IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 слабоизвестни, но мощни съставки против акне

11 февруари 2021 08 30

Не само салициловата киселина и бензоил пероксидът са полезни

Снимка: Pexels

Ако сте един от многото хора по света, които се борят с акне, вероятно сте добре запознати със салициловата киселина и бензоил пероксида. Тези два химически ексфолианта често се препоръчват от дерматолозите, тъй като са ефикасни и е научно доказано, че убиват бактериите, причиняващи акне по кожата.

Според Американската академия по дерматология, случаите на акне при възрастни се увеличават. И независимо дали се борите с пъпки от средното училище или току-що сте започнали тази борба, най-вероятно сте опитвали редица лекарства със или без рецепта. Докато салициловата киселина и бензоил пероксидът са ефективно лечение за кожа, склонна към акне, те невинаги работят върху всички. Възможно е тези киселини да изсушават прекалено много кожата ви или да са в конфликт с други активни съставки, които използвате в ежедневието си.

Има съставки, които не са нови в грижата за кожата, но не са толкова познати на хората, колкото традиционното лечение на акне. Те са полезни за хора, които не изпитват облекчение от използването на бензоил пероксид или салицилова киселина.

Вижте четири слабоизвестни, но мощни съставки против акне

Янтарна киселина

Тази съставка се получава от кехлибар или захарна тръстика чрез процеса на ферментация. Тя помага за контролиране на излишния себум и блясък, което потенциално може да доведе до появата на пъпки. Дерматологът д-р Жанин Дауни казва, че янтарната киселина може да намали нивата на омазняване, но в същото време може да предизвика сухота и не е толкова мощна, колкото салициловата.

акне, раздразнена

Снимка: iStock

Имайки предвид това, съставката може да е полезна, когато е в комбинация със салициловата киселина или други съставки, съобразени с предразположената към акне кожа.

Сяра

„Сярата може да бъде ефективно лечение срещу акне“, казва д-р Дауни пред InStile. Тя е ефективна за някои хора, защото има антибактериални свойства. Това означава, че сярата може да намали възпалението и растежа на бактерии, което води до появата на пъпки. Докато сярата е безопасна за всички типове кожа, д-р Дауни посочва, че хората с алергии към съставката трябва да избягват използването ѝ при лечение на акне. Чувствителните типове кожа може да намерят сярата за прекалено изсушаваща и дразнеща, особено когато се комбинира с бензоил пероксид.

Цинк

Докато цинкът е основно вещество, от което тялото ви се нуждае, за да поддържа имунитета, той също може да бъде ефективно лечение на акне. Това е така, защото минералът намалява възпалението и излишното производство на масло.

В допълнение към лечението на акне, цинкът се намира в слънцезащитни продукти и шампоани против пърхот. Ако искате да го включите във вашата рутинна грижа за кожата, трябва много да внимавате, защото това може да доведе до известна чувствителност. За да избегнете сериозни проблеми, експертите препоръчват да направите тест върху малка област на кожата си.

акне, пъпки,

Снимка: iStock

Цинкът може да се приема и през устата. Той се съдържа в храни като боб и млечни продукти, но може да се закупи и без рецепта като цинков ацетат, цинков глюконат и цинков сулфат. Винаги обаче трябва да се консултирате с вашия лекар, за да сте сигурни, че приемате подходящо количество цинк. Цинковият сулфат е показал, че е по-ефективен при тежко акне, но е свързан със странични ефекти като гадене, повръщане и диария.

Комедокластин

Ако все още не сте чували за комедокластин, това е така, защото съставката е ексклузивна за Avene – марка, известна с нежни лечебни продукти, формулирани с характерната им термална изворна вода.

Комедокластинът идва от магарешки бодил и е установено, че може да се бори с пъпките и да намалява производството на масло. „Това е чудесна съставка, защото се свързва добре с други съставки и не предизвиква дразнене, когато се използва“, казва д-р Мона Гохара пред InStyle. Клиничните проучвания показват, че комедокластинът може да повлияе върху появата на акне само за седмица.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари