IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъжката ревност е свързана с овулацията на жените

27 април 2006 09 23

Мъжете са по-ревниви, когато партньорката им е в овулация, защото се страхуват от евентуална конкуренция за сърцето й

Мъжката ревност е свързана с овулацията на жените

Мъжете стават по-ревниви, когато партньорката им е в овулация, показва ново изследване на университета в Ливърпул.

До сега се знаеше, че жените променят идеала си за мъж в зависимост от това в коя част на месечния цикъл се намират.

Когато женският организъм е готов за оплождане, в периода на овулация, жените харесват мъже, които излъчват сила, имат по-остри черти,  дълбок глас и вдъхват респект.

Този избор е съвсем несъзнателен и е свързан със стремежа на жената да има деца от мъж със силни гени.

Оказва се обаче, че мъжете също усещат тази промяна на вкуса на партньорките си и стават по-ревниви в периода на овулация. Те се чувства застрашени от по-силните мъжкари, които евентуално могат да се появят на хоризонта.

В проучването са участвали над 1000 мъже. Те са разглеждали снимки на мъже с различно излъчване- някои с по-остри черти, тънки устни и “мъжкарски” вид, а други - с по-нежни лица, пълни устни и определяни като "по-женствен” тип.

Всеки от участниците трябвало да определи кой от сниманите мъже представлява евентуална заплаха за връзката му. След това анкетираните трябвало да посочат и дали половинките им са в овулация и дали взимат противозачатъчни.

Резултатите били поразяващи. Мъжете, чиито жени са в овулация и не взимат противозачатъчни ( т.е технически могат да имат деца), са отбелязали като заплаха онези мъже, които излъчват сила и респект. С други думи - същият тип, който би привлякъл и половинките им в този момент от месеца.

Мъжете, чиито дами не взимат противозачатъчни и са далече от подходящия за зачеване момент, не сметнали, че мачовците на снимките са им конкуренция.

Лекарите смятат, че ако повече двойки си дават сметка за промените, които настъпват във възприемането на света заради биологични причини при мъжа и жената, недоразуменията между партньорите ще намалеят и връзката ще стана по-стабилна.

КоментариКоментари