IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кралска мода: Кралица Летисия с традиционна украинска блуза

7 март 2022 14 30

Тя е поредната известна личност, показала подкрепата си към страната

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Кралица Летисия изпрати силно послание към украинския народ по време на последната си публична изява.

Преди няколко дни кралската особа присъства на събитие на организацията Mutua Madrilena в Мадрид, където изборът ѝ на блуза привлече вниманието. По традиция, модните избори на Летисия винаги се превръщат в централна тема в медиите, но този път блузата ѝ криеше сантиментално послание и подкрепа към Украйна.

49-годишната кралица избра бяла блуза, комбинирана с черен прав панталон, черни токчета и черен клъч от Carolina Herrera. Целият тоалет беше изключително елегантен, като Летисия веднага беше аплодирана за избора си на блуза. Тя е известна като вишиванка - традиционна украинска бродерия, която беше разположена върху предната част, както и върху ръкавите.

кралица Летисия

Снимка: Getty Images

Вишиванката е част от културата на Украйна от стотици години и дори има имен ден, посветен на нея, който се чества на 19 май. Изработката ѝ не представлява специфичен стил на бродиране, а всъщност включва няколко техники за работа с конци, които се свързват с различни региони, градове и дори фамилии в Украйна. Бродериите имат различно значение – здраве, щастие, късмет и други.

Преди да я видим като символ на подкрепа към Украйна, вишиванката имаше собствена стилна революция и беше символ на национална гордост в модата през 2015 година след края на протестите Евромайдан. Това е общ термин за вълната от демонстрации и гражданско неподчинение, започнала в нощта на 21 ноември 2013 година, когато украинският президент Виктор Янукович отказва да подпише споразумение за асоцииране с Европейския съюз. Протестите продължават година.

Бродерията започна да се появява в международните седмици на модата, благодарение на базирани в Киев дизайнери като Ксения Шнайдер и Вита Кин, както и на украински звезди в уличния стил, които носеха този дизайн. „Адаптирах това древно наследство в модерен контекст, добавяйки атмосфера от 70-те години, когато всичко е било по-спокойно и приятелско“, казва Кин пред Vogue през 2015 година.

Испанските медии пък поздравиха кралица Летисия за избора на блуза, казвайки че по този начин тя показва съчувствие към народа на Украйна. Испания е една от общо 141 държави от ООН, които осъдиха атаката на Русия срещу Украйна.

Кралица Летисия обаче не е единствената, която показа подкрепата си към страната чрез модния си избор. Първата дама на Украйна Олена Зеленска публикува видео на първата дама на Латвия Андра Левите, която също носи вишиванка. Първата дама на САЩ Джил Байдън пък носеше предпазна маска и рокля, върху които беше изобразен слънчоглед, който е националното цвете на Украйна.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари