IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грижа за кожата след 40: Каква е правилната процедура?

12 февруари 2021 16 30

Силните продукти невинаги са най-доброто решение

Снимка: iStock

Независимо дали обичате да се отдавате на 13-стъпков режим за грижа за кожата или предпочитате минимална рутина, използваните от вас продукти вероятно ще се променят почти всеки път, когато навлезете в следващото десетилетие от живота си.

Когато жените навършат 40 години, описанията, използвани за кожата, изведнъж преминават от превантивни към отрицателни. Думи като „увисване“, „набръчкано“ и „скучно“ обикновено се използват за търговските продукти за грижа за кожата за жени в тази възрастова група. Но реалността е, че признаците на стареене са белези от житейски опит, който младите поколения все още не са придобили.

Тези промени, свързани с кожата, до голяма степен се дължат отчасти на перименопаузата – годините, водещи до менопаузата, когато естрогенните хормони започват да намаляват. Това кара кожата да изтънява и да губи еластичност. Намаленото производство на колаген също е фактор за проблемите. Вашите 40 също са времето, когато годините на незащитено излагане на слънце могат да започнат да си личат.

бръчки, крем

Снимка: iStock

„Ако кожата не е била защитена, може да се появи значителна диспигментация (слънчеви петна, себорейни кератози, мелазма), а при тези, които са се подлагали по-често на слънце, могат да се появят предракови петна, наречени актични кератози, бръчки и текстурни промени“, казва дерматологът Мелани Палм пред InStyle.

Независимо дали искате да промените рутината си, за да се справите с фините линии, които са станали по-дълбоки, да атакувате неравния тен на кожата или да повишите хидратацията, правилната грижа за кожата се основава на това кои продукти ви карат да се чувствате добре в този етап от живота ви.

Ето какви са съветите на дерматолози за грижа за кожата след 40 години

Сутрешна рутина

Всяка добра рутинна грижа за кожата започва с измиване на лицето. Д-р Палм препоръчва да се използва почистващ препарат, който предлага нежно ексфолиране и ползи против стареене. Помислете за продукти, съдържащи алфа-хидрокси киселини, растителни ензими или дори ферментирали съставки.

След това експертите препоръчват използването на специфични серуми. Антиоксидантен продукт, съдържащ коктейл от витамините С и Е, ферулова киселина, ресвератрол и ниацинамид помага срещу развитието на свободни радикали, които причиняват разграждането на колаген. По този начин ще предпазите увреждане на кожата от факторите на околната среда, както и ще третирате признаците на стареене и появата на фини линии, бръчки и хиперпигментация.

миене на

Снимка: iStock

Що се отнася до овлажнителя, търсете формула, която съдържа хидратиращи съставки като керамиди, хиалуронова киселина, сквалан и глицерин. Те ще „попълнят“ кожата и ще заключат хидратацията.

Слънцезащитният крем е последната и най-важна стъпка във всяка сутрешна рутинна грижа за кожата. Дерматолозите препоръчват минерален продукт с цинков оксид и антиоксиданти, които защитават от замърсяването на околната среда. „Добрата рутина не означава нищо без широкоспектърен слънцезащитен крем, за предпочитане на минерална основа“, казва д-р Кори Хартман пред InStyle.

Добрият крем за очи, който хидратира околоочната област и продукт за повишаване производството на колаген, като пептиден крем, също са чудесно допълнение към сутрешната грижа за кожата.

Вечерна рутина

Докато сутрешните процедури за грижа за кожата се фокусират върху защитата, нощните процедури са свързани с обновяването ѝ. Затова е важно първо да премахнете всеки грим, който носите, използвайки мицеларна вода или тонер без алкохол. Д-р Палм препоръчва ексфолиране с продукт, който съчетава нежно химическо и физическо почистване, след премахването на грима.

Ретинолът е основната активна съставка на нощните грижи за кожата. Той помага за регулиране на ексфолирането, предотвратява появата на акне, изглажда повърхността на кожата и се бори с обезцветяването. Д-р Палм препоръчва ретиноидните кремове да се комбинират с бакучиол. Това е азиатски ботанически продукт, богат на витамин А.

крем за

Снимка: iStock

„Растението и семената се използват в грижата за кожата и регулират ретиноловите рецептори и могат да подобрят ретиноидните ефекти, като същевременно намаляват зачервяването и дразненето“, казва тя пред InStyle.

Овлажнителят е важна последна стъпка за укрепяване на кожната бариера. Д-р Палм съветва да изберете продукт, който е богат на омекотяващи и активни съставки, които да насърчат възстановяването на кожата.

Нещо допълнително

Въз основа на вашия тип кожа, изберете хидратираща или почистваща маска за лице веднъж седмично. Първият тип е за суха кожа, която е склонна към дразнене, а вторият е за мазна кожа, която се бори с акне.

Формулата, която изберете, също може да варира в зависимост от сезона. „През зимата хидратиращата седмична маска е чудесна за изсъхнала кожа, която се влошава от ниските температури и нивата на влажност“, казва д-р Палм. Тя допълва, че много продукти могат да се втрият до врата и да се оставят за една нощ за допълнителна хидратация.

маска за

Снимка: iStock

В слънчевите дни опитайте с изсветляваща маска. Изберете продукт, който съдържа транексамова киселина, витамините С или Е, азелаинова киселина или арбутин.

Що се отнася до устройството, и двамата дерматолози препоръчват такова с микроток. Просто знайте, че ако решите да опитате подобна процедура, е необходима последователна употреба, за да видите резултата. „Тези устройства могат да бъдат полезни, но изискват използване няколко минути всяка вечер, което понякога е трудно да се прави при балансиране на професионални и семейни задължения“, казва д-р Палм.

Силните продукти невинаги са най-добри

Често срещано заблуждение е, че колкото по-дълбоки са проблемите, толкова по-силен трябва да е продуктът, за да се видят резултати. Но това невинаги е така. Според д-р Хартман, всичко зависи от типа кожа, грижите за нея и целите, които искате да постигнете.

Ако се интересувате от увеличаване на ефекта на вашите продукти, просто не забравяйте първо да обсъдите всичко с вашия дерматолог.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари

анонимен ( преди 3 години )
Над 40 сте сложили някакви посивели бабички на 60 + айде моля ви се!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар