IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюти съвети: 3 маски за мазна кожа, които да си направите у дома

10 юли 2021 16 30

Този проблем е често срещан през лятото

IStockphoto

Мазната кожа е проблем, с който се сблъскват много мъже и жени. Особено лятото, когато под въздействието на топлината тялото се поти, кожата, най-вече на лицето, става по-лъскава. А това, в комбинация с грима, имащ за цел да прикрие този недостатък, запушва порите и води до по-силна секреция на жлезите и образуването на пъпки.

Най-често се оплакваме от суха или изгоряла от слънцето кожа през този сезон, като се опитваме да използваме продукти, които да подобрят нейната хидратация. Но понякога, най-вече заради несполучлив избор, попадаме на продукти със съставки, които по-скоро изсушават допълнително, отколкото да помагат. Причината е, че те премахват и полезните естествени масла, произведени от кожата, създаващи специална бариера. Други пък, заради по-често нанасяне или това, че не са предназначени за конкретния тип кожа, водят до омазняване.

Маските за лице са най-бързият и практичен начин да се отървете от излишните мазнини. Има много марки, които предлагат такива с най-различни формули, но преди да отидете до магазина за козметика, може да пробвате да си направите сами вкъщи. Трябват ви само няколко продукта, които имате в шкафа у дома.

Предлагаме ви рецептите за 3 маски, предотвратяващи омазняването на кожата:

1. Маска за лице с брашно от грам

маска за

IStock

Въпросната маска действа като ексфолиатор и намалява омазняването на лицето. Може да я ползвате до два пъти седмично.

Необходими съставки:

- 1 супена лъжица брашно от грам (безан);
- 3 капки лимонов сок;
- 1/4 чаена лъжичка куркума на прах.
- няколко капки вода.

Начин на приготвяне:

Смесете съставките в малка купа. Ако се налага, добавете малко вода, за да може маската да не е твърде суха. Нанесете я върху предварително почистено лице и оставете да действа около 20 минути. После измийте със студена вода.

2. Маска за лице с авокадо

авокадо, масло

Pixabay

Тази маска помага при мазна кожа, освен това медът в нея я успокоява, намалявайки възпалението, водещо до акне. Може да я прилагате до 2 пъти на седмица.

Необходими съставки:

- половин авокадо;
- 1 супена лъжица мед.

Начин на приготвяне:

Авокадото трябва да е добре узряло. Намачкайте го хубаво с вилица и прибавете меда, като разбъркате до получаването на хомогенна смес. Намажете лицето си и стойте с маската около 15 минути. След това измийте с хладка вода и подсушете с мека кърпа.

Тази маска помага при мазна кожа, освен това медът в нея я успокоява, намалявайки възпалението, водещо до акне. Може да я прилагате до 2 пъти на седмица.

3. Маска с ябълков оцет

ябълков оцет,

IStock

Антибактериалните свойства на ябълковия оцет са чудесен избор, ако имате мазна кожа. След маската кожата ви ще е по-чиста и мека.

Необходими продукти:

- няколко лъжици оцет;
- памучен тампон.

Тук направо потапяте памука в биопродукта, произведен от ферментацията на ябълков сок. Намазвате с него хубаво лицето и стоите докато изсъхне. Накрая изплаквате със студена вода.

почистване на

IStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари