IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Микродозиране – решението за по-чувствителна кожа

1 октомври 2021 08 30

Какво представлява и как да го правите

Снимка: iStock

Може би сте чували приглушени шепоти за микродозирането – противоречивата практика да приемате малка доза психедилици, за да подобрите фокуса и психичното си здраве. Оказва се, че вашата рутинна грижа за кожата може да се възползва от подобен подход, макар и с киселини, чисто от алфа-хидрокси тип.

Не е нужно да ви убеждаваме, че ретинолът е златният стандарт в грижата за кожата, когато става въпрос за изчистване на първите признаци на гънки по челото. Или че гликоловата киселина придава блясък на скучната кожа и я кара да изглежда по-плътна. Но тези съставки все още представляват проблем за много хора. Понякога е трудно да се уцели точното количество за ускоряване на клетъчния оборот, което същевременно да е добро за кожната бариера. Да не говорим, че процедурите ни за грижа за кожата са доста претъпкани, така че шансовете в един момент да сме прекалили с активните съставки и да получим странични ефекти, не са никак малки.

Но бързайки да постигнем резултати, дали не сме пренебрегнали по-приятен и потенциално по-ефективен начин за постигане на блестяща кожа? Според експертите, да. „Ретинолът и алфа-хидрокси киселините предлагат несравними резултати, когато става въпрос за подобряване на фините линии, хиперпигментацията и за цялостната текстура на кожата“, казва дерматологът Мона Гохара пред Allure. Тя обаче посочва, че много хора не могат да ги толерират в големи количества и затова предлага микродозиране като решение на проблема.

Какво означава микродозиране?

Микродозирането звучи като трик, като се има предвид неговият произход, но всъщност има смисъл. Хората, които самолекуват психичното си здраве с незначителни дози LSD и псилоцибинови гъби, посочват подобрения в тревожността, съня и креативността.

Когато методът се прилага върху активни съставки за грижа за кожата, микродозирането означава използване на по-ниски концентрации вместо възможно най-високия процент, за да може да се насладите на ползите им, без да рискувате дразнене. Стратегията е проста – тези по-малки, свръхпрецизни дози са по-поносими, така че дори плашещи съставки като ретинол могат да се прилагат ежедневно без кожата ви да страда.

кожа, лице,

Снимка: iStock

И като се има предвид колко много хора се борят с чувствителна кожа в момента, микродозирането много добре би се вписало в индустрията за красота. „По отношение на пазарните тенденции, ние преминахме от бърза красота към микродозиране за бавни, но сигурни резултати“, казва козметичният химик Джинджър Кинг пред Allure. Според нея, силните дози ретинол могат да направят кожата още по-реактивна и да създадат сериозни проблеми.

По-конкретно, можете да си купите продукти с ретинол с 1% или дори 3% концентрация без рецепта. Микродозирането, от друга страна, съдържа само 0,1 до 0,3%, което всъщност е приблизително правилната доза, ако използвате чистия материал. Кинг препоръчва използването на ежедневен микродозов серум за подмладяване на кожата, който съдържа 0,1% чист ретинол и глицерин, с който да победите сухотата.

Кои съставки трябва да намалите и кои – не?

Разбира се, не всички съставки за грижа за кожата са подходящи за микродозиране. „Тези, които може да включите в този процес, са ретинол, ретиноиди, витамин С и ексфолиращи киселини като гликолова, млечна, азелаинова и салицилова“, казва дерматологът Денди Енгелман.

крем за

Снимка: iStock

Това, което прави изключение, е слънцезащитният крем. Според Енгелман, с него никога не трябва да се микродозира, като е добре да използвате продукт със защитен фактор над 30. Количеството слънцезащитен крем, което нанасяте, също има значение. „За лицето се препоръчва да се прилага половин чаена лъжичка“, казва Мариса Гаршик.

Работи ли микродозирането?

Когато чуем, че по-ниски дози от нещо могат да ни помогнат да решим проблемите си, обикновено не вярваме. Според Гохара обаче микродозирането е по-добре отколкото никаква грижа за кожата.

Джошуа Цайнхер подчертава, че по-високите количества на ретинол не понасят на много хора и затова те се отказват от продукта. Съветът му обаче е просто да се насочат към микродозирането, за да видят дали кожата им няма да реагира по-добре на лечението. Дерматологът обяснява, че процесът може да се приложи на всеки тип кожа, но е най-полезен за чувствителна или по-тъмна, която е предразположена към следвъзпалителна хиперпигментация.

кожа, лице,

Снимка: iStock

Подобна е историята и с витамин С. „За съжаление, всички тези фантастични активни вещества могат да бъдат дразнещи“, казва Мона Гохара и добавя, че концентрациите от около 20% могат да увеличат риска от раздразнение. Тя препоръчва да използвате по-близо до 10-те процента.

Що се отнася до ексфолиращите киселини, Гохара препоръчва само високите концентрации, само ако кожата ви е със запушени пори. В противен случай започнете с малко, за да премахнете мъртвите клетки. „Не всеки може да понася повече от 8% алфа-хидрокси киселина. Така че намаляването на дозата е по-безопасен начин, особено за чувствителна кожа“, казва Кинг.

Имайте предвид, че съставките действат най-добре, когато се прилагат последователно.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари