IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сваровски – от имитацията до модните върхове

21 юни 2007 17 19

Кой и какво се крие зад красивите цветни камъчета

Сваровски – от имитацията до модните върхове

През 1862 г. в едно малко селце в Бохемия... това не е началото на приказка.

Или по-скоро е, но на истинска – историята на камъните Сваровски.

Камъните, които станаха неразделна част от модните колекции, от очилата, дори от украшенията за елхата.

Та през 1862г. в малко селце в Бохемия, европейски център за производство на стъкло, се родил Даниел Сваровски.

Младият Дани работел, също както баща си, брат си и цялата фамилия, във фабрика за обработване на стъкло.

Той обаче решил, че няма да превива гръб като останалата част от родата и заминал за Париж, където учил физика, химия, разни технически науки и в крайна сметка седнал и изобретил първия електрически стан за шлифоване на камъни.

С това направо смазал конкуренцията, защото автоматизираното производство било по-евтино и по-качествено.

През 1920г. започнал да обработва (не очаквайте да ви кажем как, защото начинът се пази и до днес в дълбока тайна) кристално стъкло с високо съдържание на окис.

Резултатът – блестящи, изящни и приличащи на истински диаманти стъклени камъчета, по които Коко Шанел и Диор полудели. Новите бижута приличали страшно много на диаманти,но били значително по-евтини.

Да, да, още тогава – през двадесетте години на миналия век камъните Сваровски започнали да се пришиват по дрехите от модните колекции на световните дизайнери.

Години по-късно внукът на Даниел – Манфред (толкова хубаво име) намерил начин камъчетата да се оцветяват и с това осигурил водещото място на семейната компания в бижутерската индустрия.

Като прибавим и производството на малките стъклени фигурки, чиито скици се унищожават след като фигурката се изработи, ясно е защо имитиращите истински диаманти стъкълца предизвикват такива трепети у нежната част на човечеството.

А някои от представителките на въпросната нежна част на човечеството направо са пристрастени към въпросните камъчета.

Нашата „любимка“ Парис Хилтън например има телефон, каишка за кученцето й Тинкърбел и какво ли още не с камъни Сваровски.

Линдзи Лохан и сестрите Олсън също са луди по тях. Мадона украси огромния кръст от последното си турне с тях.

Версаче не пропускат да ги включат в колекциите си, а Виргиния Здравкова ги пришива на ръка към повечето си рокли, слага ги на дънките и на рамките на очилата.

Друга наша дизайнерка – Аля Милушева, украси с тях народната носия, с която Славена Вътова ни представи на конкурса Мис Свят миналата година.

И след всичко това сигурно няма да се изненадате, че можете да си намерите бельо и  дори вибратор, инкрустиран с камъчета Сваровски.

КоментариКоментари