IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Спрете патриархата“, „Без кожа в модата“ и „Вярваме в гейовете“ – посланията от червения килим на Met Gala

14 септември 2021 12 30

Кара Делевин, Били Айлиш и още звезди, чиито тоалети не бяха само модно становище

Снимка: Getty Images

Преди 10 години червеният килим на всяко едно светско събитие беше просто това – червен килим. Място, на което се събират най-известните дами и господа от света на шоубизнеса, за да покажат своите прекрасни тоалети и да промотират дизайнера зад тях. Виждали сме страхотни визии и именно от тях сме научавали за съществуването на бъдещи модни лидери или пък сме затвърждавали любовта си към вече доказал се дизайнер.

Всичко обаче започна да се променя след началото на движенията Me Too и Time's Up, които целят да създадат равни права за мъжете и жените както в Холивуд, така и във всяка една работна среда по света. Заедно с тях сила набраха и много неправителствени организации за правата на хомосексуалистите, чернокожите и представителите на други раси и цвят на кожата. Все повече звезди започнаха да се грижат за животните и природата, опитвайки се да промотират опазването на околната среда и прекратяването на насилието над животинския свят.

Тези послания и борби, естествено, бяха пренесени и върху тоалетите, с които известните личности се появяват на червения килим. Представителите и поддръжниците на Me Too и Time's Up бяха лесно разпознаваеми на наградите „Оскар“ преди няколко години заради изцяло черните си тоалети. След това дойде ред на посланията, които буквално бяха написани върху роклите на дамите. Не можем да забравим и палтото на Натали Портман от наградите „Оскар“ 2020 година, върху което бяха изписани имената на жените режисьори, които не бяха номинирани за златна статуетка.

Година по-късно присъстваме, само духом, разбира се, на Met Gala 2021. Тук килимът не е червен, а бежов, но политическите послания отново са на първа линия. Темата беше „Американска мода“, а Тимъти Шаламе, Били Айлиш, Аманда Горман и Наоми Осака посрещнаха елита на Манхатън. Това означава, че Кара Делевин и Меган Рапино се срещнаха с членовете на Сената Александриа Окасио-Кортес и Каролин Малоуни. И четирите дами имаха какво да покажат както в модния отдел, така и в политическия.

Към тях се присъединиха Били Айлиш, Дан Леви, Ники де Ягер и рапърката Saweetie, които искаха да насочат вниманието на света към правата на представителите на ЛГБТИ общността, както и към овластяването на жените. Дан Леви дори е работил с модната марка LOEWE и е направил дарение към организацията Visual AIDS, за да промотира внимание и образование относно заразяването с ХИВ.

Ето и кои звезди използваха Met Gala 2021 като политическа сцена

Кара Делевин

Кара Делевин

Снимка: Getty Images

Моделката не дойде просто за партито! Тя беше облечена с бял тоалет от Dior, който се състоеше от панталон с висока талия, бели обувки и спасителна жилетка, на която беше изписано „Спрете патриархата“. Пред Vogue Кара споделя, че е искала да насочи вниманието към овластяването на жените и изравняването им по права с мъжете. Допълва, че е била вдъхновена от женската сила и сексуалност, защото смята, че вечерта на 13 септември е трябвало да бъде посветена на подчертаването на индивидуалността.

Ники де Ягер

Ники де

Снимка: БГНЕС

Звездата от YouTube Ники де Ягер, позната още като Nikkie Tutorials, отдаде почит на активистката и драг кралица Марша Джонсън. Върху роклята ѝ беше изписано „Не се съобразявай с никого“, което е мотото на Марша относно полова принадлежност и идентичност. Ники се обяви за трансджендър през 2020 година и оттогава е явен защитник на правата на ЛГБТИ общността.

Александрия Окасио-Кортес

Конгресменката от Ню Йорк не пропусна възможността да заяви мнението си от най-голямата модна сцена в света. Бялата ѝ рокля от Brother Vellies беше украсена с надписа „Таксувайте богатите“ в червено. Това обаче създаде огромен дебат в социалните мрежи, като някои потребители заявиха, че Кортес е лицемерка.

Александриа Окасио-Кортес

Снимка: Getty Images

„Александрия Окасио-Кортес иска да се обяви в подкрепа на бедните и работещи семейства, но отива на събитие, където билетите са по 35 хиляди долара“, пишат някои критици. Синът на Доналд Тръмп – Доналд Тръмп-младши – също беше сред хората срещу Кортес. Той я обяви за измамница и лицемерка.

Били Айлиш

Били Айлиш

Снимка: БГНЕС

Красивата и дълга рокля на Айлиш е символизирала борбата на изпълнителката срещу насилието над животни. Според The New York Times, тя се е съгласила да работи с Оскар де ла Рента срещу обещанието, че дизайнерът никога повече няма да използва кожа в своите модели.

Каролин Малоуни

Каролин Малоуни

Снимка: БГНЕС

Още един представител на политическия свят се появи на Met Gala. Каролин Малоуни използва цялата си рокля, за да изпрати послание към феновете и зрителите. Тя показа подкрепата си към проектозакона „ERA“, който гарантира равни права за всички американски граждани без значение от техния пол.

Saweetie

Saweetie BGNES

Снимка: БГНЕС

Рапърката се появи в страхотна рокля от Cristian Cowan, която обаче не беше само модно становище. Зад Saweetie се разстилаше дълъг шлейф, в който бяха включени цветовете на знамето на чернокожите и на Филипините. „Ето това ме прави американско момиче“, каза тя пред E!News.

Меган Рапино

Меган Рапино

Снимка: Getty Images

Футболистката заложи на класиката, като в костюма си включи червено и синьо в чест на американския флаг. Това, което привлече вниманието, беше посланието върху клъча ѝ. Рапино задържа чантичката пред камерите, за да може хубаво да се прочете „Вярваме в гейовете“.

Дан Леви

Дан Леви

Снимка: БГНЕС

Още един защитник на правата на ЛГТБИ общността. Актьорът се е вдъхновил от артиста Дейвид Войнарович, за да изобрази двама целуващи се мъже върху предната част от тоалета си. „Вместо да подхранваме омразата, ние решихме да празнуваме различността и представителността“, написа Леви в социалните мрежи. Добави, че тази вечер е празнувал любовта, борбата и щастието на цялата общност.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари