IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Модни диктатори: Алекзандър Уанг

4 юни 2016 09 30

Момчето, което разтопи границите между половете

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Понякога от нещо много малко могат да се получат големи промени в света – именно това се случва с един млад студент с откровен интерес към самочувствието, увереността, стила и умението да твориш.

Американският дизайнер Алекзандър Уанг, известен със своите унисекс предложения за дрехи и аксесоари, е роден на 26 декември 1983 година в Сан Франциско с родители от Тайван.

Освен него, майка му и баща му имат две по-големи деца.

Уанг се записва на лятна програма по дизайн в Central Saint Martins в Лондон – мястото, в което са се обучавали едни от най-известните модни дизайнери.

Основното и началното си образование той получава в училище Харкър. След това отива да учи в гимназия Стивънс, където завършва девети клас. По-късно се записва в училището Дрю и когато навършва осемнадесет се мести в Парсънс, Новото училище по дизайн в Ню Йорк, където е за две години.

Уанг се сдобива с професионален опит в модната сфера със стажове в списания като Vogue и Teen Vogue. В портфолиото му присъстват стажове и за Marc Jacobs и Derek Lam.

Веднъж запознат с професията, младият дизайнер напуска Парсънс, за да изпълни мечтата си и да основе своя собствена марка. Той първоначално стартира линия за кашмирени пуловери.

През 2005 година, Алекзандър Уанг стартира модна марка, предимно с предложения от плетива.

Тогава за първи път дизайнерът представя колекция за жени на подиум в Ню Йорк. Уанг става разпознаваем за усилията си само за три години.

През 2008 година получава финансова подкрепа и награда от Съвета на модните дизайнери на Америка и разширява бизнеса си.

Следва представяне на колекции с чанти. Линиите му се предлагат онлайн и в над 650 бутика из целия свят, включително в Bergdorf Goodman, Neiman Marcus, Barneys New York.


През годините той печели многобройни награди за това, че е изключителен дизайнер, включително и наградата Swarovski за Дизайнер на годината, както и Най-добър дизайнер на годината за мъжка мода от GQ.

През 2011 година той открива водещия си бутик в Сохо. Неговата работа е оценена високо от ориентираните към модата млади.

Първото ревю на Алекзандър Уанг се състои на сватбата на брат му. Той създава 35 модела за своята доведена сестра.

През 2012 година Уанг става Творчески директор на Balenciaga и започва да ръководи мъжките и женските дрехи и аксесоари.

Година по-късно представя своята първа колекция за компанията в бутиците на Balenciaga в Париж.

Алекзандър Уанг бързо се превръща от ученик в глава на една от водещите френски модни къщи.

Дори и на толкова висок пост, дизайнерът се оказва твърде млад за постиженията, които носи със себе си.

Извън безкрайните хвалби за работата му, Уанг е критикуван около условията за работа, които предоставя на своите служители. По този повод срещу дизайнерът е повдигнато дело за 50 милиона долара с обвинение за експлоатация, свързана с управлението на работилница в Чайнатаун.

Работник от цеха на Уанг се оплака пред медиите, че веднъж е трябвало да бъде хоспитализиран, защото е каран да работи повече от 24 часа без да спира. Той добави, че работниците са карани насила да стоят и да работят по повече от 15 часа на ден в офис без никаква вентилация.

Адвокатът на работника твърди, че е бил уволнен от компанията по този повод.

През 2012 година делото срещу Алекзандър Уанг е отхвърлено и говорителят му споделя пред медии, че обвиненията и твърденията са неверни.

Ето и някои от най-интересните факти около Алекзандър Уанг:

1. Колекцията на дизайнера с H&M срива сървъра на сайта. 10 минути преди да бъде пусната линията, сайтът „пада“ заради твърде високи нива на посещаемост. Колекцията се продава из целия свят за минути, а хората твърдят, че е истински късмет да си намериш нещо върнато в Ebay.

2. Алекзандър Уанг отказва да работи по проект с Даян фон Фюрстенберг. Дизайнерката се среща с него лично, когато той е едва на 20 години, и му предлага да направи няколко неща за нея след като вижда редактор на Vogue с изделие на Уанг.

3. Дизайнерът е известен в средите с невероятните купони, които прави след Седмица на модата в Ню Йорк. Самият той споделя, че най-добрите партита за него са тези, които не са свързани с модата.

4. Ана Уинтур е дългогодишна приятелка на Алекзандър Уанг и му казва, че никога няма да може да прости сам на себе си, ако откаже възможността да поеме модна къща Balenciaga. „Той има толкова много чар и ентусиазъм. Не е бавен и отвеян, а компанията му е много успешна. Той е добър човек и е голям късмет, че е в модата“, споделя главният редактор на Vogue.

5. Дизайнерът най-често е свързван със спортните дрехи, но самият той е много далеч от атлетичен. „Винаги съм искал да създам колекция, вдъхновена от спорта. Никога не съм спортувал, може би затова и ми е толкова интересна“, обяснява той.

„В днешно време, технологията създава толкова невероятни модни неща, много иновативни, затова винаги се опитвам да обръщам специално внимание на това. Аз живея в спортни дрехи, нося тениски, блузи и спортни шорти всеки ден, за мен това е втора природа“, допълва Алекзандър Уанг.


Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 7 години )
Следя я , но не я следвам. Модата е за този, който няма вкус. Модерното задължително е грозновато, за да го отхвърлиш без съжаление след няколко месеца.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар