IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 неща, за които никога не трябва да се извинявате в една връзка

19 март 2024 18 30

Във взаимоотношенията е важно да бъдете себе си и да изразявате чувствата си

Снимка: Istock

Снимка: Istock

В романтичните взаимоотношения е важно човек да бъде себе си и да изразява чувствата си открито. Въпреки това, понякога може да се почувстваме принудени да се извиняваме за неща, които наистина не изискват извинение.

В тази статия ще разгледаме 10 ключови области, относно които никога не трябва да изпитвате необходимост да се извинявате на партньора си, подчертавайки важността на уважението, разбирането и индивидуалността в една здрава връзка.

А ето и кои са 10-те неща, за които никога не трябва да се извинявате в една връзка:

1. Да поставяте лични граници

Все повече и повече научаваме за важността на определянето и придържането към личните граници. На работа, у дома и с приятели, тези граници са нашите ограничения, линиите, които защитават нашето психическо и емоционално благополучие. Но тази линия може да се размие доста бързо, когато става въпрос за романтична връзка.

Да приемем, че партньорът ви постоянно ви изпраща съобщения, докато сте на работа. Молите го да спре, тъй като е разсейващо и предпочитате да изчакате, докато се приберете у дома, за да говорите лице в лице.

Това е валидна граница за определяне. Но в много случаи партньорът може да реагира отбранително или дори с подозрение. Той може да почувства, че границата ви е несправедлива или е лична атака срещу него.

2. За вашите стремежи и цели

Една от най-големите грешки, които хората правят, когато влязат във връзка, е да приемат, че няма място за индивидуалност. Разбира се, вие сте единица. Вие сте партньори в любовта. Но това не трябва да означава, че единият или и двамата трябва да се откажат от всичките си стремежи и цели.

Още по-лошо, никога не трябва да се чувствате така, сякаш трябва да се извинявате за амбициите си. Дори и те да изискват да прекарвате по-малко време с партньора си и да се фокусирате повече върху себе си, за да постигнете целите си, струва си.

Защото, когато се чувствате реализирани, вие сте по-добри в партньорските отношения. Вие сте по-присъстващи, доволни и емоционално достъпни за вашия партньор.

3. За вашето минало

Никога не трябва да се срамувате от миналите си връзки или да се извинявате за тях. Не е справедливо партньорът ви да ви кара да съжалявате за нещо, което сте направили, много преди да го срещнете. Това може да ви донесе липса на увереност и самочувствие. Може би и липса на самоуважение. Всеки човек си има своя история и от вас не се изисква да се извинявате за своята, особено ако сте се поучили от нея и сте израснали като личност.

Вашият партньор трябва да ви приеме такива, каквито сте сега, а не каквито сте били.

романтична среща;

Снимка: iStock

4. Относно вашите емоционални нужди

Никога не трябва да се извинявате за емоционалните си нужди. Ако жадувате за малко повече интимност или комуникация, трябва да го кажете на половинката си, а не да се чувствате зле от този факт. Никога не трябва да пренебрегвате нуждите си, защото си правите лоша услуга.

Ако криете емоционалните си нужди, вие може да започнете да не чувствате удовлетворение от връзката си в даден момент. Така че следващия път, когато се почувствате зле, бъдете откровени със своя партньор – не го жалете. Всъщност вие създавате по-здравословна връзка всеки път, когато споделяте чувствата си с него.

5. Че се нуждаете от време насаме

Да приемем, че се прибирате вкъщи след тежък работен ден. Уморени сте, изтощени сте и просто бихте искали да прекарате час или повече сами. Вашият партньор има други планове. Той иска да говорите, да му споделяте или още по-зле – да излезете някъде.

В тази ситуация е абсолютно нормално и необходимо да поискате малко време насаме, без да се извинявате или да се чувствате зле за това. Ако вашият партньор се чувства наранен, той трябва да помисли колко много уважава вашите граници и основните ви нужди като човешко същество. И истината е, че малко време насаме всъщност може да направи чудеса за една връзка.

Прескачането направо в разговор, докато все още сте възбудени и на ръба, вероятно би завършило със спор или най-малкото ще се почувствате по-изтощени и уморени. Но само с около час тишина и време насаме можете да презаредите батериите си и всъщност да дадете на партньора си вниманието, за което жадува, което означава печалба и за двама ви.

6. За вашите чувства

Ако половинката ви очаква извинение за това, че сте проявили някакви чувства, това показва сериозна липса на съпричастност от неговата/нейна страна. Зрелите възрастни хора осъзнават, че другите могат да изпитват емоции, различни от техните. Да не говорим, че част от уважението към някого е приемането и разбирането, че неговите чувства може да се различават от нашите.

Така че независимо дали партньорът ви очаква от вас да се промените или не – никога не се срамувайте и/или извинявайте за чувствата, които изпитвате, и никога не се оправдавайте.

7. Да кажеш не

Вероятно вече е съвсем очевидно, но много от нещата в този списък се свеждат до едно нещо: уважение. Ако откажете да правите нещо, което не ви харесва, това не значи, че идва краят на връзката ви. Партньор, който ви обича и го е грижа за вас, не трябва да се нуждае от извинение. Той трябва да уважава вашите решения.

Защото имате право да отхвърлите неща, които не ви служат, които ви правят стресирани или нещастни. Казването „не“ може да създаде повече стабилност на психичното здраве, като ви помогне да се грижите за себе си и изградите вашето самочувствие и увереност чрез поставяне на граници.

И това се отнася за всяка област от живота; отказ от социални планове, сексуални аванси или нещо друго, което не ви се струва удобно или правилно, способността ви да казвате „не“ трябва да се уважава и приема.

8. За вашия физически външен вид

Не можете да промените начина, по който изглеждате, и знаете ли какво? Не трябва да се налага. Ако партньорът ви има проблем с това, извинението не е решение. В крайна сметка, не е ли безусловната любов да се държим заедно, независимо от стареенето, наддаването на тегло, косопада и всичко останало, което обществото определя като „нелицеприятно“?

Прегърнете външния си вид, научете се да обичате себе си и никога, никога не се чувствайте така, сякаш трябва да се извинявате за начина, по който природата ви е създала. Ако настоящият ви партньор не може да види красотата ви, някой друг ще го направи.

9. За финансовото си състояние

Друго нещо, за което никога не трябва да се извинявате в една връзка, е колко пари имате. Може би вашият партньор печели повече от вас и вие се чувствате потиснати от този факт. Може би не можете да допринесете за домакинството толкова, колкото желаете. Или може би не можете да излезете и да се забавлявате толкова много, защото спестявате.

Нито едно от изброените неща не е причина да се извинявате. Вашите доходи, дори и да сте женени/омъжени, са си ваши. Такива са и вашите финансови решения. И един разбиращ, зрял партньор би уважавал това.

10. За вашите приятели и семейство

И накрая, никога не се чувствайте длъжни да се извинявате за избора си на приятели или за членовете на семейството си. Невероятно важно е да имате близки отношения с други хора извън връзката ви. Ако искате да прекарате време с приятели или да отидете на почивка със семейството си, имате право да го направите.

И никой партньор не трябва да ви кара да се чувствате зле от това. Дори и да не се разбира особено с вашите близки, половинката ви е длъжна да ви остави да поддържате отношения с други хора в живота си. Ако партньорът ви ви контролира в това отношение, това е червен флаг, че нещо във връзката ви куца и трябва да ви даде храна за размисъл.

За още новини от света на връзките и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари