IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 храни, които могат да причинят акне

16 април 2021 12 30

Намалете приема им или направо ги изключете от менюто си

Снимка: iStock

Акнето е често срещано състояние на кожата, което засяга почти 10% от населението на света.

Много фактори допринасят за развитието на проблема, включително производството на себум и кератин, бактерии, причиняващи акне, хормони, запушени пори или възпаление. Връзката между досадните пъпки и диетата е противоречива, но последните изследвания сочат, че начинът на хранене може да играе важна роля в появата и развитието на акне.

Ето пет храни, които могат да причинят акне

1. Рафинирани зърнени храни и захари

Хората, страдащи от акне, са склонни да консумират повече рафинирани въглехидрати в сравнение с тези, които не се борят с досадния проблем.

Храните, богати на рафинирани въглехидрати, включват хляб, бисквити, зърнени храни или десерти, приготвени с бяло брашно; паста, приготвена с бяло брашно; бял ориз или оризова юфка; газирани напитки и други подсладени захарни напитки; подсладители като тръстикова захар, кленов сироп, мед или агаве.

хляб Pixabay

Снимка: Pixabay

Проучване установява, че хората, които често консумират добавени захари, имат 30% по-голям риск от развитие на акне, докато тези, които редовно ядат сладкиши, са с 20% по-голям риск. Тези числа могат да се обяснят с ефекта на рафинираните въглехидрати върху нивата на кръвната захар и инсулина.

Рафинираните въглехидрати се абсорбират бързо от кръвта, което бързо повишава нивата на кръвната захар. Когато това стане, нивата на инсулин също се повишават, за да помогне за пренасянето на кръвна захар от кръвния поток в клетките. Високите нива на инсулин обаче не са полезни за кожата. Той прави андрогенните хормони по-активни и повишава инсулиноподобен фактор на растежа. Това допринася за развитието на акне, като кара клетките на кожата да растат по-бързо и стимулира производството на себум.

От друга страна, нискогликемичните диети, които не повишават драстично кръвната захар или нивата на инсулина, са свързани с намалена интензивност на акнето.

2. Млечни продукти

Много изследвания са открили връзката между млечните продукти и агресивността на акнето при тийнейджъри. Две проучвания също така установяват, че младите възрастни, които редовно консумират мляко или сладолед, са четири пъти по-склонни да страдат от акне. Все още не е ясно как млякото може да допринесе за образуването на пъпки, но има няколко предложени теории.

кисело мляко

Снимка: iStock

Известно е, че то повишава нивата на инсулин, независимо от ефекта му върху кръвната захар, което може да влоши акнето. От друга страна, кравето мляко съдържа аминокиселини, които стимулират черния дроб да произвежда повече инсулиноподобен фактор на растежа, което също е свързано с появата на пъпки.

3. Храни, богати на омега-6 мастни киселини

Диетите, съдържащи големи количества омега-6 мастни киселини, са свързани с повишени нива на възпаление и акне. Това може да се дължи на факта, че тези режими на хранене съдържат големи количества царевични и соеви масла и малко храни, богати на омега-3 мастни киселини. Този дисбаланс между двата вида мастни киселини тласка тялото към възпалително състояние, което може да влоши акнето. Добавянето на омега-3 мастни киселини може да намали нивата на възпаление и да успокои кожните проблеми.

4. Шоколад

Шоколадът е заподозрян причинител на акне от 20-те години на миналия век, но и досега някои хора спорят по доказателствата.

Скорошно проучване установи, че мъжете, склонни към акне, които консумират 25 грама 99% тъмен шоколад дневно, имат увеличен брой лезии на акне само след две седмици. Друго изследване установява, че мъжете, които са получавали капсули от 100% какао на прах дневно, са имали значително повече лезии на акне след една седмица в сравнение с тези, получавали плацебо.

5. Храни, към които сте уязвими

Предполага се, че акнето е възпалително състояние. Това се подкрепя от факта, че противовъзпалителните лекарства, като кортикостероидите, са ефективно лечение на тежко акне и че хората с акне имат повишени нива на възпалителни молекули в кръвта си.

Един от начините, по които храненето може да допринесе за този кожен проблем, е чувствителността към дадена храна. Тя възниква, когато имунната ви система погрешно идентифицира хранителен продукт като заплаха и предприема атака срещу него. Това води до високи нива на възпалителни молекули, циркулиращи в тялото, което може да влоши акнето.

акне, пъпки,

Снимка: iStock

Тъй като има безброй храни, на които имунната ви система може да реагира, най-добрият начин да откриете вашите е чрез консултация с диетолог или специалист по хранене. Той ще ви предложи елиминационна диета, която временно ограничава броя на храните в менюто ви, за да постигнете облекчение на симптомите на акне.

Тестването на хранителна чувствителност може да помогне да се определи кои храни водят до имунно свързано възпаление и да осигури по-ясна отправна точка за елиминационната ви диета.

Какво да ядете?

Докато храните, обсъдени по-горе, могат да допринесат за развитие на акне, има други продукти, които да ви помогнат за поддържане на чиста кожа. Те включват:

► Омега-3 мастни киселини – те са противовъзпалителни и редовната им консумация е свързана с намален риск от развитие на акне.

► Пробиотици – насърчават здравето на червата и балансиран микробиом, което е свързано с намалено възпаление и по-нисък риск от развитие на акне.

► Зелен чай – съдържа полифеноли, които са свързани с намалено възпаление и намалено производство на себум. Установено е, че екстрактите от зелен чай намаляват тежестта на акнето, когато се прилагат върху кожата.

► Куркума – съдържа противовъзпалителния полифенол, наречен куркумин, който може да помогне за регулиране на кръвната захар, подобряване на чувствителността към инсулин и инхибиране на растежа на бактерии, причиняващи акне.

► Витамини A, D, E и цинк – тези хранителни вещества играят решаваща роля в здравето на кожата и имунната система, като могат да помогнат за предотвратяване на акне.

► Палеодиети – те са богати на постно месо, плодове, зеленчуци и ядки, като в същото време имат ниско съдържание на зърнени храни, млечни продукти и бобови растения. Свързани са с по-ниски нива на кръвна захар и инсулин.

► Средиземноморска диета – богата е на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения, риба и зехтин, като в същото време е с ниско съдържание на млечни и наситени мазнини. Всичко това е свързано с намалената интензивност на акнето.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари