IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 проблема във взаимоотношенията, които водят до изневяра

10 януари 2024 20 30

Тези причини могат да ви донесат разбито сърце

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Изневярата в отношенията е сложен и често болезнен проблем, пред който са изправени много двойки. Докато актът на изневяра е лично решение и отговорност, определена динамика на връзката може да създаде среда, в която е по-вероятно да се случи изневяра. Това, разбира се, не извинява въпросното непростимо поведение.

Освен това си струва да споменем, че не всяка двойка, която преживява изолиран акт на изневяра, прекратява връзката си. Някои двойки намират това за непреодолим проблем. Други обаче работят усилено, за да разкрият причините за тази лоша преценка и след това да възстановят отношенията  си от нова основа. Не е задължително да има правилна или грешна реакция след инцидент с изневяра – всяка двойка преживява ситуацията различно.

А ето и кои са 10-те неща, вид поведения, които могат да накарат партньора ви да изневери или пък да тласнат вас към обятията на друг човек:

1. Липса на емоционална интимност

Емоционалната интимност носи във всяка връзка дълбоко усещане за връзка и разбирателство между партньорите. Проучване, публикувано в Journal of Sex & Marital Therapy, установи, че липсата на емоционална интимност е важен признак за бъдеща изневяра. Когато хората се чувстват емоционално откъснати от партньорите си, те може да потърсят тази връзка другаде.

2. Сексуална неудовлетвореност

Сексуалното недоволство е друг основен фактор, който може да доведе до изневяра. Списанието „Архиви на сексуалното поведение“ съобщава, че хората, които не са доволни от сексуалните си връзки, са по-склонни да изневеряват. Това неудовлетворение може да произтича от несъответствие в либидото, сексуалните предпочитания или липсата на сексуална активност.

3. Пренебрежение и липса на признателност

Чувството, че сте пренебрегнати или неоценени, може да доведе до негодувание и емоционална дистанция. Според едно проучване в „Бюлетин за личността и социалната психология“, хората, които не се чувстват оценени от партньорите си, е по-вероятно да изневерят, тъй като търсят потвърждение и оценка другаде.

4. Лоша комуникация

Ефективната комуникация е от решаващо значение за поддържането на здрава връзка. Проучване от Journal of Communication предполага, че лошата комуникация може да доведе до недоразумения, неразрешени конфликти и чувство на изолация, като всички те могат да допринесат за вероятността от изневяра.

5. Хроничен конфликт и спорове

Постоянният конфликт и неразрешените спорове могат да разрушат основата на една връзка. Изследване в Journal of Marriage and Family показва, че двойки, които участват в чести, неразрешени конфликти, може да са по-склонни към изневяра, тъй като хората търсят мир или бягство в извънбрачни връзки.

6. Емоционално или физическо насилие

Злоупотребата, независимо дали е емоционална или физическа, може да разруши доверието и безопасността на една връзка. Жертвите на злоупотреба могат да търсят утеха или усещане за овластяване чрез взаимоотношения извън тяхното насилствено партньорство.

7. Връзки от разстояние

Напрежението на връзката от разстояние понякога може да доведе до изневяра. Някои партньори смятат, че физическото отсъствие на партньор за все по-продължителни периоди може да доведе до самота и изкушението да потърсят компания другаде.

Изневяра; Снимка

Снимка: iStock

8. Преходи в живота и стрес

Големи преходи в живота, като раждане на дете, нова работа, финансов стрес, криза на средната възраст, могат да обтегнат изключително много връзката. American Journal of Sociology съобщава, че тези стресови фактори могат да отвлекат вниманието от връзката, карайки хората да търсят утеха или да избягат чрез изневяра.

9. Скука и желание за новост

Скуката в една връзка или желанието за новости и вълнение може да бъде движеща сила зад изневярата. Списанието „Личност и индивидуални различия“ обяснява как някои хора могат да изневеряват като начин да разчупят монотонността на една дългосрочна връзка или да изпитат нови сексуални или емоционални преживявания.

10. Ниско самочувствие и несигурност

Хората, страдащи от ниско самочувствие или несигурност, могат да изневеряват като начин да търсят потвърждение и да повишат самооценката си. Според изследване в Journal of Family Psychology, тези хора могат да се впуснат в изневяра, за да се почувстват желани, привлекателни или достойни.

За още новини от света на взаимоотношенията и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари