IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Висша мода: Стана ясен дрескодът на тазгодишната Met Gala

19 април 2022 08 40

С какво ще трябва да се съобразяват гостите

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

В долната част на поканите за Met Gala, изпращани всяка пролет на избрани късметлии, има малък по размер, но огромен по важност надпис – дрескодът. През 2020 година за темата „Лагер: Бележки за модата“ беше избрана тривиалността. Година по-късно за „В Америка: Лексикон на модата“ дрескодът беше американската независимост. И така, дойде ред на 2022 година, когато темата ще бъде „В Америка: Антология на модата“, където гостите ще трябва да носят златен блясък и бяла вратовръзка.

Точно така. Холивудският елит ще трябва да отстрани праха от „Епохата на невинността“ на Едит Уортън. Тази година Met Gala ще помоли присъстващите да се вдъхновят от величието и дихотомията на Позлатената епоха в Ню Йорк. Периодът, който се простира от 1870 до 1890 година е време на безпрецедентен просперитет, културни промени и индустриализация, когато както небостъргачите, така и богатствата растат за една нощ. Г-жа Астро и нейните 400 подчинени управлявах обществото, докато вандербилтите с големите богатства не се налагат.

Крушката на Томас Едисон, патентована през 1882 година, освети първо сградата на Ню Йорк Таймс, а след това и целия град. Телефонът на Александър Бел от 1876 година направи комуникацията незабавна, създавайки търсене за оператори, които да обслужват линиите. Това води до една от първите масови назначения на жени на работа. Заплатите се повишават в пъти над тези в Европа, а милиони емигранти пристигат в Америка, за да търсят своя късмет.

Архитектите МакКим Мийд и Уайт построяват сгради по Пето авеню, разкрасявайки Ню Йорк. През 1892 година пък на пазара се появява списание Vogue, което е основано с мисията да публикува „гледната точка на култивираните граждани по света“.

За висшия ешелон модата през този период е била в излишък. Благодарение на последните иновации на електрически и парни станове, тъканта става по-бърза и по-евтина за производство. В резултат на това дамските рокли често включвали комбинация от много текстилни изделия, като сатен, коприна, кадифе и ресни, всички украсени с превъзходни текстури като дантела, панделки и волани.

Цветовете са наситени и ярки. По-светлите се носят у дома, тъй като били непрактични за разходка из улиците на Ню Йорк. Шапките са били необходимост при излизане и често са били украсени с пера. Корсетите са били нещо обичайно и през 1870-те и края на 1880-те години жените прегръщат суетата, за да удължат гърба си. До края на века обаче те отстъпват място на големите ръкави, поли с форма на камбана и високите прически.

Това не означава, че цялата мода на позлатената епоха е била официална. Тъй като развлекателните дейности като колоездене и тенис стават все по-популярни сред висшето общество, спортното облекло за първи път става неразделна част от гардероба на хората. Много жени се насочват към комбинацията от дълга пола и женствена блуза, които позволяват по-лесно движение сред града.

Въпреки това партитата, баловете и официалните вечери изискват по-екстравагантен стил, който Америка някога е виждала. Операта, която често се е посещавала от висшия ешелон, имала строг дрескод – жените обличали рокли от тюл, разкриващи деколтето им, пищни кожени наметала и ръкавици до лактите. Мъжете пък са били с фраг. През 1880-те години в Америка се появява и смокингът.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maze (@maze_fr_)

Времето ще покаже как гостите ще тълкуват дрескода за Met Gala 2022, когато пристигнат в легендарния музей „Метрополитън“ в първия понеделник от месец май.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари