IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кейт Бланшет – ослепителна и на 50

19 май 2019 09 30

Кои са най-вдъхновяващите й роли

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Макар и да не е за вярване Кейт Бланшет навърши 50 години на 14 май и по този повод се появи във френското издание на сп. „Vogue“.

Изданието припомня, че пълното име на австралийската актриса е Катрин Елиз Бланшет. Родена е през 1969 г. в Мелбърн.

Макар и отдавна в шоубизнеса, Кейт Бланшет има дългогодишен брак с драматурга и сценарист Андрю Ъптън. Двамата сключват брак през 1997 г. Имат три биологични деца (все момчета) – Дашъл Джон, Роман Робърт и Игнейшъс Мартин, родени съответно през 2001 г., 2004 г. и 2008 г., и една осиновена дъщеря – Едит Вивиан, родена през 2015 г.

Освен киноактриса, тя се изявява на театралната сцена, а е и режисьор. Носител е на множество отличия, сред които има два „Оскара“ за второстепенна роля в „Авиаторът“ и за главна роля в „Син жасмин“.

Призовете ѝ продължават с три Златни глобуса и три БАФТА. Сп. „Time“ я включи в списъка си на най-влиятелните личности в света през 2007 г. През 2018 г. тя беше обявена за една от най-високоплатените актриси в света.

Кариерата на Кейт Бланшет започва от Австралия. След като се дипломира в Националния институт за драма, тя започва да играе на австралийска сцена в „Електра“ и „Хамлет“ в началото на 90-те години.

Първата световноизвестна роля на Бланшет е като кралица Елизабет във филма „Елизабет“ от 1998 г. За ролята тя получава номинация за „Оскар“ за най-добра актриса и печели БАФТА и Златен глобус.

Снимка: IMDB

През годините Бланшет доказва, че притежава многопластов талант. Един от примерите за това са разнородните кинопродукции, в които участва – комерсиални фентъзи трилогии, като „Хобит“ и „Властелинът на пръстените“.

Снимка: Александра Филмс

Прекрасна е и в лесбийската драма „Каръл“.

Снимка: The-Weinstein-Co

Незабравима е в биографични продукции като „Елизабет“ и „Авиаторът“, филмови приказки като „Пепеляшка“, екшъни като „Бандитките на Оушън“.

Изкусителна е дори в експериментални творби като „Кафе и цигари“.

Снимка:IMDB

Ето я и в „Манифест“.

Снимка: Арт фест

Силно е участието ѝ и в нетрадиционни римейкове като „Син жасмин“.

Снимка: А плюс филмс

Бланшет с лекота се превъплъщава и в мъжки образи и доказателство за това е ролята ѝ в „Няма ме“, вдъхновен от живота на Боб Дилън.

По-късно тази година по екраните излиза най-новата продукция с Кейт Бланшет – „Къде си, Бернадет!“ по едноименния роман на американската писателка Мария Семпъл.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари