IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петте етапа на любовта и защо често се разделяме на третия?

19 април 2021 17 40

Не всички достигат до петия етап

Снимка: Istock

Често ние възприемаме първите трудности и разногласия с партньора като начало на необратим край. Но всъщност това е просто още един етап от любовта и трябва да можете да го изживеете заедно.

Във всяка, дори най-страстната връзка, един ден идва момент, в който мъжът на вашите мечти вече не ви се струва толкова красив и интелигентен, сексът с него е престанал да бъде страстен и, честно казано, вие сте по-малко привлечени от него.

Обикновено на този етап съюзите се разпадат – при някои двойки това се случва по-рано, а при някои може да се случи дори след десет години брак.

След като преминем през трудна раздяла, ние отново се втурваме в търсене на „онзи“. Но щом го открием, порочният кръг „от възхищение до разочарование“ се повтаря отново.

Каква е причината?

„Това, което възприемаме като точка без връщане, всъщност не е нищо повече от следващия етап от нашата връзка – а в някои случаи дори началото на истинска, дълга и силна любов. И ако не се научим да поемем контрола върху емоциите си, рискуваме да стъпваме отново накриво“, смята семейният психолог и съветник Джед Даймънд.

Като цяло, според експерта, всяка любовна връзка преминава през пет стандартни етапа. Третият е най-труден, но ако успеете да го преминете, на финала ще можете да преместите планини заедно.

Първи етап: Влюбване

От чисто биологична гледна точка, влюбването е просто еволюционен трик за събиране на двама души, които биха могли да продължат човешката раса. Но когато сме запалени по някого, най-малко мислим за триковете на природата – защото сме под влиянието на хормоните допамин, окситоцин, серотонин, тестостерон и естроген. Този експлозивен коктейл ражда онези „пеперуди в стомаха“, когато сърцето бие по-бързо и дъхът спира.

Усещането за приповдигнатост се засилва само от факта, че започваме несъзнателно да проектираме всички свои несбъднати мечти и надежди върху нов партньор. Започваме да мечтаем за светло бъдеще с него, как ще получим всичко, което не сме получили в детството, и няма да се сблъскаме с разочарованията, които сме преживели в минали връзки. Колкото и цинично да звучи, хормоните не ни позволяват да мислим разумно и логично, но това не бива да ни притеснява. В крайна сметка ненапразно влюбването се смята за едно от най-вълнуващите в емоционалния диапазон на човек. Не е грях да му се наслаждавате.

Втори етап: Формиране на двойка

На този етап чувствата на влюбените стават по-дълбоки, те имат общи цели – и в крайна сметка формират силна двойка, главно чрез брак. В същото време идват децата, купуват заедно апартамент, кола, заедно планират бъдещето и демонстрират на целия свят, че са единни.

Този етап е период на радост и удоволствие, че просто можете да бъдете заедно. Хормоните вече нямат същата сила, но вие чувствате по-дълбока привързаност. Сексът също става, макар и по-рядко, по-смислен и толкова удовлетворяващ. Появява се чувство за сигурност, подреденост и солидност. В този момент много двойки пропускат малко миналата интензивност на емоциите, но все пак харесват този етап от връзката си много повече, защото в момента те чувстват, че любовта им е стабилна повече от всякога и нищо не може да я промени.

Но това е голяма грешка.

Трети етап: Разочарование

Разбира се, никой не казва, че връзките са лесни, но явно не сте готови за подобни трудности. Изглежда, че раздразнението и почти физическото отхвърляне са възникнали без причина. Изведнъж осъзнавате, че идеалната любов е почерняла до основи и това продължава от много дълго време. Или може би изобщо не е имало любов?

Обикновено разочарованието е етапът, през който повечето бракове се разпадат. При различни двойки то протича по различни начини – някои бягат от партньора при първи разногласия, други живеят с чувство на недоволство години. В този момент предпочитаме да оставаме по-често до късно на работа, караме се за всякакви дреболии и според психолога се разболяваме още по-често. Трудната ситуация в семейството води до сривове в работата, до намаляване на имунитета, до абсолютна апатия, мъжете могат да изпитват проблеми с ерекцията и т. н. Разбира се, всичко това по никакъв начин не допринася за лечението на връзките – и от отчаяние много влюбени започват да търсят начини да избягат.

Какво се случва?

Много двойки се разделят в този момент, тъй като погрешно вярват, че да бъдеш нещастен във връзката е ненормално и нелогично. И все пак това не е така. Както във всяка организирана система, и в брака могат да възникнат неуспехи – така че първото нещо тук е да се поправи повредата и да не се оставя всичко на случайността.

Третият етап от връзката може да се сравни с вирус. В този момент влюбените престават да се виждат като „идеал“ – пред вас се появява обикновен човек, който не е лесно да обичате без помощта на хормони и илюзии, но все пак е възможно.

Всъщност едва сега можем да кажем, че изграждате истинска любов, защото едва след третия етап започвате да се приемате един с друг в действителност. Напълно.

Четвърти етап: Истинска, трайна любов

След като всички бури, съпътстващи третия етап, се оттеглят, започва етапът на дълбоко размишление. Заедно започвате внимателно да анализирате какво ви се е случило преди и защо връзката ви е висяла „на косъм“. През този период ще се опознаете по-добре от всякога, защото често коренът на вашите взаимни (но, за щастие, вече минали) неприятности се крие в детството ви.

На четвъртия етап от взаимоотношенията хората вече не са толкова влюбени. Може би за първи път егоизмът ви минава на заден план – отсега нататък привързаността ви един към друг става толкова дълбока, че вие взаимно започвате да лекувате раните си. И това не само укрепва връзката между вас – анулира всеки потенциален конфликт, защото и двамата вече ще знаете точно какво го провокира и как да избегнете всичко това.

Пети етап: Любов, която може да промени света

Това, според д-р Даймънд, е Абсолютът на любовта. Не всеки стига до този етап, защото много двойки, преминали през криза, предпочитат да останат в четвъртия етап на връзката до края на живота си. И това не е лошо по свой начин, но все пак, ако любовта ви е толкова силна, че може да се разпространи в целия свят около вас, това не може да не вдъхнови.

Логиката тук е следната – двамата сте преодолели толкова много проблеми и препятствия по пътя към щастието и не сте се предали. И така, защо да не използвате положителния си опит в полза на другите? Тази спокойна мъдрост се излива първо, за да помогне на вашите деца, след това на деца на други хора, по-късно на благотворителни организации и т. н. Любовта ви вече е толкова зряла, че не е нужно да я подхранвате – затова логично търсите изходи в други добри дела. Именно този етап е обобщение на всички изминали десетилетия на връзката ви, когато любовта се превръща в онова поетично чувство, което наистина е в състояние да промени света. Между другото, на този етап някои двойки започват да участват в съвместно творчество: те пишат книги в съавторство, създават социални проекти и т. н.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари