Раздялата винаги е тежка и всеки се нуждае от време, за да я преодолее. Няма универсална истина, която да определи срока, в който трябва да се отърсиш от миналото и да забравиш за бившата си половинка. Въпреки това, науката показва, че разбиването на сърцето влияе различно на мъжете и жените и двата пола имат различни начини да се справят с тази ситуация.

Интересното е, че жените изпитват повече емоционална и физическа болка след разпадането, но са склонни да се отърсят от нея много по-бързо от мъжете. В проучването са участвали над 5000 души от 96 страни, които са били помолени да оценят по скалата от 1 до 10 емоционалната и физическата болка от раздялата.

Резултатите показват, че жените реагират емоционално и физически по-негативно на раздялата. Участничките в проучването отбелязали, че болката им е малко над 6 при разбито сърце. Но в същото време те имат способността да се възстановят по-бързо. Също така за тях раздялата служи като урок, който ги кара да се формират като по-здрав и издръжлив характер за в бъдеще.

Докато жените постоянно се доверяват на емоциите и ги изразяват непрекъснато, то мъжете имат съвсем различен начин за справяне с раздялата. Проучването показва, че участниците споделят, че не чувстват нищо или пък се обръщат към алкохола, наркотиците или насилието и рядко използват ситуацията поучително. Също така резултатите показват, че мъжете имат нужда от повече време, за да продължат напред. Някои от тях дори страдат от т. нар. синдром „Мъка по изгубената връзка“ повече от година след приключването на взаимоотношенията.

Мъжете започват да осъзнават последиците от раздялата много по-късно от жените и затова им трябва повече време да се съвземат.

Снимки: iStock