IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лятна мода – пробвайте тенденции от 60-те

5 юни 2022 15 00

Вижте кой принт е най-актуален

IStockphoto

IStockphoto

Разглеждайки предложенията на магазините за лятна мода, ще видите, че има много неща, които са ви познати. Носили сте ги преди години и ето че отново са актуални. Да вземем например дрехите от 60-те, които още висят по закачалките.

Въпросният стил, отразяващ желанието на хората да носят по-дръзки модели, ще властва през горещия сезон. Комплектите с панталони (къси или дълги) или пък пола, намират място сред парчетата в гардероба по лятна мода.

Освен миниполата, която виждаме навсякъде още от пролетта, има още няколко тенденции от въпросния суинг период, които заслужават вашето внимание.

„Първата микропола, видяна на улицата, датира от 60-те години на миналия век“, казва модният куратор и историк Мишел Финамор. Той я приписва на зараждащата се младежка култура и движението за сексуално освобождение – започнало през 60-те и продължило през 70-те. Именно то насърчава жените да покажат по-голяма част от своите бедра и да оставят настрани по-дългите поли.

В момента ултрамикросилуетът е номер едно за лятна мода. И освен за по-слаби жени, става и за по-пищни, благодарение на боди позитивизма. Разбира се, както и в миналото, така и сега, трендът се харесва най-много от младите хора, които нямат много задръжки по отношение на облеклото.

„Напредъкът в пътуването до Космоса през 60-те години на миналия век вдъхнови дизайнерите да прокарат граници по отношение на материали и силуети“. Това обяснява пред TZR Агус Панцони, експерт по тенденциите и културен анализатор. „Хората бяха развълнувани от бъдещето на изследването на Космоса и летящите автомобили – бъдеще, далеч от заплахата от ядрена атака от Студената война“. И посочва, че освен архитектурна геометрия, се появяват и някои класики при спортната мода.

„С настоящите войни, надвисналата заплаха от климатична катастрофа и влошаващия се икономически контекст, ние търсим нова надежда за бъдещето. Капитализмът отговаря на тези молитви с метавселената и космическото пътуване“, продължава Панцони. Според специалиста, всички тези проблеми карат хората да преосмислят тенденциите. И за лятна мода тя отбелязва, че ще има възход на дигитални образи и промени при традиционните силуети. Въобще, колкото по-нестандартни са кройките и цветовете, принтовете, толкова по-добре.

Лятна мода – кои тенденции от 60-те да изпробвате?

Флорален мотив

Цветята по дрехите обикновено се появяват с настъпването на пролетта. Но това лято ще ги видим отново, инспирирани от стила в миналото.

„Моделите на цветя от 60-те години на миналия век отразяват движението за връщане към земята – социален феномен, който нараства в средата на десетилетието“, казва Панцони. И посочва, че тогава се появяват екологичните движения и с тях в гардероба излизат попарт и смели графики.

Всички, които обожават природата и я пазят, може да заложат на тениска или пък рокля, панталон, с флорални мотиви. Ако се разходите из магазините тези дни, ще откриете, че много марки предлагат своята сюрреалистична интерпретация на съвременната сила на цветята.

Повече графични принтове

мода, графични

IStock

Графиките с ромбоиди, триъгълници и точки, някои от които приличат на шарените седалки в автобуса, отново са номер едно за лятна мода. Повечето са с ярки цветове и изпъкват, като правят притежателите си по-щастливи и енергични.

В момента има много дрехи с графични принтове, но са с по-модерни силуети, в сравнение с тези от 60-те.

Пластмаса, гума, акрил

Да, винаги сме писали за предимствата на памучните и ленени облекла за лятото. Но една от тенденциите, която се завръща, е именно носенето на модели от по-изкуствени материи. Дори по-пъстрите комплекти из щендерите, са от акрил. Освен тях, има безброй аксесоари от пластмаса и гума/силикон.

Независимо дали ще заложите на графичен или флорален принт, си купете шарено колие с мъниста. То може да е с перлена или седефена висулка.

Ето и още идеи за лятна мода, които да разгледате:

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари