Неделя е и въпреки горещото време навън, закуската е само една – палачинки.
Традицията повелява в последния ден от уикенда да се поглезим и всичко започва още сутринта. Ставаме рано, за да си приготвим вкусни и пухкави палачинки, с които да зарадваме себе си и любимите си хора. Запретваме ръкави, слагаме престилката и започваме работа. Но колкото и да се опитваме, палачинките ни не стават толкова пухкави, бухнали и меки, както в ресторантите и по филмите.
Известно е, че палачинките в ресторанта са често (добре, може би винаги) по-добри от тези, които приготвяме у дома. Разбира се, готвачите там не пестят маслото, но има няколко трика, които използват, за да направят вкусната ни закуска още по-привлекателна. И хубавата новина е, че тези трикове могат да се повторят у дома, така че не е необходимо да излизате навън в неделната сутрин.
Ето как да направите домашните си палачинки пухкави, вкусни и напълно достойни за сравнение с професионалните.
Не прекалявайте с бъркането на тестото
Снимка: iStock
Според бивш готвач, ключът към смесването на сухите и течните съставки е да не се прекалява с разбъркването им, защото по този начин ще се образува твърде много глутен. След като сухите парченца станат с размер на грахово зърно или по-малки, спрете. Те ще се разтворят и ще получите по-мека палачинка. Знаем, че може да ви тормози фактът, че сместа не е гладка, но вярвайте в процеса и ще ни благодарите.
Оставете тестото да си почине
Снимка: iStock
След лекото разбъркване не добавяйте тестото директно в горещия тиган. В ресторанта то се приготвя поне 12 часа предварително и след това се поставя в хладилника. Може да направите тестото още в петък или в събота вечер, след което да го приберете в хладилника. Ако нямате това време, просто го поставете на студено за кратко време в неделя сутрин, изпийте си първото кафе, и след това продължете с палачинките.
Разбийте белтъците отделно
Снимка: iStock
Искате пухкави палачинки у дома? Разделете белтъците от жълтъците. Да, това изисква замърсяване на допълнителна купа, но може да бъде добър трик за приготвяне на по-хубави гофрети и палачинки. Аерирането е ключово. Затова разбийте белтъците отделно и ги добавете към края, за да придадете на тестото още повече мехурчета.
Изберете пикантност
Снимка: iStock
Много ресторанти използват мътеница при приготвянето на палачинки, което добавя нотка киселинност, вместо обикновено мляко. Можете също да използвате мътеница у дома във всяка смес за палачинки или да си направите мътеница сами, като добавите оцет или лимонов сок към обикновеното мляко.
Поддържайте тигана горещ
Снимка: iStock
Ресторантите имат горещи тигани с постоянна температура, което прави палачинките вкусни и красиви. Използвайте котлон или електрическа плоча за палачинките си и я загрейте предварително. Разбира се, не забравяйте да намазнявате повърхността често, за да не залепне сместа.
Помолете някой друг да ви направи палачинки
Снимка: iStock
Най-важната съставка в палачинките (и във всяка друга храна) е любовта. И тя е още по-ключова, когато идва от друг човек. Сигурни сме, че сте забелязвали разликата във вкуса, когато сами си приготвяте храна и когато някой друг го прави вместо вас. Няма точно обяснение, но най-вероятно причината се корени в това, че не сте изморени от готвенето, а просто сте седнали на масата и се наслаждавате на грижата, която сте получили. Така че, ако има човек, който да приготви палачинките у дома вместо вас и да ви ги сервира в леглото, нещата стават незаменими.














Радев ще направи обръщение към българския народ
Шофьор почина след инцидент до подлеза до ЦУМ в София
Астрономите прогнозират мощни слънчеви изригвания в следващите дни
75-годишен мъж от Разград изгуби 38 000 лв. чрез измама във "Viber"
Създадоха разтеглива батерия, вдъхновена от лимони
„Съкровища“ за милиарди долари в боклука: Какво откриха в пепелта от въглища в САЩ
В кои държави живеят най-много столетници и какво е обяснението
Учени съобщиха за възможен супервзрив на Слънцето
Бруно Акрапович: ЦСКА на Янев мачка, Левски ще е шампион
ВИДЕО: Жирона - Реал Мадрид
ВИДЕО: Челси – Арсенал
Левски разкри интересна новина в битката за титлата
Пълнолуние в Близнаци на 5 декември – чистим старото и се готвим за успехи
Бизнес облекло за жената лидер – тайните на успешната визия
Как да накарате децата си да ядат повече зеленчуци?
Най-добрите спа и уелнес хотели в Европа – топ дестинации за релакс и self-care
Стартира кампания „Заедно за здраво сърце“ в подкрепа на пациенти с хипертрофична кардиомиопатия
Променя ли се сексуалното желание след раждане?
БАПЗГ и СБМС не одобряват предложенията за промени в бюджета на НЗОК за 2026 г.
Кога бебето започва да сънува активно и какво се случва в съня му?
Остави коментар