fallback

Модерен крал – Чарлз си партнира с Armani

10 June 2023 16:30

Подкрепя устойчиво производство на памук в Италия

БГНЕС/IStockphoto

Чарлз III доказва за пореден път, че е привърженик на устойчивата мода. Наскоро той е подкрепил нова инициатива, стартирана от Armani Group. Става дума за регенеративен памук в Пулия.

От луксозната марка обявиха новото си начинание, наречено Apulia Regenerative Cotton. То ще бъде в сътрудничество с работна група на Sustainable Markets Initiative и Circular Bioeconomy Alliance. Може би не знаете, но и двата са основани от краля, по времето, в което той бе принц на Уелс.

Целта на проекта е да се „фокусира върху развитието на производство на памук, базирано на агролесовъдството“. Това съобщават от пресцентъра на Armani.

Модната къща и модерният крал са се заели с нелеката задача да направят експериментална агролесовъдна регенеративна площадка за памук. Тя ще бъде сред първите по рода си, като нейното предназначение е основно за тестване и оценка на нови начини за прилагане на устойчиво производство на памук в Италия.

Кралят иска да произвеждат памук с нисък въглероден отпечатък

БГНЕС

Оказва се, че първото засаждане на памук по плана за устойчиво производство е било миналия месец. Той трябва да е с нисък въглероден отпечатък.

„Този иновативен подход отговаря на нарастващото потребителско търсене за устойчива мода в световен мащаб и в същото време осигурява проследими и устойчиви вериги на стойността, както и безопасността на ресурсите“, отбелязват още от Armani Group.

Организациите на краля и представителите на известния бранд неслучайно са се спрели на място като Пулия. Там климатът е мек, което позволява въпросния експеримент. Освен това местните хора имат богат опит в отглеждането на памук, като са започнали още през 12 век.

We’re excited to share our #SMI member @armani has announced a new sector leading initiative, the Apulia Regenerative Cotton Project, which focuses on development of agroforestry-based cotton production. Find out more: https://t.co/2wlH8DkaUB#TerraCarta #SustainableFashion pic.twitter.com/JA2gKG8l4G

— The Sustainable Markets Initiative (@TheSMI) June 6, 2023

По думите на Джорджо Армани, той се надява проектът за регенеративен памук да доведе до положителни промени.

„В модата всичко започва от материала: всичките ми дизайни започват с избора на плат. И чрез експериментиране и използване на нетрадиционни материи направих революция в модата. Но текстилната индустрия е един от секторите с най-голямо въздействие върху планетата и това е проблем, който не може да бъде пренебрегван“, казва той в официално изявление.

Чарлз продължава с промените – този път в басейна на Бъкингамския дворец

Дясната ръка на Елизабет Втора се мести в дом, подарен ѝ от Чарлз III

Експерт: Монархията на Чарлз III е в криза

„Нашият ангажимент с инициативата за устойчиви пазари е да стимулираме положителна промяна: това е смел и иновативен проект, който е особено значим за мен и моята компания. Активното участие в разработването на регенеративен памук за агролесовъдство, особено на италианска земя, е важна стъпка и също така ще има реално въздействие върху местните общности. До неотдавна изглеждаща като утопия, регенеративната мода най-накрая започва да приема осезаема форма“, добавя дизайнерът, говорейки за сътрудничеството си с организациите на краля.

Както неведнъж сме писали, цялото кралско семейство на Великобритания е екоориентирано. Предполага се, че в гардероба на принц Уилям, съпругата му Кейт или пък в този на Чарлз или Камила, няма дрехи, ушити от материи, които са създадени със сериозна химия и биха замърсили околната среда. Освен това те от години показват, че един тоалет може да се носи неведнъж. Отделно разполагат с шивачи, които рециклират и променят непрекъснато техните стари одежди, за да се използват многократно.

IStock

За още новини от света на звездите, модата и лайфстайла последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор на статията:
Ваня Гъркова
Сподели
Armani устойчива мода Чарлз III нисък въглероден отпечатък регенеративен памук
1 коментара
fallback