IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да правите, ако ваш приятел иска нещо повече от вас?

22 октомври 2014 14 30

В много случаи приятелството между жена и мъж не оцелява...

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Какви са начините да се справите с ваш приятел, който вече не ви възприема само по този начин, но вие не отвръщате на неговите интереси? Със сигурност сте си задавали този въпрос, ако вече сте изпадали в такава ситуация.

Истината е, че в подобен момент вие сте поставени в изключително неудобно положение – от една страна не искате да загубите вашето приятелство, но от друга не желаете да давате фалшиви надежди.

В крайна сметка обаче не може да насилите себе си да се чувствате по начина, по който вашият приятел желае. Ето защо се нуждаете от няколко идеи, с които да излезете невредими (или почти) от ситуацията:

1. Не излизайте на среща от съжаление. В дългосрочен план това няма да помогне на никой от вас. Вие ще се чувствате неловко и ще дадете грешни сигнали на вашия приятел. След време, когато той все пак научи истината, ще бъде много по-разстроен, отколкото ако деликатно му обясните как стоят нещата още в началото.

2. Бъдете честни. Трудно е да кажете на когото и да е, че не се интересувате от него, особено ако той е ваш приятел. Но честността в случая определено е най-добрата политика. Вашата откровеност трябва да бъде оценена, макар че в началото може да бъде малко неловко. Разбира се, съществува и риск да не бъдете в състояние повече да сте приятели. В крайна сметка обаче, по-добре да не сте приятели, отколкото да давате фалшиви надежди.

3. Не преигравайте. Дори да се чувствате неловко и да сте подразнени, опитайте се да запазите своята реакция умерена. Най-вероятно вашият приятел е събирал кураж много време, за да ви каже как се чувства – така че не наранявайте неговите чувства. Постарайте се да запазите спокойствие и не бъдете крайни в изказванията си.

4. Избягвайте твърде много интимни моменти. Бъдете предпазливи и обмисляйте нещата, които правите, поне в началото. Една приятелска прегръдка може да бъде изтълкувана погрешно, ето защо е хубаво да избягвате прекалено интимни ситуации. Опитайте се да избягвате моменти, в които оставате само двамата.

5. Дайте му пространство. Ако вашият приятел не може да се справи с отхвърлянето ви, вероятно има нужда от известно време, в което да остане сам. Никой не би се чувствал добре, ако някой го „отреже“, но ако го направи някой близък човек, е дори още по-болезнено и срамно. Така че дайте пространство и време на вашия приятел, за да превъзмогне случилото се.

6. Не търсете заместител. Не започвайте да излизате с някой мъж, само за да държите приятеля си на разстояние. Той трябва да разбере, че не искате да се виждате с него, а не да се опитвате да му го показвате по заобиколни начини. Така рискувате да го нараните дори още повече или пък той да реши да ви чака, докато отново се освободите.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари