IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брошката на Елизабет II – почит към Даяна, Сара Фъргюсън и кралица Виктория

20 юли 2021 14 30

Кралицата носеше семейното бижу по време на виртуална среща

Снимка: Getty Images

Кралица Елизабет II е позната на широката публика със своето недотам емоционално изражение, строгите протоколи и спазването на кралските правила. Повечето наблюдатели на кралското семейство смятат, че тя е просто робот, който е заел трона на Великобритания и не изпитва никакви чувства към своето семейство и приятели.

Зад кулисите обаче нещата са малко по-различни. В дома си Елизабет е наричана Лилибет, което е измислено още от баща ѝ и до днес си остава името, с което към нея се обръщат най-близките. Тя често се радва на различни събития като конна езда, рождени дни на правнуците или сватбите на внуците. Всичко това остава скрито за обществото, защото просто такива са протоколите и те трябва да бъдат спазени.

Много хора дори смятат, че кралицата не е харесвала Даяна и Сара Фъргюсън, които нарушават строгите кралски закони и решават да се разведат съответно с принц Чарлз и принц Андрю. Това обаче също не е вярно и беше доказано от последната изява на Елизабет II. По време на виртуална среща с млади лидери, подкрепени от благотворителната организация Trust Commonwealth, 95-годишният монарх се появи с една от трите брошки, наследени от кралица Виктория. Бижуто датира от началото на 1800 година и все още се пази в семейния сейф.

Въпреки че прабабата на Елизабет II е предпочитала да носи и трите брошки наведнъж, то кралицата иска да избира по една за различните си тоалети. В скорошния си разговор тя поздрави четирима лидери от Великобритания, Малдивите, Гаяна и Руанда, чиято работа е помогнала на членове на техните общности, включително деца, засегнати от пандемията, млади хора с рак и жени, които са били жертви на домашно насилие.

Преди кралицата носеше същата брошка на 9 септември 2015 година, когато успя да задмине кралица Виктория като най-дълго управляващия монарх на Великобритания. Според Express, бижуто винаги ще бъде свързвано с кралици, които са били дълго време на трона. Същата брошка се появи върху тоалета на Елизабет II през 1997 година за погребението на принцеса Даяна.

Този септември пък ще се навършат 35 години откакто кралицата зае бижуто на Сара Фъргюсън. Тогава все още омъжена за принц Андрю, херцогинята на Йорк използва брошката като акцент върху яката на ризата си по време на годишното спортно събитие Braemar Gathering, което се провежда в Шотландия.

Сара застава на корицата на списание People и говори за това как Даяна би реагирала на сегашната ситуация със синовете ѝ принц Хари и принц Уилям. „Тя щеше да се гордее с тях и с прекрасните съпруги, които са избрали. И щеше да бъде точно като мен – обсебена от внуците си. Това е, което тя щеше да обикне“.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари