IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво точно представлява сулфатът и какво прави?

12 септември 2021 15 00

Пълен наръчник за една от най-използваните думи в козметичния свят

Снимка: iStock

В света на чистата красота има дълъг списък с правила, които трябва да се спазват, и вредни съставки, които трябва да се избягват, така че понякога е трудно да се следи всяко едно нещо и да се определи кои слухове са верни и кои са митове за красотата.

Една от най-използваните думи в козметичния свят е „сулфат“. Именно затова много хора се питат какво точно е това, лошо ли е и дали трябва да се избягва. Ако и вие нямате отговори на всички тези въпроси, на правилното място сте. Експертите идват на помощ, за да ни разкрият какво точно представлява сулфатът и дали е лош за нас.

Ето пълен наръчник за често избягваната съставка и защо в крайна сметка тя може да не е чак толкова лоша

Какво е сулфат и къде може да бъде открит?

Технически погледнато, сулфатът е част от молекула, съставена от серен атом и четири кислородни атома. Но по-просто казано, в света на козметиката тази молекула се нарича просто сулфат. Най-често срещан в козметичните продукти е натриев лаурил сулфат. Козметичният химик Пери Романовски казва, че тази съставка може да бъде намерена най-вече в продукти за миене, като почистващи препарати, шампоани и сапуни.

Натриевият лаурил сулфат е отговорен за образуването на пяна, която получавате при натъркването с гореспоменатите продукти. „Той може да помогне за по-доброто почистване, като премахва излишните масла и създава меко покритие на кожата. Пяната позволява на малко количество продукт да върши чудеса“, казва пред InStyle д-р Стейси Чименто.

шампоан, жена

Снимка: iStock

Тя добавя, че сулфатът може да се използва и като разтворител, емулгатор и средство за кондициониране на кожата, както и за премахване на грим и борба с микробите, благодарение на антимикробните си свойства.

Лош ли е сулфатът?

За съжаление, отговорът не е просто „да“ или „не“. Истината е, че това зависи от редица неща, като например реакцията на кожата ви към сулфата, как го употребявате и количеството, което използвате. Романовски казва, че продуктите за измиване не би трябвало да причиняват голям риск от увреждане на кожата, освен ако нямате алергия към тях.

От друга страна, д-р Чименто предупреждава, че съставката може да доведе до локално и вътрешно дразнене, включително в очите, белите дробове и устата, както и под формата на кожни обриви, акне и запушени пори. Освен това някои хора могат да изпитат хормонални нарушения, главоболие, замаяност, псориазис, екзема и дерматит. Дерматоложката добавя, че сулфатът също така може да отстрани естествените масла от кожата и да доведе до раздразнение или сухота.

суха кожа

Снимка: iStock

Д-р Чименто добавя, че рискът от дразнене силно зависи от концентрацията на молекулата в козметичния продукт. Така че колкото по-концентриран е той, толкова по-вероятно е кожата ви да се раздразни.

Ако установите, че продуктите със сулфат дразнят косата или кожата ви или пък по-лошо – причиняват алергична реакция – не трябва да използвате продукти, които съдържат съставката. Хората с вече суха или увредена коса също е добре да избягват шампоани и други продукти за коса, които съдържат сулфат, защото те могат да лишат косъма от така необходимите им естествени масла.

„Сулфатите могат да навредят на компрометирания скалп и отслабналата, крехка коса. Те са склонни да изсушават кожата, както и космения фоликул“, казва фризьорът Тони Чавес пред InStyle. Сухата коса не трябва да бъде третирана с разпенващи се продукти твърде често, така че помислете за включването на почистващ балсам или пък използвайте шампоан без сулфат веднъж седмично, за да подхраните косъма и да го хидратирате.

Как можем да заменим сулфата?

Ако все пак установите, че сулфатът дразни кожата или косата ви, на пазара има много продукти без съдържанието на тази съставка. Въпреки че няма да получите супер огромна пяна, вероятно ще откриете, че косата и кожата ви са по-хидратирани, защото не сте лишени от естествените масла.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари