IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 грешки при къпане, които увреждат кожата

28 август 2020 10 30

Вместо да си помагате, вие си вредите

Снимка: iStock

Повечето хора ще се сългасят, че няма нищо по-добро от един дълъг и топъл душ след тежък ден. Водата сякаш успява да измие цялата умора и да ни накара да се отпуснем и да забравим за проблемите си. Понякога обаче това, което ни кара да се чувстваме по-добре, всъщност вреди на кожата ни. 

Колкото и да не ни се вярва, твърде топлият и дълъг душ може да се окаже нож с две остриета. Докато ние си почиваме и се опитваме да се изключим от работния режим, кожата ни крещи да излизаме по-бързо от банята. Д-р Хайди Уолдорф говори пред Insider и споделя кои са най-честите грешки, които допускаме докато се къпем.

6 грешки под душа, които вредят на кожата

Твърде топло и продължително къпане

Има тънка, но много важна граница между топъл и горещ душ. Последният може да изсуши кожата ви, да предизвика раздразнение и дори да ви състари преждевременно. Д-р Уолдорф препоръчва да намерите златната среда и да се къпете с хладка, а не с гореща вода. 

шампоан, взимане

Снимка: iStock

Все пак, в грижата за кожата е важно и времето, което прекарвате под душа. Според експерта, трябва да седите в банята максимум 10 минути, независимо дали се чувствате стресирани, депресирани или просто искате да избягате от проблемите си. Не се застоявайте твърде много, защото това хем ще ви донесе солидна сметка за вода, хем ще навреди на кожата ви.

Грешни продукти

Ако чувствате, че кожата ви е твърде стегната след измиване, значи използвате грешните продукти за къпане. Правилното почистващо средство за вашето тяло ще ви накара да се почувствате по-нежни, а кожата ви ще е мека. "Класическите сапуни ще изсушат кожата и ще нарушат кожната бариера. Те премахват липидите и протеините", казва Уолдорф. 

Все пак, не всички почистващи препарати са еднакви. Затова е важно да намерите правилния продукт за вашата кожа и да се придържате към него. Това, към което трябва да се стремите, е нежна и хидратирана кожа, която не е стегната след измиване.

Забравяте овлажнителя

Къпете се, изсушавате се с кърпата, но забравяте за овлажнителя. Това е огромна грешка, която може да нанесе сериозни поражения върху кожата ви. Използването на овлажнител, когато кожата ви е още влажна, запечатва необходимата влага и по този начин избягвате сухота и напукване. Най-добрите овлажнители съдържат хумектанти, които изтеглят влагата; емолиенти, които изглаждат повърхността и оклузиви, които задържат влагата. 

Използвате масло, а не лосион

Използването на масло след душ е добре, ако нямате нищо друго под ръка, но не е за предпочитане. По-добре отскочете до най-близкия магазин, за да си закупите подходящ овлажнител, който да използвате след като излезете от банята. Маслата задържат влагата и биха решили проблема със сухата кожа, но действията им спират дотук. 

Не миете гъбата си

Правилната гъба е изключително важна за доброто къпане, но грижата за нея никога не трябва да се пренебрегва. Това е място за размножаване на множество бактерии, които могат да попаднат върху кожата и да причинят неприятни последици. Д-р Уолдорф съветва да използвате неща, които се мият лесно и не задържат сапун или друго почистващо средство. 

пърхот istock

Снимка: iStock

За да сте сигурни, че сте си свършили добре работата, от гъбата ви не трябва да излиза пяна, когато я стиснете. Ако не сте постигнали такъв резултат, продължете с изплакването.

Търкате прекалено силно

Силното търкане под душа може да ви накара да се почувствате по-чисти, но в същото време уврежда кожата ви. Ако видите, че сте се зачервили след душа, това означава, че сте се престарали. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари