IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво не бива да казвате на човек, който преживява раздяла

22 септември 2015 13 16

Проявете съчувствието си внимателно

Нaскоро Джъстин Бийбър показа, че все още не е преживял Селена Гомес; Снимка: mtv.com

Нaскоро Джъстин Бийбър показа, че все още не е преживял Селена Гомес; Снимка: mtv.com

Когато човек лекува прясно разбитото си сърце, той има нужда от съчувствие, но не от какво да е. Съчувствието трябва да бъде поднесено внимателно и елегантно от неговите близки, за да не изглежда като съжаление или поучаване.

Скръбта е като всяка друга емоция – няма пряк път, нито заобиколен. Човек просто трябва да мине през това и то сам.

Ето и няколко съвета какво не бива да казвате на свой близък, който преживява тежка раздяла:

1. „Бившият ти е голям задник!“

Изявление от този род може да бъде направено с най-добри намерения, но да бъде изтълкувано по грешен начин. Вашият съкрушен близък, който преживява раздяла, може да се почувства още по-зле за себе си. Един вид той е обичал лош човек, което значи, че той самият е идиот, който не може да види негативните качества у хората.

2. „О, бившият беше такъв страхотен човек!“

Тази фраза е още по-болезнена и никога не я казвайте на ваш близък, който лекува разбитото си сърце. Все едно да кажете на човек, който е изгубил на скоро хубавата си, добре платена работа, че е работил за фантастична компания и как е могъл да изпусне шанса си. Доста нетактично!

3. „Има много риба в морето.“

Това също не звучи много добре. Никой човек не възприема сериозната си половинка (дори и бившата) като лесно и бързо заменяема. Все едно да си изгубите кучето и ваш приятел да ви каже да си вземете първото срещнато бездомно куче от улицата. Просто създаването на щастливо партньорство не е толкова лесно и няма смисъл да бъде омаловажавано.

4. „Да си необвързан е по-добре.“

Наистина ли? За някои хора ходенето по срещи, запознанството с нови хора, създаването на нови отношения е истинско предизвикателство. Има хора, които се чувстват много по-добре, по-спокойни и стабилни, когато са във връзка. Вие не знаете дали вашият приятел иска да е със статут необвързан. Може и да му тежи да бъде сам и да се чувства по-уязвим.

5. „Той/тя ще те моли за прошка.“

Това е като да кажеш на някого, чийто любим човек наскоро е починал, че всеки момент той ще се съживи. Няма смисъл да наливате масло в траурния огън. Загубата си е загуба, а даването на фалшиви надежди е нежелано. Много хора се събират след като веднъж са се разделили, но вие не знаете какъв е конкретният случай на вашия приятел и експоловинката му – за тях може и да няма връщане назад.

6. „Напълно те разбирам как се чувстваш.“

Колкото и да сте способни на съчувствие, никога не можете напълно да влезете в кожата на приятеля си с разбитото сърце. Всеки човек е уникален индивид, който преживява собствената си история най-силно и емоционално. Вашият приятел ще има нужда от подкрепа, докато се възстанови след раздялата, но тази подкрепа трябва да бъде поднесена фино и положително. Казвайте му неща като: „Обичам те.“, „Много съжалявам.“, „Искаш ли да поговорим за това?“, „Как мога да помогна?“, „Искаш ли сладолед?“, „Трябва да идем да се напием.“, „Нека да отидем на кино, на ресторант, на шопинг.“.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари