IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Филантропът на годината Кейт Бланшет на корицата на Harper's Bazaar

2 ноември 2019 15 00

Актрисата ще бъде отличена за своята борба за равенство

Снимка: Harper's Bazaar

Тази вечер ще бъдат раздадени наградите на списание Harper's Bazaar на церемонията „Жена на годината“. В категория „Филантроп“ победител е Кейт Бланшет, която е заслужила прозвището икона както на театралната сцена, така и на киноекрана. Освен със своята работа в развлекателната индустрия, тя вдъхновява и с непрестанната си борба за равенство и защита на жените и техните права.

Точно затова няма по-достоен от нея за тази награда. В добавка към нея, Бланшет краси и корицата на Harper's Bazaar и дава обширно интервю за своята работа на и извън сцената. Тя неведнъж е казвала, че иска да спре с киното и признава, че има доста неща, които трябва да свърши.

„Има толкова много книги, които да прочета, толкова много филми, които да гледам, толкова много разговори, които да проведа и толкова много планове, които трябва да осъществя“, споделя тя пред списанието.

Но точно, когато иска да слезе от сцената, някой изскача с предложение, на което тя не може да откаже. Затова засега тя няма да прекрати кариерата си, а тази година ѝ е изключително натоварена. Появи се в пиесата „When We Have Sufficiently Tortured Each Othe“, базирана на романа „Pamela“ от 18-и век. В нея се изследват садомазохистични теми, които са били толкова брутални, че някои хора дори са припаднали в театъра. 

Кейт Бланшет – елегантност примесена с пънк

„Винаги съм приемала театъра като провокация“, казва Бланшет след пиесата. Изпълнението ѝ, разбира се, се хареса ужасно много както на публиката, така и на критиците. След като слезе от театралната сцена, актрисата се запъти към Торонто, където засне минисериалът „Mrs America“. Освен че е в главната роля, Бланшет е и продуцент на проекта.

Тя влиза в обувките на Филис Шлафли, която е една от водещите жени в антифеминисткото движение в САЩ, защитник на консервативните възгледи и опозиция на модерния феминизъм. Работата по сериала продължавала по 16 часа на ден, а историята се развива през 1970 година. Кампанията на истинската Филис Шлафли е смятана като причина жените дълго време да нямат равни права с мъжете. 

Това е интересен избор на роля за Бланшет, тъй като в реалния живот тя е една от върлите защитнички на феминизма. Част е от кампаниите #MeToo и Time's Up, а като президент на журито на филмовия фестивал в Кан през 2018-а, тя беше начело на протест от 82 жени. Всички те, час от които бяха Ема Уотсън и Кристен Стюарт, представляваха жените, чиято работа беше допусната до фестивала. В сравнение, проектите, направени от мъже, бяха 1600.

Кейт Бланшет разказа за ужаса в лагерите на Бангладеш

Това, което поражда желанието ѝ за равенство, е обстановката, в която е израснала. „Баща ми почина, когато бях на 10 и това ме остави в дом, пълен със силни жени. Сестра ми е архитект и се занимава с градоустройство, а майка ми не спря да работи, дори когато баща ми си отиде. Това е моят модел за подражание“, признава тя.

По този начин тя започва да се интересува и от историята на феминизма. „Бях впечатлена от това как тези жени са излезли по улиците през 1980-а. Защо този балон се е спукал точно тогава и тези протести са се родили?“, допълва Бланшет. 

Кейт Бланшет стана икона на стила

И точно заради интереса си към феминизма и работата в тази сфера, актрисата ще получи наградата „Филантроп на годината“. Освен че е една от най-добрите актриси в целия свят, тя успява да се грижи за четирите си деца, да е посланик на добра воля към ООН и да се бори за равенството в Холивуд. 

Напълно заслужено печели наградата на Harper's Bazaar, а в галерията може да видите още снимки от фотосесията ѝ за списанието. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари