IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да разберете дали срещата ви е минала добре

9 юли 2022 21 00

И дали ще има втора

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Първите срещи могат да бъдат колкото вълнуващи, толкова и неудобни, така че какъв всъщност е ключът към добрата първа среща – и възможността за втора? Има някои много фини сигнали на езика на тялото, които ще ви подскажат дали нещата се развиват в правилната посока.

Кое прави първата среща страхотна

Изследване, публикувано в сп. Nature е проучило физиологични и поведенчески фактори по време на първи срещи на 46 хетеросексуални двойки. Проучването включва кръгове от бързи срещи, в които всяка среща е продължила пет минути. През тези пет минути физиологичните реакции на участниците са записани чрез гривна на китката, както и езикът на тялото и движенията им, като кимане или смяна на позициите.

След срещите, участниците са описали колко са заинтересовани (романтично и сексуално) от хората, с които са се видели.

Резултатите

Въз основа на констатациите се оказва, че това, което прави страхотна първата среща, е колко добре и двамата могат да се „синхронизират“ и „настроят“ един към друг. Двойките, които са били по-синхронизирани и настроени един към друг, са по-склонни да споделят за привличане към другия.

Синхронността се определя като съвпадение на афективни състояния и биологични ритми във времето с цел социална регулация, обясняват изследователите. Докато синхронът се отнася до едновременното съвпадение в реакциите и поведението между партньорите, настройването се отнася до последователното коригиране на поведението в отговор на партньора.

Отразяването на езика на тялото на другия е добър пример за настройване на поведението и изследователите са констатирали, че двойките, които са били най-привлечени един от друг, дори са усетили, че нервните им системи изглежда хармонизират една с друга. Те са измерили това чрез електродермалната активност на всеки човек (електрически характеристики на кожата му), която отразява нивото на възбуда и ориентация на вниманието.

Извод

Когато мъж и жена са силно синхронни и настроени по време на среща, взаимният им романтичен и сексуален интерес също е висок. Това предоставя доказателство, че сексуалното и романтичното привличане при хората включва социално приспособяване, уеднаквяване на нервната система и двигателно поведение, обобщават изследователите.

Психологът и съавторът на изследването д-р Шир Ацил, казва, че според резултатите езикът на тялото е мощен знак за привличане, ако не и катализатор за него. „Свързването с партньор зависи от това колко добре можем да синхронизираме телата си“, казва тя в съобщение за пресата. „Нашето изследване показва, че поведенческият и физиологичният синхрон може да бъде полезен механизъм за привличане на романтичен партньор.“

На практика, ако ви предстои първа среща, обърнете внимание на езика на тялото на човека срещу вас и дали чувствате, че „вибрирате“ на същото ниво. Ако срещата ви показва ангажиран език на тялото и усещате известен резонанс в енергиите си – поздравления. Втората среща е почти гарантирана.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари