IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Козметични съставки, които не трябва да се смесват

9 юли 2020 10 30

Какво трябва и какво не трябва да правите

Снимка: Pexels

Грижата за кожата е нещо, към което трябва да се отнасяме сериозно. На пазара има толкова много козметични продукти, че често ни се налага дълго време да избираме правилния за нас. Тази задача се превръща в почти невъзможна, особено за новаците в процедурите за грижа за кожата или за онези, които искат да променят рутината си и да включат нещо различно в нея, което да допълни вече съществуващите почистващи препарати и овлажнители.

Затова трябва да направите добро проучване, да прочетете няколко онлайн форума и чак тогава да се запасите с продукти, подходящи за вашия бюджет, които ще третират основните ви проблеми. Добре, вече сте го направили. Сега обаче идва трудната част – да разберете дали тези съставки във всичките ви кремове, серуми и маски работят хармонично. 

продукти за

Снимка: iStock

И за да избегнете пазаруването на излишни продукти, трябва да имате информация за миксирането на правилните съставки още преди да сте отишли до магазина. На първо място винаги стои избирането на правилна формула за вашия тип кожа и проблемите, свързани с нея, но веднага след това идва правилното миксиране на продуктите, за да може да постигнете желаните резултати.

„Смесването на съставки, без да знаете как те си взаимодействат, ще бъде не само загуба на време, но и на пари“, казва дерматологът д-р Шари Марчбейн пред InStyle. Дразненето на кожата е друг голям фактор, който трябва да вземете предвид, когато избирате козметични продукти. „Трябва да избягвате стоки, които пресушават или дразнят кожата“, допълва д-р Дейвид Лортшер.

Двамата дерматолози идват на помощ, за да ни разкрият какво трябва и какво не трябва да смесваме що се отнася до съставките, намиращи се в продуктите за грижа за кожата.

Ретинол

Това е една от най-харесваните съставки за грижа за кожата, която дерматолозите обожават да препоръчват на своите клиенти. Известен още като витамин А, ретинолът подобрява визията на кожата и предотвратява появата на фини линии и бръчки. Единственият минус? Ретинолът може да бъде изключително дразнещ. 

„Ретинолът е ефективна съставка против стареене, но може да засили сухотата на кожата“, казва д-р Лоршер. Витамин А може да се смеси с хидратиращи съставки като хиалуронова киселина и серамиди, както и със слънцезащитен крем. Важно е да запомните, че ретинолът може да ви направи по-чувствителни към слънцето.

кожа, грижа

Снимка: iStock

„Слънцезащитният крем трябва да се използва през цялата година, не само за предотвратяване рак на кожата, бръчки и слънчеви петна, но и защото много други съставки, които прилагаме към кожата си, включително ретинол и ретиноиди, могат да я направят по-чувствителна към слънцето“, обяснява д-р Маркбейн. 

Не трябва да смесвате ретинола с витамин C, бензоил пероксид и AHA/BHA киселини. Това са ексфолиращи киселини, което може да изсуши кожата и да причини допълнително дразнене, ако процедурата ви вече включва ретинол. 

Що се отнася до бензоил пероксид и ретинол, те се анулират взаимно. „Не се препоръчва да се използват заедно, защото се „бият“ и това ги прави по-малко ефективни“. Витамин C и витамин A е добре да се използват по различно време на деня.

Витамин C

Той предпазва кожата от окислителни увреждания на свободните радикали и действа най-добре сутринта. Тази съставка изсветлява кожата и се бори с тъмните петна. 

Може да смесите витамин C с антиоксиданти и слънцезащитни кремове. Когато се използва с други антиоксиданти като витамин E, той може да повиши ефективността си. Същото важи и за комбинацията му със слънцезащитни кремове. „Серумите с витамин С трябва винаги да се слагат преди слънцезащитния крем, защото те се свързват и ще предпазят още повече кожата от UV увреждания“, обяснява д-р Марчбейн пред InStyle.

грижа за

Снимка: iStock

Не смесвайте витамин С с ретинол. Както вече казахме, тези съставки е добре да бъдат използвани по различно време на денонощието. Ретинолът изгражда колаген и спомага за възстановяването на кожата, така че той е най-добре да се прилага вечер. 

АНА/ВНА киселини

Салициловата, гликоловата и млечната киселина са ефективни ексфолианти, които могат да подобрят текстурата, тонуса на кожата и в някой случай да лекуват акне. Но и трите киселини могат да дехидратират и да раздразнят. Затова винаги когато използвате АНА/ВНА киселини, трябва да нанесете и хидратиращ продукт.

Смесете ги с овлажняващи съставки и слънцезащитен крем. „Овлажняването след прилагането на тези киселини е изключително важно, за да се ограничи дразненето. Потърсете серамиди, вазелин, хиалуронова киселина и глицерин, за да хидратирате и успокоите кожата“, казва д-р Марчбейн. 

миене на

Снимка: iStock

Използването на продукт, който комбинира множество ниски нива на АНА/ВНА киселини може да бъде изключително ефективен начин за ексфолиране и отпушване на порите. Подобно на ретинола, тези киселини могат да причинят чувствителност към слънцето. Затова е изключително важно да не пропускате слънцезащитните кремове, когато използвате АНА/ВНА киселини.

Не ги смесвайте с ретинол. „Предупреждението ми е към тези, които използват ретинол за акне или против стареене, тъй като комбинацията с различни киселини може да причини прекомерна чувствителност на кожата, дразнене и зачервяване. Всъщност АНА/ВНА обикновено не трябва да се използват заедно с ретинол в един и същи ден“, допълва д-р Марчбейн.

Бензоил пероксид

Той може сериозно да промени играта, що се отнася до кожа, която е предразположена към акне. За съжаление, това е още една съставка, която изсушава. Затова е добре да смесите бензоил пероксид с нежни хидратиращи съставки и слънцезащитни кремове. Не трябва да го комбинирате с ретинол, защото двете ще се деактивират взаимно. 

Слънцезащитни кремове

Задължителният продукт за грижа за кожата е слънцезащитният крем. Това е най-ефективната защита от ракови и външни природни агресори, които могат да доведат до преждевременни признаци на стареене. Като се има предвид важността му, слънцезащитният крем може да бъде използван върху всеки тип кожа. 

грижа за

Снимка: iStock

Не го смесвайте с грим или овлажнители. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари