IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белези от акне – как да се отървем от тях?

19 януари 2021 08 30

Ето как да решите досадния проблем

Снимка: Pexels

Единственото нещо, което е по-лошо от наличието на акне, са дългосрочните белези, които то оставя. Дори да се грижите по невероятен начин за кожата си, петната могат да останат седмици или месеци. Хубавото е, че има решение на този проблем, както и експертен път, по който да го предотвратим.

Какво причинява белезите от акне?

Белезите от акне се причиняват от възпалителни лезии на акне като папули (розови подутини), пустули (розови пъпки) или кисти. Според дерматолога Клеър Чанг, има няколко фактора, които допринасят за риска от развитие на петна.

Първо, може да е генетично наследено. Ако имате членове на семейството, които имат белези от акне, сте изложени на по-голям риск да ги получите. Вашият тип кожа също влияе на проблема. Д-р Чанг казва, че хората с по-светъл тон може да са по-склонни към по-често зачервяване след възпалително акне, докато тези с по-тъмен цвят могат да бъдат по-предразположени към поствъзпалителна хиперпигментация или кафяво оцветяване.

акне, пъпки,

Снимка: Pixabay

Дерматологът д-р Диана Дейвис се съгласява с колежката си и обяснява, че меланоцитите (клетките, които произвеждат меланин) работят различно при по-тъмна кожа, защото са много чувствителни към възпаление. Тя казва, че човек със светъл тон може да изпита известна розовина или зачервяване за кратък период от време, докато тези с по-тъмна кожа често имат кафяви петна, които могат да останат с месеци.

Това, което експертите винаги съветват, е никога да не пипате пъпките си. Склонни сме да си причиняваме излишни травми, които ще влошат възпалението и ще доведат до белези. Чанг казва, че трябва да се избягват суровите ексфолианти и продукти за грижа за кожата, които могат допълнително да раздразнят кожата. Също така трябва да спрете да изстисквате пъпките си, тъй като това ще изостри възпалението.

Дерматологът предупреждава, че излишното излагане на слънце може да направи петната от акне по-тъмни, така че това е още една причина да използвате слънцезащитен крем с минимум 30-и фактор всеки ден.

Какъв тип петна имате?

Дерматологът д-р Денис Грос казва, че има четири различни вида белези от акне, които човек може да получи – атрофични, хипертрофични, хълмисти и boxcar. След като разберете с какъв тип си имате работа, е по-лесно да изберете най-ефективното лечение, за да се отървете от него.

♦ Атрофичните белези от акне са малки и вдлъбнати, като формата им наподобява удар от леден шиш. Те проникват дълбоко в кожата и се развиват, когато заразното кистозно акне си проправи път към повърхността и унищожи кожната тъкан. Това оставя цилиндричен белег.

♦ Хълмистите белези имат вълнообразен вид и са широки и плитки в дълбочина. Те се развиват, когато тъканта между епидермиса и хиподермата се разруши.

♦ Boxcar белезите имат ъглови, добре дефинирани ръбове. Когато възпалението унищожи колагена, това води до загуба на тъкан и кожата остава с наранени участъци.

♦ Хипертрофичните белези са повдигнати белези. Те се причиняват, когато кожата не „осъзнава“, че раната е заздравяла и свръхпродуцира колаген.

Ако все още не сте сигурни за вида на белезите си, трябва да посетите вашия дерматолог за консултация.

Кое е най-доброто решение за белезите от акне?

Започнете с химически, а не физически ексфолианти. Грос казва, че използването на продукт, който предлага нежно химическо ексфолиране е първата стъпка към заздравяването на белезите. Изберете средство, което съдържа алфа- и бетахидрокси киселини, които да премахнат мъртвите, потъмнели белези по кожата, като същевременно стимулират производството на колаген.

Експертите съветват да търсите противовъзпалителни и освежаващи кожата съставки в серумите. Гледайте да съдържат витамин С и витамин Е. Това са антиоксиданти, които освежават кожата и регенерират кожните клетки.

акне, грижа

Снимка: iStock

Д-р Чанг казва, че трябва да се търсят локални лечения, които съдържат ретиноиди, хидрохинон и азелаинова киселина. За тях е доказано, че драстично изсветляват тъмните белези. Предупреждаваме, че хидрохинонът – агент за избелване на кожата, трябва да се използва само под наблюдението на дерматолог, тъй като може да изсветли и здравата кожа.

За по-тъмна кожа Дейвис препоръчва използването на съставка като транексамова киселина, тъй като помага за корекция на пигментни и кафяви петна. Грос споделя, че за лечение на атрофичните, хълмистите и boxcar белезите трябва да търсите продукти за повишаване на колагена. Когато този процес се засили, белегът в крайна сметка ще се изсветли до такава степен, че ще се слее с останалата кожа.

При хипертрофичните белези намаляването на колагена е от ключово значение. Чанг предлага възможности за лечение, които включват силиконов гел, стероидни инжекции и лазерни процедури.

Как да предотвратите белезите от акне?

Ако искате да избегнете проблемите с белезите от акне, най-добре е да ги лекувате преди още да са се появили. Лечението без рецепта, което съдържа бензоил пероксид и салицилова киселина, е чудесно начало. Ако акнето продължава да се появява, попитайте дерматолога си за лекарства с рецепта като ретинол, акзон или спиронолактон.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари