IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да познаете фалшивите слънчеви очила?

13 юли 2019 12 00

Цената не е гарант за качеството

IStockphoto

IStockphoto

В разгара на лятото слънцето става все по-силно. Стоенето на плажа в горещините или разходката на открито между 12 и 16 часа могат да увредят нашата кожа. Очите също страдат.

UV лъчите са изключително вредни за организма и неслучайно лекарите не препоръчват стоене на плажа по цял ден. Освен риска от рак на кожата, има и опасност от деформиране на роговицата, ретината, лещата и макулата на очите.

Носенето на фалшиви очила или дългосрочното излагане на очите на слънце може да причини редица заболявания.

Как да познаете кои очила са фалшиви и кои не?


С навлизането на евтините китайски стоки вече може да намерим добре изглеждащи слънчеви очила в ценовия диапазон 4 – 10 лв. Купувайки такива ще си спестите пари, но същевременно ще развалите зрението си. За тях няма никаква гаранция, че предпазват от ултравиолетовите лъчи.

Ако искате истински очила, първото нещо, което трябва да направите, е да ги потърсите в специализирани магазини. Отидете в оптика или в по-голяма търговска верига, от които може да получите гаранция за качество. То е важно, а не цената, която в случая не определя дали предпазват окото или не.

Как да защитите устните от слънцето?

Има три основни вида защита, с които разполагат качествените слънчеви очила. Те предпазват очите от UV лъчите, имат поляризация (защита от отразената светлина) и анти рефлекс (пречупване и отблъскване на вредните лъчи).

Поляризираните очила предпазват от заслепяване. То може да бъде причина за катастрофа по време на каране. За да разберем дали очилата, които сме си харесали, имат такава защита, трябва да ги тестваме. За целта може да вземем два чифта очила и да ги наложим едни върху други. При хоризонталното поставяне горното е прозрачно, но при вертикално обръщане стъклото е по-тъмно и ясно се вижда пречупване на светлината.

За съжаление, трудно може сами да установим дали очилата имат UV защита. Разбира се, на някои винаги има специален етикет в един от ъглите. Може би си мислите, че с наличието на такъв те са истински, но се заблуждавате. Това е така, само ако той разполага със специален номер, който може да проверите в сайта на производителя.

Фалшивите очила никога нямат маркировка и номер на дръжката. Дори и да са със стикер, той е фалшив.

7 неща, които да носите в плажната чанта

Според офталмолозите, при избора на очила не бива да се водим от модните тенденции. Важно е удобството, което ни носят. Те не бива да ни създават болка около ушите или на носа. Важно е да се свалят с две ръце и рамката да е по-лека.

За да сте сигурни, че очите ви ще са защитени през летните месеци, по-добре си купете очила от оптика и не посягайте към тези, които се предлагат по сергиите на пазарите.

Източник: IStockphoto

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

.... ( преди 4 години )
vinagi sum do krai otkrita po priroda i ne mi pre4i
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар