IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Морска вода - помага ли при лечението на акне?

22 август 2021 10 30

Трикът се появи в социалната мрежа TikTok

Снимка: iStock

Всички знаем, че TikTok е пълен с трикове за грижа за кожата - някои полезни, някои пасни, а други направо странни. Както всеки би очаквал, наскоро приложенито откри още един твърде добър, за да бъде верен, съвет за премахване на акне и избягването на неговата поява. Потребител с името @aubyrnjadeart е събрал четири милиона гледания, показвайки драматичната си трансформация на кожата, която твърди че е постигнала с лечение с морска солена вода. 

Точно така, тя твърди, че пръскането на смес от морска сол и вода по лицето й два пъти на ден я е отървало от акнето, след като е опитала всички други лечения. Научава трика от друг потребител в TikTok с името @leacrylics, който започва да използва морската солена вода, след като разбира, че кожата й обикновено се изчиства след плуване в океана. И двете дами твърдят, че методът действа, защото балансира pH-то на кожата и убива бактериите. 

@aubyrnjadeart

?thank u for posting that @leacrylics

♬ original sound - THXOC

Ние обаче не можем да се доверим сляпо на дерматологичен съвет и затова решихме да проверим дали наистина солената вода може да помогне. Според истинските дерматолози, солената вода може да е ефективна на теория, но определено не е трайно решение за лечение на пъпки или белези. Мона Гохара казва, че връзката между дерматолозите и слънцето и морето е леко сложна. 

Гохара нарича действителната океанска вода, по-специално океанската вода ан основата на магнезий - "панацея", известна още като лек за всичко. "Акнето може да се повлияе от ексфолиращия, почистващ порите ефект на тази малка тинктура", обяснява тя. Теоретично солта може да изтегли излишното омазняване и да изсуши пъпките. Гохара обаче отбелязва, водата, взета директно от океана, и морската солена вода, смесена у дома, са две много различни неща. Според нея, има много по-добри опции, които може да опитате.

И когато става въпрос за нещо толкова важно като кожата ви, много експерти ще ви насърчат да избягвате решения от сорта на "направи си сам". Шари Марчбейн казва, че макар това домашно лекарство да работи на повърхностно ниво, използването му като замяна на други важни продукти от рутинната ви грижа за кожата може да влоши нещата в дългосрочен план. 

@leacrylics

and this makes so much sense. sea salt is healing. #acne #clearskin #seasalt #fyp

♬ original sound - Leenis

"Водата с морска сол в най-добрия случай може да помогне при леко възпаление на кожата и зачервяване. Аз определено не считам това за жизнеспособно лечение на акне и не бих го препоръчала", казва Марчбейн. Тя се притеснява, че тези, които използват това като лечение, може да забравят правилната грижа, препоръчана им от сертифициран дерматолог, и в резултат на това да получат допълнителна хиперпигментация и потенциални белези. 

От друга страна, твърденията за балансирането на pH и контрола на бактериите дори не са верни. Козметичният химик Джинджър Кинг казва, че морската вода има алкално pH 8 и кожата, склонна към акне, също има алкално pH. "Ще искате да използвате киселинно pH, за да балансирате кожата и затова използваме гликолова киселина и салицилова киселина, за да помогнем при кожни проблеми", обяснява тя. Допълва, че морската солена вода има антимикробен ефектн, но не достатъчно силен, че да убие акнето. 

плаж, море,

Снимка: Pixabay

Така че, въпреки че при някои хора да има видими резултати от лечението на акне с морска вода, те се появяват поради причините, които те си мислят. Това е най-вече въпрос на ексфолиране и противовъзпалително действие, което може да постигнете с много други истински козметични продукти. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари