IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опитоми ревнивец

3 септември 2007 14 25

Патологичната ревност може да съсипе и най-прекрасно започналата връзка. Ако твоята половинка е от ревнивците, виж как можеш да се справиш с проблема

Опитоми ревнивец

Ревността, когато е в умерени количества, е съвсем нормално чувство. „Когато има топли отношения между двама души, ревността неизменно присъства, дори в приятелството“, твърдят психолози.

Всичко това е чудесно, но хората, които си имат работа с патологични ревнивци, знаят, че това чувство може да умори всеки красив момент, всеки миг от съвместния живот.

Говорете за проблема

Силната ревност в никакъв случай не е знак за много силна любов, а стремеж за подчиняване на отсрещната страна. Нещо като съвременно робство.

Обяснете на половинката си, че силните му подозрения и стремеж за контрол на всяка ваша стъпка е нещо, което ви тежи и задушава нормалните ви отношения не само с него, но и с приятелите, семейството, колегите.

В случай, че отсрещната страна се съгласи да се опита да се промени, направете всичко по силите си да го измъкнете от това състояние. На самите ревнивци не им е много приятно да живеят в непрекъснати подозрения.

Обсъдете ситуациите, в които ревността се появява най-силно. Повечето от моментите, които предизвикват ревност, наистина са безобидни и сигурно ще успеете да го убедите в това.

Определете срок

Заедно, разбира се. Не е редно вие да се превръщате в заповядващата и контролиращата страна. Специалистите са на мнение, че шест месеца са достатъчно време, за да се види дали даден човек ще успее да преодолее проблемна част от характера си или не.

Ако в края на определения срок нещата не са се променили и на сантиметър, съберете си багажа. Животът с ревнивец е повече от наказание.

Не подклаждайте подозренията

Ако половинката ви е обзет от поредния пристъп на ревност, по-добре е да се махнете, докато се успокои и логиката отново заеме основно място в разбирането му за света.

Колкото повече обяснявате на ядосан човек, че подозренията му за вашата изневяра или флирт са грешни, толкова повече той ще бъде убеден, че „има нещо“.

Поговорете за случката след като и двамата се успокоите.

Повишете самочувствието му

Ревнивите хора често са неуверени в себе си и се страхуват, че лесно ще им бъде намерен по-добър заместник.

Не спирайте да си казвате колко се харесвате и обичате, как сте заедно, защото у другите не можете да намерите и частица от него и т.н.

Разбира се, казвайте го само в случай, че го мислите. Успеете ли да убедите ревнивата си половинка, че я харесвате, неприятното чувство най-вероятно ще изчезне.

Отнасяйте се с разбиране, но не прекалявайте

Нищо няма да ви стане, ако звъннете по телефона и кажете, че ще закъснеете. Не е нужно обаче да звъните през 15 минути и да давате отчет, само за да се чувства ревнивецът спокойно.

Обсъдете ситуациите, в които ревността е най-силна. Дайте да се разбере, че чувството е абсолютно излишно и отношенията, които толкова много го дразнят, всъщност са съвсем нормални ( разговор с колега по телефона, кафе с приятелки, гостуване у роднини).

И ако в крайна сметка, след шест месеца вие все още не можете спокойно да излезете без половинката си, май ще е по-добре да се разделите, защото животът не може да се ограничи само с един-единствен човек.

КоментариКоментари