко години, все още се чувствате много близки и свързани емоционално, но невинаги чувствате същата страст, както в началото.

2. Имате силно сексуално желание и необходимост от физическа и романтична връзка помежду си, но не чувствате силна близост. Не планирате съвместно бъдеще, нито се замисляте за дългосрочен ангажимент.

3. Заедно сте от дълго време и все още си казвате колко се обичате. Въпреки това признавате, че сте изгубили голяма част от своята емоционална свързаност, както и от сексуалното си желание.

4. След повече от няколко години заедно, вие продължавате да се чувствате все така влюбени, както в началото. Чувствате голяма близост помежду си, имате силно сексуално желание, а емоциите ви са в синхрон. И двамата сте силно ангажирани във връзката.

5. Заедно сте само от няколко месеца и смятате, че сте си емоционално близки, но все още трябва да развивате своето чувство на привличане. Също така все още не мислите за бъдещето, което показва по-ниски нива на ангажираност.

6. Влюбени сте и имате силно сексуално желание един към друг. Чувствате емоционална близост, но все още не сте говорили за по-сериозна ангажираност.

7. Заедно сте от известно време и планирате да останете заедно. Продължавате да поддържате удовлетворяващ сексуален живот, но не се чувствате толкова силно емоционално обвързани.

*Тълкуване: 1. спокойна любов, 2. пристрастеност, 3. „празна“ любов, 4. съвършена любов, 5. симпатия, 6. романтична любов, 7. незадоволителна любов

Възможно е вашата връзка да не успее да се впише само в една категория. Също така не забравяйте, че любовните взаимоотношения рядко остават статични във времето. Не трябва да се отказвате от една връзка, само защото в момента чувствате липса на нещо. Напълно възможно е след известно време нещата да се променят и нивата на показателите да се повишат.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари