IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зад блясъка на короната: Трагичната съдба на „Мис Тексас“ Айрийн Гарза

18 януари 2021 18 00

Зад нейното убийство прозира властта и католическата църква

Снимка: Getty Images

Чували сме хиляди пъти как зад бляскавия живот на кралици на красотата няма нищо бляскаво. И често това наистина е факт – зад лъскавата част се крият ужасни трагедии, борбата с обществен натиск и армия от преследвачи, психопати, от които е невъзможно да се скриеш.

Днешните реалности са по-различни, но някога участието в конкурс за красота е било мечта на много момичета, смятали са, че там ще грабнат билет за щастлив живот.

Вярно е, че животът на много красавици след получаването на желаната корона се превърна в ад: армии от преследвачи, обществен натиск, продължителни депресии и често ужасяващ край. Нека поговорим за десет от най-трагичните истории на кралиците на красотата, които ви карат да се чудите: струват ли си силните заглавия и блестящата корона такива жертви?

В няколко материала ще ви разкажем за тъмната страна на бляскавата корона. Струва ли си славата и кориците в списания?

Айрийн Гарза

През 1958 г. Айрийн Гарза участва в конкурс за красота, където се бори за титлата „Мис Южен Тексас“. Тогава тя е на 24 години. Печели състезанието, но изненадващо решава да посвети живота си на преподаване.

На 16 април 1960 г. тя казва на родителите си, че ще се изповяда в църквата „Светото сърце“. И това била последната им среща.

В началото близките ѝ смятат, че просто е закъсняла службата, но с настъпването на нощта сигнализират в полицията за изчезването на дъщеря им.

След дълго търсене, в което се включват десетки жители на окрък Идалго, Тексас, тялото на Айрийн е намерено в напоителен канал. Там след известно време е намерен диаскоп – устройство за гледане на фотографски слайдове, който е на католическия свещеник Джон Фейт.

Полицията започва разследване, но то не води доникъде. След процеса било решено Джон Фейт да бъде преместен в друга енория.

Преди това той трябвало да се изповяда, но според църковните обичаи признанието му дълго време остава в тайна.
Едва през 2002 г. делото е възобновено, когато свещеникът на абатството Дейл Тачени решава да наруши тайната на изповедта и да разкаже това, което Джон Фейт му е казал.

Според свещеника Фейт се е признал за виновен за убийството на Гарза и нападението срещу друга жена, което се случва малко преди убийството на Айрийн. В същото време един от полиграфистите признава, че официалните данни на „детектора на лъжата“, по който е разпитан Фейт, са неточни, тъй като свещениците и градските власти оказали натиск върху разследването, за да не опетнят репутацията на църквата.

Джон Фейт е осъден едва през 2017 г., когато вече е на 85 години. Присъдата е 57 години затвор – броят години от убийството на Айрийн, които той прекарва на свобода.

Шокиращите факти от разследването

По време на убийството Айрийн Гарза е на 25 години, а Фейт на 28.

На 16 април 1960 г. Кралицата на красотата прави интимни признания пред свещеника, пише CBS News Crimesider. Неочаквано Джон Бърнард Фейт я напада, изнасилва и бие докато тя губи съзнание. След което я задушава с найлон и изхвърля тялото ѝ в канала.

Айрийн Гарза

Откриването на тялото на Гарза. Снимка: Getty Images

Изчезването на популярното момиче в щата не остава незабелязано и започва издирване, което достига до тялото на жертвата. Свещеникът веднага попада под подозрение, още повече, че до тялото на жертвата е намерен неговия диаскоп.

Освен това един от колегите на проповедника казал на полицията, че е видял странни драскотини по него. Малко преди убийството свещеникът бил обвинен в нападение срещу друга млада жена в църква и признат за виновен и глобен с 500 долара. Тези доказателства обаче са пренебрегнати.

По време на процеса през 2017 г. бяха представени доказателства, че през 1960 г. политиците в щата, както и водачите на местната католическа църква, подозират проповедника в убийство, но решават да затворят очите си, за да избегнат опустошителен скандал – повечето служители в окръг Идалго, където е извършено убийството, са католици. А сенаторът Джон Кенеди, също католик, се кандидатира за президент на САЩ по това време.

Животът на Фейт след убийството

Фейт излиза „сух“ след убийството, а след това се подлага на лечение в специален център за лечение на психически неуравновесени свещеници.

По-късно става шеф на комисията за разпределение на свещениците в енориите. Според разследването именно той е помогнал да се избегне правосъдието за католическия проповедник-насилник Джеймс Портър, който в крайна сметка е осъден на затвор по обвинение в тормоз на над 100 деца.

През 1972 г. Джон Фейт се пенсионира, жени се, но продължава да работи в католическата система, преподавайки и набирайки доброволци за благотворителни организации.

Свещеникът не е успял да затвори устата си след убийството – разказал е на поне двама от колегите си за убийството. Един от тях признава на делото през 2017 г., че още през 1963 г. Фейт е споделил с него тайната си. В отговор той увещава брата си по вяра да не прави повече такива действия и да промени отношението си към жените. Този свидетел още през 2002 г. прави същото признание пред полицията, но не се стигнало до разследване.

Семейството на Айрийн обаче не спира с опитите си да получи справедливост и през 2014 г. областният прокурор Рикардо Родригес, който по това време се нуждае от гласовете на избирателите за преизбирането си, обещава, че ще посвети всичките си усилия за разрешаването на това убийство. И изпълнява обещанието си да доведе делото до съда и до присъдата.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари