IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюти съвети: Каква е правилната процедура в борбата с акне?

8 май 2021 12 00

Дерматолозите споделят своите съвети

Снимка: Pexels

Един от най-големите митове, които сме чували за акнето е, че то ще изчезне след определена възраст. За съжаление неприятните пъпки могат да останат с нас завинаги и да се появяват, точно когато не трябва. Именно затова ни трябват продукти, които да ни помогнат в борбата за по-красива и по-чиста кожа.

Ако сте от онези хора, които често се събуждат с някоя нова пъпка по тялото, напълно ви разбираме. Стресът от пандемията, липсата на чист въздух и приемът на вредни храни са едни от основните фактори за поява на акне и засилването на интензивността му. Знаем, че сте изпробвали всякакви продукти, за да изчистите кожата си, но понякога имате чувството, че нищо не работи.

пъпки, акне,

Снимка: iStock

Имаме добра новина за вас – може би грешката не е в продуктите, а в начина, по който ги използвате. В интернет постоянно се появяват фалшиви процедури, с които да се справите с акнето, които обаче могат да ви причинят повече вреда, отколкото полза. Именно затова е важно да говорим с дерматолог, за да получим правилните съвети за това кое е правилно и кое не в грижата за кожата.

Във времена на пандемия обаче изобщо не ни се ходи при лекари, независимо от какво естество са. Затова ние ще ви улесним и ще ви споделим каква е правилната процедура в борбата с акне, като за този урок не се налага да ставате дори от стола.

Как правилно да се борим с акнето?

Първа стъпка: Почистване

„Измиването на лицето два пъти на ден може да ви помогне за премахването на всякакви масла, мръсотия и грим“, казва дерматологът д-р Кейти Белезнай пред InStyle. Тя обаче допълва, че появата на акне не е резултат от мръсната кожа, като прекомерното измиване на лицето може да засили проблема и да наруши кожната бариера. Затова е важно да не прекалявате с времето в банята, а просто да измиете добре лицето си, за да премахнете мръсотията, която се е натрупала през деня.

лице istock

Снимка: iStock

Използвайте нежен почистващ препарат, който няма да раздразни кожата, но в същото време ще премахне мъртвите кожни клетки. Ако страдате от упорито акне, насочете се към продукт, който съдържа алфа-хидрокси киселини. „Те са малко по-меки от другите и не само помагат при акне, но и лекуват хиперпигментация, фини линии и бръчки“, казва дерматологът д-р Кори Хартан пред InStyle.

Според него, хиперпигментацията се причинява от самото възпаление на кожата и акнето. Ако не лекувате ефективно пъпките, ще влошите проблемите си и лечението ви ще стане още по-трудно.

Втора стъпка: Ретинолов крем

Ретиноидите са златният стандарт за грижа за кожата, тъй като се използват за често срещани проблеми като стареене, нарушена текстура и акне. Д-р Белезнай препоръчва ретиноид или ретинол с концентрация, базирана на интензивността на акнето и състоянието на кожата. „Доказано е, че дългосрочната последователна употреба на ретиноиди помага при акне, като стимулира колагена и подобрява фините линии, текстурата на кожата и тонуса й“, казва дерматологът.

бръчки, крем

Снимка: iStock

Опциите без рецепта включват ретинол и адапален, докато тези с рецепта са третиноин и тазаротен. Не използвайте ретиноидите като лечение за белези, защото няма да бъде ефективно. Според д-р Хартман, те са по-полезни като средство за спиране на натрупването на мъртви кожни клетки, допълнителното омазняване и запушването на порите.

Трета стъпка: Овлажнител

Ако ретиноидът, който използвате, не служи и като хидратиращ крем, най-добре е да включите овлажнител в процедурата си. „Поддържането на хидратирана кожа е важно. Това може да помогне за предотвратяване на прекаленото изсушаване“, казва д-р Белезнай. Когато кожата ви е прекалено суха и кожната бариера е компрометирана, това може да доведе до свръхпроизводство на масло, което да запуши порите.

Четвърта стъпка: Слънцезащитен крем

Слънцезащитните продукти никога не трябва да се пропускат, като е особено важно да предпазите кожата си от UVA/UVB лъчи при употребата на активни съставки при акне. Това е така, защото те могат да причинят прекалена чувствителност на кожата и да я изложат на по-голям риск от слънчево увреждане.

слънцезащита, SPF,

Снимка: iStock

Д-р Хартман препоръчва минерален слънцезащитен крем, тъй като химическите формули могат да причинят контактна дерматоза при някои хора. Допълва, че маслените или по-тежки продукти могат да създадат комедони, така че слънцезащитният крем да влоши състоянието на акнето. Затова е важно да потърсите минерален слънцезащитен продукт, който омекотява кожата.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари