IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искате по-здрава коса? 10 съвета, които наистина работят (1 част)

4 март 2021 16 30

И всичко това в домашни условия

Снимка: Pexels

Всеки иска да има силна и бляскава коса, но това е труднопостижимо, особено ако не ви е генетично дадено. И все пак не трябва да вините за всичко гените, защото дори да не сте родени с лъскава грива, има как да подобрите състоянието ѝ. Разбира се, специално внимание се отделя на скалпа, от който тръгва всичко.

Предлагаме ви 10 ефективни съвета, които ще ви помогнат да подобрите значително състоянието на косата си.

Намалете горещината

Сешоари, дифузери, преси, маши… всичко това вреди на косата. Няма значение какви продукти слагате, които обещават сигурна защита, те не могат напълно да неутрализират горенето и изсушаването на косъма, причинено от електроуредите.

сушене, сешоар

Снимка: Pixabay

И все пак не можем без тях, така че няма как напълно да се преустанови употребата им. Изследване от 2011 година съветва да държите сешоара поне на 15 см от косата при сушене и да не задържате дълго време на една точка, за да не се получи въпросното прегаряне.

► Не сушете косата си повече от 2-3 пъти седмично.

► Не сушете на максимална мощност и все пак слагайте някакъв продукт за хидратация и термална защита.

2. Повишете приема на витамини

Както останалата част от тялото ви и косата ви се нуждае от определени витамини. Ето и кои са те и къде да ги намерите:

► Витамин A: сладки картофи, моркови, тиква, спанак, мляко, яйца и йогурт;

► Витамини от групата В и по-специално биотин: жълтък, дроб, сьомга, авокадо, ядки и семена, млечни продукти;

► Витамин C: цитрусови плодове, ягоди, чушки;

► Витамин D: по-мазните риби, жълтък, портокалов сок, мляко;

► Витамин E: слънчогледови семки, бадеми, спанак, авокадо;

► Желязо: стриди, яйца, червено месо, леща, спанак;

► Цинк: стриди, телешко, тиквени семки, леща;

Ако не можете да си набавите всички витамини от храната, може да ги вземате на добавки. Четете внимателно етикета и не превишавайте препоръчителния дневен прием.

3. Бъдете внимателни с шампоана

Поддържането на косата чиста е важно. Но повечето измиващи продукти за коса съдържат съставки, които премахват натуралното омазняване на скалпа, докато почистват мръсотията.

Освен ако косата ви не е прекомерно склонна към омазняване, опитайте да я миете не повече от 2-3 пъти седмично. Прекалено честото миене с шампоан може да доведе до дехидратация на скалпа, което ще отслаби здравината на косъма.

шампоан, взимане

Снимка: iStock

Освен това не слагайте половин шепа шампоан, достатъчно е да ползвате 3-5 мл на измиване, което смесено с вода, ще даде достатъчно пяна да покрие косата и скалпа ви.

4. Масажирайте скалпа си

Може да ви изглежда допълнително усложнение, но забелязали ли сте, че когато отидете на фризьор, професионалистите отделят доста време при измиване на косата, за да масажират скалпа ви и това си има причина. Така се стимулира кръвообращението и притокът на кръв към фоликулите в скалпа, което стимулира растежа на косъма.

Според изследване от 2014 година, ако всеки ден масажирате скалпа си в продължение на 4 минути, ще повишите здравината на косъма и плътността на косата си.

5. Вкарайте повече протеини в диетата си

Протеините могат да ви помогнат не само да загубите някой и друг килограм, но и да стимулират растежа на косъма, тъй като фоликулите съдържат основно протеини. Липсата на протеини води до изтъняване на косата.

Ето няколко храни, които са богати на протеини и с които можете да обогатите менюто си:

► Яйца

► Риба

► Ядки и семена

► Немазно месо

► Спанак

► Боб и леща

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари