IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Течен хлорофил – помага ли срещу акне?

11 юни 2021 16 30

Все повече от потребителите на социалната мрежа TikTok го пият

Снимка: iStock

Ако сте изтеглили приложението TikTok от скука по време на пандемията, не сте единствените. Социалната мрежа се превърна в спасение за толкова много от нас, предлагайки ни забавни видеа, уроци по стил и красота, както и ни караше да пробваме нови тенденции и да записваме свои клипчета. Първоначално всеки подхожда към TikTok със съмнение и често го критикува, но само няколко часа по-късно не може да се отдели от него.

Покрай забавните видеа и популярните песни, се натъкнахме на нова мода сред младото поколение – пиенето на течен хлорофил. В домовете на все повече хора се появява концентрираната форма на естествено полученото вещество, което придава на растенията зеления им цвят и също така се намира в зелени зеленчуци като спанак и магданоз.

@snaillyyyyy

chlorophyll is the $hit #chlorophyllwater

♬ jealous by eyedress - t

Потребителите на TikTok обаче залагат на хлорофила в опит да изчистят кожата си от акне и досадни белези. Ако напишете „хлорофил“ в търсачката на платформата, ще ви се разкрият над 200 милиона клипчета, свързани с хаштага, където потребители създават съдържание за модерната зелена напитка.

Първото такова видео е от 18 секунди и показва как кожата на въпросното момиче е започнала да се сдобива с червени следи от акне, появявайки се по челото, носа и бузите. След по-малко от минута дамата, която се представя като Тейлър, документира седмицата си, в която слага по една чаена лъжичка течен хлорофил във водата си всеки ден. Над 3 млн. потребители са гледали видеото и виждат драстичната разлика във външния вид на Тейлър.

@ellietaylor929

One week of drinking chlorophyll for my spots ??

♬ original sound - billy

Постепенно продажбите на течен хлорофил започват да нарастват, като все повече момичета и момчета с проблемна кожа изпробват магическата напитка. Изпълнителен директор на магазин за витамини споделя пред Allure, че продажбите му на течен хлорофил са се увеличили с 500% само за една седмица.

Именно затова много хора започнаха да се питат дали наистина зеленото вещество може да им помогне в борбата с хиперпигментацията, зачервяването и акнето. Да се върнем обаче малко по-назад и да обясним точно какво е хлорофил. Това е важен посредник при фотосинтезата, чрез която растенията преобразуват слънчевата светлина в химическа енергия.

Що се отнася до потенциалните му ползи за грижа за кожата, дерматологът Първиша Пател обяснява това. „Хлорофилът е с високо съдържание на витамините С, А, Е и К и има антиоксидантни свойства“, казва тя предд Allure. Това означава, че помага в борбата със свободните радикали, които се появяват, когато кожата е повредена или клетките ѝ се разпадат. „Течният хлорофил е полезен, ако имате възпалително акне, което причинява зачервяване и белези“, казва Пател. Тя обаче не препоръчва да използвате съставката, ако имате кистозно акне, тъй като може да не получите желания резултат.

@madibwebb

Reply to @ggabbyy20 #greenscreen should I make a video on the top 3 things that changed my skin? #liquidchlorophyll #healthy #livehealthy

♬ Stuck in the Middle - Tai Verdes

Според козметичния химик Джиндър Кинг, течният хлорофил е по-концентрирана форма на това, което получаваме от яденето на тъмни листни зеленчуци. За да ни го представи по-добре, гастроентерологът Никет Сонпал разгражда обема на спанак и други листни зеленчуци, които човек трябва да яде на ден и ги сравнява със 100 до 300 милилитра течен хлорофил на капки. Това е обозначената препоръчителна доза на повечето бутилки.

Например 30 грама спанак съдържат около 24 милиграма хлорофил, а в 25 грама магданоз има 19 милиграма. За да получите максималните ползи, ще трябва да ядете около 300 грама спанак или магданоз всеки ден. И ако това ви звучи ужасно, нека не забравяме, че след няколко минути на котлона спанакът се сварява почти до нищо. Имайки предвид това, яденето на 300 грама от него на ден не изглежда съвсем невъзможно. Все пак добавянето на 10 до 16 капки течен хлорофил към водата ви би бил чудесен заместител за онези от вас, които не искат да бъдат като Попай.

@fabulousvia

Chlorophyll water is the new wave #chlorophyll #healthy #SongOfTheSummer #moodflip

♬ original sound - Via Abreu

Въпреки че тенденцията е да се пие, хлорофилът всъщност може да се прилага и локално. В този случай той може да намали подуването, а зеленият цвят може да замаскира зачервяването от акне. Все пак експертите са съгласни, че локалното прилагане на хлорофила може да не е толкова ефективно, колкото пиенето му.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари