IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чар или бедствие: Ръкавици, направени от презервативи

30 септември 2022 08 30

Модната марка Botter накара всички в Париж да говорят за нея

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Свикнали сме Седмицата на модата в различни градове по света да ни предлага най-горещите тенденции за следващите сезони не само при дрехите, но и в аксесоарите. Досега сме виждали всякакви дизайни – от изрязани блузи до миниатюрни чантички, достатъчни да поберат само лака ви за нокти, но тази седмица Париж успя да изненада дори и най-запалените фенове на модата.

По време на дефилето на марката Botter на 28 септември, моделите се появиха с неочакван аксесоар по ръцете си – ръкавици, направени от презервативи. Те дефилираха по подиума в море от живи сини дизайни, които бяха допълнени с пълни с вода кондоми, които обгръщаха ръцете им. Голяма част от потребителите в социалните мрежи сравниха ръкавиците с нещо, което героят Джей Пи Прюит носи във филма Зуулендър.

Марката Botter представи и тоалети, вдъхновени от природата, включително рокли с абстрактни щампи и визии от деним. Дизайнерите Рушеми Ботър и Лиси Херебруг казват пред Vogue, че са искали да донесат водата на модния подиум и затова са използвали презервативи като ръкавици.

„Мисленето ни беше насочено към това да си сътрудничим с природата, а не с друга модна марка. Това е нещо, което се опитваме да проучим по-задълбочено всеки следващ сезон“, казват те пред модната библия. Дизайнерите, заедно с няколко асистенти от екипа им, лично пълнели и слагали презервативите на ръцете на моделите.

За пролетната колекция, проучванията на Рушеми и Херебруг ги довеждат до материал, направен от водорасли, който те използват за чифт страхотно изглеждащи прави рокли. Първата е с воден принт, а втората е в черно и се отличава с вградена жилетка, наподобяваща водолазен костюм. Водораслите са нещо като водно чудо. Те абсорбират въглеродния диоксид по-ефективно и от дърветата, като се смята, че носенето на тъкани, направени от тях, има полезни свойства за здравето, намалява вредите върху кожата от околната среда и забавя стареенето.

„Това е отправна точка за това как можем да включим нов материал в колекцията“, казва Херебруг, като посочва, че следващите им дизайни за есента на 2023 година ще включват още подобни материали.

Другият начин, по който дизайнерите показват мисъл за океаните, е чрез своите силуети. Сърцевидните ревери на костюмите и жилетките, носени като бюстиета, увити около врата, са интерпретация на начина, по който изглеждат водолазите, когато излизат за въздух и премахват оборудването от раменете си.

Дефилето на Botter беше организирано в зала, която преди е служила за противоядрен бункер. Гостите получиха специални подаръци, включително ароматизирана вода в сашета, направени от стартъп компания за устойчиви опаковки. Междувременно някои от моделите носеха чанти и раници от плътен лед, който Ботър извади от фризера зад кулисите.

„Всички се тревожат за продуктите, но светът е в лошо състояние и ледовете се топят. Ние наистина вярваме в сътрудничеството извън модата и в това с природата“, казват дизайнерите. С последните горещи вълни, които изпитахме през лятото, подчертаващи бързите ефекти от изменението на климата, изявлението на марката е точно на място.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари