IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Масло от жожоба – помага ли срещу акне?

15 юли 2021 08 30

Според дерматолозите, използването на масло върху мазна кожа не е толкова противопоказно

Снимка: iStock

Маслата за лице са популярни поради много причини. Не само масажният процес на нанасянето е изключително успокояващ, но и тези продукти придават на тена ви мигновено и много задоволително сияние, като същевременно помагат да се заключи влагата.

Сред множеството маслени смеси на пазара в момента, понякога се забравя едно скромно масло – маслото от жожоба. Често предлагано на пазара като добър вариант за хора с предразположена към акне кожа, то е без аромат и действа като омекотяващо средство, което помага за изглаждане и овлажняване.

Но дали маслото от жожоба наистина е подходящо за склонна към акне кожа? Според дерматолозите, отговорът е Да. „Може да помогне срещу акнето, като нормализира собственото производство на масло в кожата ви и действа като противовъзпалително средство“, казва Микеле Фарбер пред Allure. Той допълва, че все пак може да са ви нужни и други съставки за борба с неприятните пъпки, но маслото от жожоба си струва да бъде включено в рутината ви.

Какво е масло от жожоба?

Първото нещо, което трябва да знаете за маслото от жожоба е, че технически то изобщо не е масло. Всъщност това е течен восък, поради което по-малко омазнява кожата в сравнение с истинските масла. То се извлича от семената на растението Simmondsia chinensis и печели класификацията си като восък поради това, че химически се различава от останалите масла на пазара.

Маслото от жожоба се състои от 98% чисти восъци, главно мастни киселини, алкохол и въглеводороди. „Поради тази причина то може да помогне за осигуряване на влага върху повърхността на кожата без да запушва порите“, обяснява дерматологът Мариса Гаршик. Комбинацията от мастни киселини прави маслото от жожоба чудесна възможност за овлажняване на суха кожа. То действа едновременно като овлажнител, който привлича влагата, и като омекотител, който омекотява и изглажда кожата.

масло от

Снимка: iStock

Продуктът е добър източник на витамин Е, като има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Въпреки че може да се използва при всеки тип кожа, най-добре е за суха, зачервена или чувствителна. Маслото от жожоба може да помогне и за поддържането на кожната бариера.

Дали наистина помага срещу акне?

Маслото от жожоба не би трябвало да създава проблеми при хора с акне и дори може да има доста добри ефекти. Основната причина е поради статута му на восък, което го прави по-малко оклузивен и по-лесен за нанасяне върху повече типове кожа. Гаршик обяснява, че восъчните естери на маслото от жожоба го правят много подобно на основните съставки на човешки себум, който е 58% триглицериди и мастни киселини, 26% восъчни естери и 12% сквалан.

Поради начина, по който имитира естествения себум в кожата, маслото от жожоба всъщност може да помогне при леко до умерено акне, като нормализира производството на масло в кожата. „Жожобата помага с поддържане на влагата на повърхността по същия начин, по който го прави естественият себум – без да запушва порите“, казва Гаршик. Тя допълва, че формулата на маслото е лека, така че няма да омазни допълнително кожата.

пъпки, акне,

Снимка: iStock

Но неговата себумоподобна химическа структура не е единствената причина маслото от жожоба да е толкова подходящо за хора с акне. Биологичната основа за лечение на досадните пъпки с този продукт може да се обясни с документираните противовъзпалителни и антимикробни свойства на екстракта, както и неговите лечебни ефекти. Според Гаршик, тези допълнителни ползи могат да помогнат за успокояване на възпалението и намаляване на пъпките.

Кой не трябва да използва масло от жожоба?

Преди да започнете да разнасяте маслото от жожоба по лицето си денем и нощем, трябва да знаете, че има хора с няколко типа кожа, които трябва да си помислят сериозно, преди да посегнат към него. Повечето експерти са съгласни, че продуктът се понася добре, когато се използва по подходящ начин и не бива да изостря акнето. Но както всичко останало в живота, маслото не е съвършено и има няколко изключения от правилото.

почистване на

Снимка: iStock

Всеки с чувствителна кожа винаги трябва да действа внимателно, когато въвежда нов продукт в ежедневния си режим за грижа. Добре е първо да направите кратък тест върху малка част от кожата си, за да видите каква ще бъде реакцията. Дерматолозите добавят, че ако се борите с акне от дълго време, също е важно да посетите лекар, който да определи най-добрите възможности за лечение преди да си купите нови продукти.

Други случаи, когато маслото от жожоба може да не е добро допълнение към вашата рутинна грижа за кожата, включват ако имате алергия, много мазна кожа или умерено до тежко акне.

Как да включите маслото от жожоба в рутинната си грижа?

Ако вече сте решили да включите маслото от жожоба в рутинната си грижа за красота, ще ви зарадваме с новината, че имате множество възможности да го направите. Според Гаршик, продуктът е безопасен за ежедневна употреба и може да се използва в чист вид или като част от други стоки като почистващи препарати, овлажнители и серуми.

овлажнител, жена,

Снимка: iStock

Ако все пак изберете да ползвате чисто масло от жожоба, Гаршик препоръчва да се насочите към нерафинирано и студено пресовано масло. Тя добавя, че то може да се прилага директно върху кожата, косата и ноктите без да се разрежда. Гаршик обяснява, че целите ви ще определят как да прилагате маслото от жожоба и къде му е мястото в ежедневната ви грижа за кожата. „Ако се използва за сухи или напукани устни, може да се повтаря няколко пъти на ден“.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари