IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зехтин, банан, авокадо – 8 маски за лице с хранителни продукти

9 февруари 2021 14 30

Как кухнята ви може да се превърне в козметичен салон?

Снимка: iStock

Ако знаете какво правите и какво искате да постигнете, тогава вашият хладилник може да съхранява в себе си някои доста впечатляващи рецепти за грижа за кожата. В края на краищата, просто помислете за всички подхранващи витамини и минерали, съдържащи се в плодовете и зеленчуците.

В лимоните и портокалите има витамин С, витаминие Е и А се съдържат в авокадото, калцият и калият пък се намират в бананите. Знаейки това, сме сигурни че можем да си направим чудесни маски за лице, които да ни спестят едно ходене до козметичния салон. Всеки от нас има нужда от един домашен спа ден, в който да се наслади на спокойствието и на тишината.

В седмицата преди Свети Валентин трябва да се погрижим още повече за визията си, за да впечатлим половинката си и да прекараме една прекрасна романтична вечер у дома. Именно затова ви предлагаме няколко домашни рецепти за маска за лице, в които се съдържат съставки, които ги има в почти всяка кухня. Независимо от рутинната ви грижа за кожата, сме сигурни, че ще намерите правилната формула за вас.

8 маски за лице с хранителни продукти

1. Банан, сода за хляб и куркума

Имате нужда от:

1 смачкан банан

1/2 ч. л. сода за хляб

1/2 ч. л. куркума на прах

Сместа от тези съставки е полезна за хора, които се борят с леко до умерено акне. „Бананите са пълни с витамин А, който насърчава обмена на клетките на кожата и помага на порите да останат чисти“, казва дерматологът Джошуа Цайнхер пред Allure. Куркумата на прах пък предпазва от бактерии, причиняващи акне, докато содата за хляб абсорбира излишното масло в кожата ви.

2. Тиква, мед и масло от чаено дърво

Имате нужда от:

1 деликатесна тиква

1 с. л. мед

2 капки масло от чаено дърво

Пасирайте тиквата в кухненски робот, след което я добавете към другите съставки. Тази маска е страхотно оръжие срещу акне. Това е така, благодарение на тиквата, която стимулира производството на колаген, маслото от чаено дърво се бори с увредените места по кожата, а медът помага за изсветляване на лицето. Прилагайте веднъж седмично за по-блестящ и по-равномерен тен.

3. Авокадо, кисело мляко, зехтин и мед

Имате нужда от:

1 авокадо

2 с. л. кисело мляко

1 с. л. зехтин

1 с. л. мед

маска, авокадо,

Снимка: iStock

Тази овлажняваща маска ще върне хидратацията в кожата ви. „Омега мастните киселини в авокадото и зехтина помагат да се запечатат пукнатините между кожните клетки“, казва Цайхнер. Благодарение на успокояващите съставки като мед и кисело мляко, кожата ви ще бъде невероятно мека на допир. Просто не забравяйте да изплакнете добре, особено около линията на косата.

4. Папая, мед и белтък

Имате нужда от:

1/2 чаша папая на пюре

1 ч. л мед

1 разбит белтък

Ако търсите по-ярък и блестящ тен, опитайте тази рецепта. Ензимите в папаята са естествен ексфолиант, като отмиват мъртвите кожни клетки. Медът и белтъкът пък държат маската на едно място и я свързват по-добре с кожата.

5. Краставица, мляко, мед и кафява захар

Имате нужда от:

1/2 краставица

1/4 чаша прясно мляко

1 с. л. мед

1 с. л. кафява захар

Сложете краставицата в кухненски робот и я превърнете в пюре, след което я добавете към другите съставки. Тази маска охлажда, намалява зачервяванията и мирише толкова добре, че за момент ще се почувствате сякаш сте в спа център. Тя нежно ексфолира и оставя кожата забележимо по-мека само след една употреба.

6. Лимон, захар и зехтин

Имате нужда от:

Сока от 1 лимон

2 с. л. захар

1 с. л. зехтин

маска, лимон,

Снимка: iStock

Захарта и лимонът работят заедно, за да ексфолират мъртвите кожни клетки, докато зехтинът хидратира и възстановява. След употреба ще усетите лицето си свежо и по-спокойно, като в същото време ще забележите, че изглежда и по-здраво.

7. Кисело мляко, мед и какао

Имате нужда от:

1 с. л. кисело мляко

1 ч. л. мед

1 ч. л. какао на прах

За чувствителни типове кожа, които страдат от зачервяване, киселото мляко е оптималната основа за маска за лице. То е богато на пробиотици и успокояващи кожни протеини. Флаванолите, като тези които се намират в какаото на прах, успокояват дразнението, докато медът стяга кожата.

8. Овесена каша, яйце и лимон

Имате нужда от:

1/2 чаша сготвена, охладена овесена каша

1 яйце

1 с. л. лимонов сок

овесени ядки,

Снимка: Pexels

Киселината в лимоновия сок работи за премахване на излишното масло и мъртвите кожни клетки. Междувременно овесените ядки успокояват кожата и редуцират всички петна от зачервяването.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари