IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-добрите съставки против акне

4 октомври 2020 12 00

Говорят дерматолозите д-р Тео Солеймани и д-р Клиф Перлис

Снимка: Pexels

Акнето е често срещано кожно състояние както при младежите, така и при по-възрастните. То може да бъде доста упорито и дълго време да не може да се отървете от него. За щастие, има много лечения, които могат да ви помогнат в борбата за по-чиста кожа.

Причина за появата на акне е запушването на отворите на мастните жлези и създаването на т. нар. комедони (черни точки) и зачервени пъпки с гнойни върхове. То се проявява предимно по лицето, гърба и гърдите, и често може да остави белези след себе си. 

В търговската мрежа има изключително богат избор на продукти против акне, но това понякога затруднява клиента. Как да разберем кое е най-подходящо за нашата кожа? Много лечения на акнето се различават главно от техните активни съставки. Представяме ви 6 съставки и разкриваме как работят и как да ги използвате. 

Ето кои са най-добрите съставки против акне

Бензоил пероксид

Защо е полезен: Бензоил пероксидът е лекарство без рецепта, което намалява количеството бактерии, които живеят върху кожата и причиняват акне. Като убивате тези бактерии, това може да намали броя на гнойните пъпки и черните точки. Голям метаанализ, направен през 2020 година, изследва почти 30 000 участници и установява, че бензоил пероксидът е по-ефективен от плацебо при лечението на акне.

Как да го използвате: Може да намерите бензоил пероксид в почистващи препарати, които трябва да се използват веднъж или два пъти дневно.

миене на

Снимка: iStock

Каква концентрация трябва да използвате: Тук важи максимата „по-малкото е по-добре“. Д-р Тео Солеймани казва пред Insider, че използването на бензоил пероксид с концентрация между 2 и 5 % трябва да работи също толкова добре колкото и продукти с по-висока концентрация, когато се опитвате да преборите акнето по лицето. По-ниските концентрации се препоръчват на хора със суха и деликатна кожа. 

Имайте предвид, че пъпките по гърдите или гърба може да изискват по-високи концентрации на бензоил пероксид, за да се видят желаните резултати. Докато 10% от продукта може и да е твърде силна за лицето, то тя може да свърши чудесна работа срещу досадното акне на гърба или други части на тялото.

Колко време отнема: За да видите желаните резултати, трябва да третирате кожата в продължение на две или повече седмици.

Салицилова киселина

Защо е полезна: Салициловата киселина е бета-хидрокси киселина, която премахва горния слой на мъртвите кожни клетки. Способна е да направи това чрез дълбокото проникване в порите, като по този начин ги отпушва. Салициловата киселина намалява броя и размера на черните точки. Тя също така може да помогне за освобождаване на кожата от излишното омазняване и по този начин да предотврати появата на нови пъпки.

Как да я използвате: Може да намерите тази съставка в почистващ препарат, гел, овлажнител или крем. Д-р Клиф Перлис казва, че трябва да се използва веднъж или два пъти на ден, в зависимост от конкретния продукт, който използвате. Прочетете внимателно етикета за препоръчаната употреба.

кожа, грижа

Снимка: iStock

Каква концентрация трябва да използвате: Както при бензоил пероксида, по-високата концентрация на салицилова киселина не означава, че тя ще бъде по-ефективна. Д-р Солеймани казва, че 1-2% е добра концентрация за използване. 

Колко време отнема: Ще видите резултати след една до две седмици.

Алфа-хидрокси киселина (AHA)

Защо е полезна: AHA са група химически ексфолианти. Те премахват мъртвите кожни клетки, предотвратяват събирането на себум и свръхрастежа на бактерии. Има различни видове като млечна киселина, манделова киселина, гликолова киселина. Премахвайки мъртвите кожни клетки и излишното омазняване, AHA могат да помогнат за отпушването на порите и по този начин да намалят появата на пъпки.

Как да я използвате: Д-р Солеймани казва, че е най-добре да се използва в ниски концентрации по един път на ден. Като алтернатива може да употребявате съставката като химичен ексфолиант веднъж седмично с по-високи концентрации като 10-15%. Дерматологът обаче препоръчва първо да се консултирате със специалист, тъй като това може да раздразни кожата. 

Отначало, когато използвате AHA, може да изпитате изтръпване, сърбеж и сухота. Ако това се случи, намалете употребата си през ден или на всеки трети ден, докато свикнете с продукта. След като сте свикнали, може да увеличите честотата. Д-р Перлис подчертава използването на слънцезащитни продукти, ако включвате алфа-хидрокси киселина в рутината си за грижа за кожата. 

крем за

Снимка: Pexels

Каква концентрация трябва да използвате: В почистващите продукти трябва да търсите от 3% до 8%. Концентрациите, които са по-високи, трябва да се използват с повишено внимание, тъй като те могат да причинят сериозни щети при неправилна употреба. 

Колко време отнема: AHA работи доста бързо и може да забележите подобрение след седмица или по-малко.

Ретинол

Защо е полезен: Ретинолът е вид ретиноид, който е производен на витамин А. Той може да увеличи скоростта на растежа на нови клетки, като се отърве от горния слой на мъртвите кожни клетки и насърчи производството на колаген. Д-р Солеймани казва, че ретинолът е чудесен за намаляване на размера и появата на черните точки, гнойните пъпки и дори по-дълбоките болезнени рани. Освен това ще подобри цялостната текстура и тонус на кожата.

Как да го използвате: Ретинолът обикновено се предлага под формата на гел. Д-р Пърлис казва, че основното правило е да започнете от ниско и бавно да вървите нагоре. Това означава да стартирате с ниски концентрации и да не го прилагате всеки ден, тъй като ретиноидите могат да причинят зачервяване, сърбеж, сухота и чувствителност към слънце. 

Д-р Перлис предлага да се прилага през нощ или всяка трета вечер, ако започвате да използвате продукта за първи път. След като свикнете, може да увеличите честотата. Винаги трябва да се нанася върху суха кожа, защото влажността може да увеличи дразненето. Експертите съветват да нанесете ретинол преди лягане, а след това да използвате овлажнител за борба със сухотата, която може да възникне. 

Ретинолът не трябва да се използва по време на бременност.

масаж на

Снимка: Pixabay

Каква концентрация трябва да използвате: Не е обичайно да се види концентрация на ретинол в продукти, които се изписват без рецепта, защото това е неактивна версия на ретиноевата киселина. Въпреки това, ако се сдобиете с такава стока, то числото трябва да е 0,1%. Но ако вземете ретиноид с рецепта от дерматолог, концентрацията ще варира от 0,025% до 1%, а подходящата за вас сила ще бъде определена от вашия лекар. 

Колко време отнема: Ретиноидите работят по-дълго време. Независимо дали ги използвате със или без рецепта, вероятно ще отнеме между 4 и 6 седмици или повече, за да видите резултати.

Масло от чаено дърво

Защо е полезно: Д-р Перлис казва, че маслото от чаено дърво има противовъзпалителни и антибактериални свойства, които могат да бъдат използвани против акне. „Подчертавам думата може, тъй като изследванията, които подкрепят тази теория са малко и по-нискокачествени от други обсъждани лечения за акне“, споделя Перлис пред Insider.

Как да го използвате: Д-р Солеймани казва да използвате масло от чаено дърво, намиращо се в почистващ продукт. То е като етерично масло и не трябва да се прилага директно върху кожата, защото може да причини обрив. 

крем за

Снимка: iStock

Каква концентрация трябва да използвате: Експертите споделят, че липсата на стандартизация на продуктите от масло от чаено дърво затруднява предоставянето на насоки за концентрации или приложение.

Колко време отнема: Въз основа на проучване, се забелязват леки подобрения след 4 и дори повече от 12 седмици.

Сяра

Защо е полезна: Сярата намалява честотата както на черните точки, така и на гнойните пъпки. Това се случва, защото премахва горния слой на кожните клетки и отпушва порите. Освен това тя може да намали зачервяването и размера на пъпките.

Как да я използвате: Тази съставка се предлага в почистващи препарати и лечения при дерматолог, които са предназначени само за проблемните места върху кожата. 

маска за

Снимка: iStock

Каква концентрация трябва да използвате: Д-р Солеймани казва, че трябва да изберете продукт с концентрация на сяра от 3 до 5%. 

Колко време отнема: Точковите лечения със сяра могат да намалят появата на пъпки до няколко дни. Използването на по-малко концентриран продукт може да отнеме няколко седмици преди да подейства. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари