IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 домашни лечения срещу акне

26 август 2020 08 30

Масло от чаено дърво, аспирин и още нещо

Снимка: Pexels

Акнето е едно от най-неприятните кожни заболявания. За съжаление, то се появява при по-голямата част от световното население и причинява сериозно неудобство. Акнето възниква, когато порите ви са се запушили с мазнина и мъртва кожа или пък са заразени с бактерии. Около 85% от младежите на възраст между 12 и 24 години страдат от подобно кожно заболяване.

Има няколко медицински начини, по които може да се справите с акнето, включително хапчета или кремове. Някои от нас обаче предпочитат да пробват да лекуват състоянието у дома преди да тръгнат към козметичните магазини. Затова и дерматолозите препоръчват 5 домашни лечения, които могат да ви помогнат в борбата срещу акнето. 

5 домашни лечения срещу акне

Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво е етерично масло, което се използва широко за грижа за кожата. То може да бъде особно ефективно при акне, тъй като притежава антимикробни свойства и понижава нивата на бактерии, които причиняват подобно кожно състояние. Убивайки тези бактерии, маслото от чаено дърво може да помогне за намаляване на възпалението и по този начин кожата да се изчисти от досадните пъпки.

Доклад, базиран на 7 медицински проучвания, установява, че използването на гел с 5% екстракт от масло от чаедно дърво намалява пъпките при хора с леко до умерено акне. В почти всички изследвания участниците прилагат гел от чаено дърво върху лицето си два пъти на ден в продължение на 4 до 8 седмици. 

акне Pixabay

Снимка: Pixabay

Начин на употреба: Маслото от чаено дърво може да помогне при акне, но то също така може и да причини раздразнение на кожата. "Бъдете внимателни с неговата употреба и не го прилагайте в чистата му форма", казва д-р Джошуа Цайхнер пред Insider. Той препоръчва да разредите маслото от чаено дърво с друго масло преди да го използвате срещу акнето.

Един от добрите разредители е маслото от жожоба, което може да намали симптомите на възпаление, както и подуването и дразненето. Комбинирайте 3-4 капки масло от чаено дърво с една чаена лъжичка масло от жожоба и нанесете върху лицето си.

Аспирин

Аспиринът обикновено се използва като обезболяващо, но може да стриете и да го приложите срещу акне. Той е известен и като ацетилсалицилова киселина и е химически свързан със салициловата киселина, която често се използва за лечение на кожното състояние. Подобно на нея, аспиринът има противовъзпалителни свойства, които могат да намалят отока и зачервяването, причинени от акнето.

"Въпреки това, аспиринът няма същия ефект на отстраняване на омазняването и ексфолиране на кожата като салициловата киселина", предупреждава д-р Цайнхер. Експертите обаче добавят, че обезболяващото може да ви свърши чудесна работа срещу акне, ако нямате нищо друго под ръка.

Начин на употреба: За да включите аспирина в борбата срещу акнето, разбийте 2-3 хапчета и смесете праха с вода докато се образува паста. Нанесете сместа върху всички пъпки и я оставете да посети за около 10-15 минути, след което изплакнете обилно с вода. 

Цинкови добавки

Приемът на добавки с цинк също може да помогне за лечение на акне. Това е така, защото цинкът има противовъзпалителни свойства, които намаляват зачервяването. Той също така спомага за намаляване на омазняването на кожата, което е особено полезно за хора, склонни към акне. Цинкът може да се бори с възпалението и да успокои кожата. 

Начин на употреба: Може да намерите добавки с цинк и без рецепта, но трябва да бъдете много внимателни с приема им. Националните здравни институти казват, че максималната доза е между 8 и 11 mg цинк на ден. Те предупрежават да не се приема повече от 40 mg на ден. 

Мед от манука

Медът отдавна се използва като лек за кожни неразположения, поради редицата си лечебни свойства. Въпреки това, не всички видове мед са еднакво ефективни.

Медът от манука е особен вид мед, произведен от растения в Австралия и Нова Зеландия и е широко признат за своите медицински ползи. Експертите казват, че той може да помогне за излекуването на акне. 

мед Pixabay

Снимка: Pixabay

Една от причините е, че медът от манука има антибактериални свойства. Той може да бъде до 100 пъти по-ефективен в борбата с бактериите в сравнение с другите видове мед. Този вид е противовъзпалителен и е доказано, че помага при заздравяването на рани. Може също така да помогне за намаляване на болката, което е особено полезно при хора, които страдат от болезнени кожни петна.

Начин на употреба: За да използвате мед от манука, вземете малко количество и директно го нанесете върху пъпките или го смесете с вода, за да създадете по-лек разтвор, който може да разнесете върху кожата. Имайте предвид, че медът от манука е скъпо удоволствие.

Зелен чай

Добре известно е, че пиенето на зелен чай има много ползи за здравето, но изследванията показват, че поставянето му върху кожата също крие своите ефекти. Това е така, защото зеленият чай съдържа химикали, наречени полифеноли, които могат да убият бактериите и да намалят възпалението.

Доклад, базиран на шест проучвания, установява, че използването на лосион с 2-5% екстракт от зелен чай намалява омазняването на кожата и успокоява акнето. 

зелен чай

Снимка: Pixabay

Начин на употреба: Може да намерите козметични продукти с екстракт от зелен чай в търговската мрежа, но също така може да опитате и обикновен зелен чай директно върху кожата си. За целта си сварете чай и след като изстине, използвайте кърпа или памучен тампон, за да го приложите върху досадните пъпки.

Кога трябва да се свържете с лекар?

Домашните лечения може да се харесат на хора, които не обичат да използат продукти от търговската мрежа. Все пак, експертите казват, че те не са толкова ефективни, колкото традиционните лекарства против акне. 

Ако имате по-тежко акне, трябва да се консултирате с лекар преди да правите каквито и да било лечения у дома. Това може допълнително да увреди кожата и да остави белези. "Много е важно акнето да се лекува рано и ефективно, за да се предотвратят трайни петна по лицето", казва д-р Цайнхер. 

Той добавя, че ако домашните лекарства не помогнат след 2-4 седмици, незабавно трябва да потърсите съвет от дерматолог. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари