IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4-те скрити причини, поради които някои мъже не искат секс

17 март 2024 20 30

Психологически прозрения за причините за ниското либидо

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Когато мъжете са страстно ангажирани с кариерата си, това понякога може да надделее над сексуалното им желание. Безпокойството относно еректилната дисфункция или прекомерното задоволяване чрез мастурбация може също да допринесат за липсата на сексуален интерес у мъжа. Терапията може да помогне за разрешаване на проблемите на мъжа с нежеланието му за интимност с  партньорката, ако те произтичат от психологически конфликти в него самия.
Културният мит, че мъжът не желае секс, защото жена му е непривлекателна, скучна или досадна, просто не е верен. Красиви, здрави, желани и желаещи секс жени редовно се оплакват, че постоянните им партньори не искат да правят секс с тях.

А защо се случва това – ето четири скрити причини и решения за тях:

1. Неговата работа е негова господарка

Когато мъжете са страстно ангажирани с кариерата си, те могат да сублимират сексуално вълнение, което обикновено би било насочено към техните съпруги. Отличията, парите и повишаването на егото от редовното хвалене или повишение могат да ги възбуждат повече от самия полов акт.

Решение: Интересувайте се от подробностите за кариерата му, за да можете да споделите този аспект от живота му. Направете бърза бележка или две, за да запомните конкретни подробности за проекта. Но също така поискайте от половинката си да ви отдели един час „време за вас двамата“ с изключени мобилни телефони всеки ден и поне една вечеря на четири очи всяка седмица. Също така: Помислете за планиране на време за интимност рано сутрин, преди мъжът ви да тръгне за работа, когато не е уморен или психически изтощен.

2. Сексуална автономия

Ако вашият мъж не иска да прави секс с вас, може да е поел всичко буквално в свои ръце. Ако той мастурбира редовно на порно или вдъхновен от собствените си фантазии, може би го прави защото е бързо и ефикасно. Някои мъже се чувстват изключително уязвими, когато са зависими от друг човек, който да утоли желанието и нагона им. Нашето общество идеализира човек, който не се нуждае от нищо – суровия индивид, мъжът на Marlboro, мъжът, който поема отговорността. Мъжете могат да възприемат идеята, че зависимостта ги прави по-малко мъжкари. А родителските модели на пренебрегване могат да накарат мъжа да реши, че никога не трябва да е в ролята на нуждаещ се.

Решение: Кажете на съпруга си, че сексът е необходим за вашето семейно щастие. Помолете го да се опита да спре мастурбацията, за да култивира желание за секс с партньорката. Напомнете си, че липсата на желание за секс може да не е лична, а да е защита срещу загуба на привързаност. И се договорете за честота на интимност, която да ви направи щастливи и двамата.

3. Безпокойство относно еякулацията

Еректилната дисфункция, ранната еякулация и забавената еякулация може да имат различни причини, но техните общи фактори – разочарованието, тревогата и чувството за неадекватност на мъжа – могат да спрат нещата в сексуален план между вас.

Решение за по-възрастни мъже: Проблемът може да е по-малко в ниското либидо, отколкото в безпокойството от представянето. Но тези чувства може да накарат вашия мъж да се откаже от секса точно в момента, когато вие влизате в менопауза и се притеснявате от намаляващата си привлекателност. Първо си уговорете среща с уролог и проверете нивата на тестостерон. (Ако има нужда от силденафил (виагра), бъдете ентусиазирани относно допълнителното време, което може да бъде прекарано в любовна игра.) Освен това поискайте „секси време“ и говорете за желанието да се галите и да бъдете голи заедно. Поискайте собствен оргазъм дори и да не се стига до проникване.

Решение за по-млади мъже: По-младите мъже, които се борят с тези проблеми, ще удвоят безпокойството си, като се тревожат за реакцията на партньорката си, така че първо бъдете мила с него. Второ, настоявайте той да получи помощ. Жените, разбира се, искат техният партньор да постигне кулминация, но увеличаването на гъвкавостта относно това как да се случи това (може би не във влагалището, а чрез мастурбация) ще намали тревожността му. Ранната еякулация лесно се разрешава със сексуална терапия.

4. Неговият вътрешен свят страда

Сдържан, мил мъж, който се бори с ниско либидо, може в даден момент да разкрие някои противоречиви аспекти в себе си, които са причина за  проблемите с нагона му. Може например някога да е бил срамежлив тийнейджър, който се е чувствал притеснен да започне да води полов живот или пък да е смятал, че сексът е унизителен за жените. От друга страна може да се чувства като пещерен човек, който вечно е възбуден и жаден за секс и тази крещяща нужда да го притеснява и да не желае да говори за нея със съпругата си. Сексуалността на мъжа понякога е доста сложна, както е и при някои жени.

За още новини от света на отношенията и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари