IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Легендарният дизайнер на Valentino, Валентино Гаравани, навърши 90 години!

12 май 2022 16 30

Вижте кои звезди го почетоха за юбилея

Getty Images

Getty Images

Валентино Гаравани, основател на модната къща Maison Valentino, вчера отпразнува своя 90-и рожден ден! Легендарният италиански дизайнер ще остане завинаги култово име в модната индустрия, в която се изявява вече повече от 50 години.

Валентино е роден на 11 май, през далечната 1932 г., а по време на дългата си кариера си извоюва името на визионер, който има огромен усет към изяществото. Неговите творения винаги съчетават предефиниран стил, уникален почерк и изискана красота. В продължение на годините фините детайли и перфектна изработка са се превърнали в отличителен белег на моделиера, на когото мнозина подражават. Валентино има огромно влияние върху модната индустрия, като неговия запазен цвят остава завинаги червеното.

В чест на неговия принос към обществото на модата, в родния му град Вогера беше открита изложба на негови произведения, която ще бъде отворена за посетители до началото на юни месец. Тя е разположена в Teatro Sociale и е израз на истинската връзка на Валентино с неговата форма на изкуството. Изложбата е вид специфична инсталация, която включва ексклузивни творения, проектирани от Валентино, от 60-те години на миналия век до цялото първо десетилетие на 21 век.

В основата на експозицията, разбира се, са неговите характерни червени рокли – най-откровената и мощна демонстрация на женственост. В допълнение към това е показана селекция от 36 едноцветни рокли. Антология от стилове, които подчертават еволюцията му през десетилетията.

На изложбата се предлага и лимитирана серия суитшърт „Happy Birthday Mr. V“, на който с червен шрифт е изписана и една култова негова мисъл, характерна за скромната и изтънчена персона на г-н Валентино, а именно: „Обичам красотата, не съм виновен“. Цитатът „I Love Beauty, It's Not My Fault“ е ярко и иронично обобщение на неговия подход към модата и към живота му като цяло.

В изложбата са показани и скици, снимки и рисунки на дизайнера.

Гаравани избухва на модната сцена през 50-те години на миналия век в Париж, като преди това е трупал опит и е чиракувал на редица големи модни къщи през годините, включително Balenciaga, Jean Dessès, Guy Laroche и др.

През 1960 г. той се завръща в Рим, за да стартира своя собствена едноименна модна къща, която сега е водеща мощ в индустрията. След впечатляваща и историческа кариера, продължила повече от пет десетилетия, той се оттегли като креативен директор на Valentino през 2007 г. Позицията сега се заема от дизайнера Пиерпаоло Пичоли.

Сред звездите, които отдадоха почит на дизайнера, който е синоним за елегантност и класика, по случай неговия голям юбилей, са супермоделите Синди Крауфорд, Карла Бруни, Хелена Кристенсен, Ел Макферсън, Клаудия Шифър и много други.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари