IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как реагира тялото при прекъсване на любовна връзка?

17 март 2019 16 15

Вижте кои са седемте реакции

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Раздялата след дълга или кратка връзка се отразява не само на нашата психика, но и на тялото. Учени от различни страни проведоха серия от проучвания и стигнаха до заключението, че нашето тяло реагира по 7 начина към провалите в любовта.

Болка

Учените от Колумбийския университет са установили, че хората, които наскоро са се разделили, преживяват срив, подобен на този, който усещат наркоманите. На участниците в изследването, които били със сензори за мозъчна активност, били показани снимки, включително и на бившия партньор. И всеки път, когато хората гледали кадъра на бившия, устройствата записвали вълна от активност в районите на мозъка, отговорни за болката. Това означава, че психическото мъчение наистина се превръща във физическо.

Адреналинът се преобръща

Напрежение в цялото тяло, тревожност, повишена активност, а след това и остро усещане за обща слабост и треперещи ръце – познати усещания? Това е синдромът „бий или бягай“, който възниква поради прекомерното освобождаване на адреналин и норепинефрин. Във време на опасност тези хормони ни помагат да се съберем и да действаме, да приведем всичките мускули в готовност. И тогава силите напускат тялото и ние се чувстваме изтощени. Оказва се, че този синдром се включва не само в опасни ситуации, но и когато изпитваме психическа агония след прекъсване на взаимоотношенията.

Коремът расте

Учените са установили, че в кръвта на хората, преживяващи раздяла, нивото на хормона кортизол се увеличава драстично, което допринася за изтичането на кръв от храносмилателния тракт. До какво може да доведе? Киселини, развитие на гастрит и други гастроентерологични заболявания. А неправилната работа на ендокринната система засяга фигурата – мастните натрупвания се увеличават.

Кожата „цъфти“

Изследвания, проведени от учени от Wake Forest през 2007 г., доказаха, че стресът може да причини акне. Според статистиката, кожните проблеми са 23% по-чести при хора, които изпитват чувство на неудовлетвореност в романтична връзка. Така че, ако забележите нежелани „гости“ на лицето си, не бързайте да се кандидатирате за крем за акне. Може би просто трябва да се възстановите от миналите чувства.

Падане на коса

Имате ли твърде много коса на гребена? Недостигът на витамини няма нищо общо. Изследванията в Медицинския център на клиниката Майо показват, че една от причините за изтъняване и падането на повече коса може да се дължи на стрес от раздялата. Ето защо, без значение с колко витамини подхранвате своята коса, тя няма да се заздрави докато не намерите баланс и щастие в любовта.

Скок на кръвното налягане

Друга последица от неуспехите на личния фронт е повишаване на кръвното налягане. Американски кардиолози обаче уверяват, че не си струва да се тревожите за това. Да, стресът предизвиква временно увеличаване на налягането, но не го превръща в хронична хипертония. Вярно е, че има нюанс: ако страдате от хипертония и сте скъсали след сериозна връзка – налягането може да доведе до главоболие и кървене от носа.

Сърцето е „разбито“

Американска сърдечна асоциация твърди, че синдромът на „разбито сърце“ не е мит. При хора, страдащи от раздяла, активността на сърдечните мускули се нарушава и възниква кардиомиопатия. Но има и добри новини – това заболяване е доста рядко и може да бъде успешно лекувано. Кардиомиопатията, в 80% от случаите, се наблюдава при жените.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари

titia ( преди 5 години )
az su6to prejiviavam bolezneno vseki udar ot jivota , priemam kato li4en neuspeh , kato li4no otno6enie ....boli za vsiaka nespravedlivost
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар