IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недоразбраната цивилизация

5 май 2012 09 55

Новият авторски спектакъл на Теди Москов, който ще ви докосне

Снимка: theatreoffthechannel.org

Снимка: theatreoffthechannel.org

„Недоразбраната цивилизация е наша майка, която ние не можем да разберем какво иска от нас..." Теди Москов

Новият авторски спектакъл на режисьора Теди Москов напомня на вица, в който Господ пожелал да създаде рая на земята и създал България - страна с пълноводни реки, високи планини, плодородни поля, плажове от златен пясък, благоприятен климат и т. н., но след като се замислил, с какво да върне равновесието в природата, решил да създаде българите...

„Недоразбраната цивилизация" е една народопсихологическа историческа шеговита лектория за мястото ни в Европа, която „не се дели на източна и западна, а на източна и истинска". В нея ни се разказва как народите на ракийци и трушийци създават народа на тракийците. „Разчовърквам митичната пирамида на шопската салата, която е магическа, защото само на нашата територия при вида на салата и ракия, човек може да забрави грижите си" казва режисьорът. Псувни, валс, чалгия, руски военни маршове и новите балкански Божи заповеди... всичко това и още много сме Ние.

Не е случайно, че постановката е толкова пъстра и динамична. За нея Теди Москов е почерпил вдъхновение от цяла палитра текстове и автори: „Хумористична история на българите" на Райко Алексиев, разсъжденията на Захари Стоянов, есетата на Стоян Михайловски, критичните настроение на Найден Шейтанов, а стихът на поетите ни ползва като провокация.

Както повечето неща на този режисьор, и това представление е живо и се развива непрестанно, тъй като текстът му се доизмисля и „дорепетирва" дори и след премиерата. „Той постоянно търси и до последния момент променя с цел постановката да стане максимално добра..." (Евгени Будинов, актьор ) Самия Теди Москов можете да чуете да се покашля от салона по време на спектакъл, давайки знаци на актьорите, които също имат право да импровизират върху репликите си, „стига да не развалят текста" (Т. Москов).

„Представлението е много бързо и може би трябва да се гледа два пъти... или на два пъти по половинка..." съветва през смях режисьорът.

Истината обаче е , че постановката оставя горчивина в гърлото на зрителя, който излиза по-скоро засрамен отколкото развеселен от салона. Самоиронията се преглъща трудно, особено, когато е в такова количество...

В постановка участват: Илка Зафирова, Ирини Жамбонас, Таня Пашанкова, Христина Караиванова, Александър Кадиев, Владимир Зомбори, Евгени Будинов, Емил Котев, Иван Петрушинов, Филип Аврамов. Сценографията е на Владимир Шишков, а костюмите са дело на Свила Величквоа.

Ако все още не сте гледали тази постановка, имате шанс да я видите на 7 май в Малък градски театър зад канала. Няма да съжалявате!

Снимки от постановката можете да видите в галерията ни!

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари